Powiadomienie na smartfonie

User avatar
maffiu
Posts: 386
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sat May 11, 2019 2:03 pm

No i powiadomienia na 8sensors wiszą :/ pomysły mi się powoli kończą
wsosniak
Posts: 265
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sat May 11, 2019 5:57 pm

mi jeszcze nie zawisły (Multiboard / 8xSensors zainstalowane na ESP12E ) ale to dopiero kilka godzin pracy . Dam znać za kilka dni jak się to sprawuje.

Wracając do mojego problemu : Wczoraj w nocy pisałem że zainstalowałem 8xSesnors na tym ESP12E i "na biurku" to wszystko mi idealnie chodziło , bez żadnych , dziwnych zachowań. Ale jak to podpiąłem w garażu ..... to kapa . Za każdym razem kiedy z pilota RF do bramy uruchamiałem otwieranie/zamykanie bramy , to alexa dostawała informacje z supli o zmianie stanu kontaktrona (ale zmiany stanu kontaktrona nie było). I zupełnie zgłupiałem : dwa sonoffy i ESP12E walnięte ? niemożliwe . Więc poszedłem tropem zakłóceń w obwodzie elektrycznym . W jednym z moich wcześniejszych postów naspiałem : "Napięcie na wejściu sonoffa podpięte jest do tego samego obwodu elektrycznego na którym podłączony jest napęd FAAC" . I rozdzieliłem : FAAC-a na jednym obwodzie a zasilanie gniazdek w garazu (do ktorych był wpięty ESP12E ) podłączyłem do innego obwodu i ......... problem zniknął :) i na razie cieszę się powiadomieniami z alexa :)

Kiedyś miałem podobny problem kiedy w tym ESP12E miałem załadowany soft od @elemaya (4 direct links) . Wtedy @elemaya to software-owo rozwiązał , badaniem czasów na wejsciach GPIOxx (sygnał musiał trwać minimum 100ms)

A wniosek jest jeden : układy ESP i ich wejścia GPIOxx są bardzo wrażliwe na zakłócenia , i napisanie dobrego softu do tych układów to napradę duże wyzwanie.
User avatar
maffiu
Posts: 386
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sat May 11, 2019 6:37 pm

wsosniak wrote:
Sat May 11, 2019 5:57 pm
mi jeszcze nie zawisły (Multiboard / 8xSensors zainstalowane na ESP12E ) ale to dopiero kilka godzin pracy . Dam znać za kilka dni jak się to sprawuje.

Wracając do mojego problemu : Wczoraj w nocy pisałem że zainstalowałem 8xSesnors na tym ESP12E i "na biurku" to wszystko mi idealnie chodziło , bez żadnych , dziwnych zachowań. Ale jak to podpiąłem w garażu ..... to kapa . Za każdym razem kiedy z pilota RF do bramy uruchamiałem otwieranie/zamykanie bramy , to alexa dostawała informacje z supli o zmianie stanu kontaktrona (ale zmiany stanu kontaktrona nie było). I zupełnie zgłupiałem : dwa sonoffy i ESP12E walnięte ? niemożliwe . Więc poszedłem tropem zakłóceń w obwodzie elektrycznym . W jednym z moich wcześniejszych postów naspiałem : "Napięcie na wejściu sonoffa podpięte jest do tego samego obwodu elektrycznego na którym podłączony jest napęd FAAC" . I rozdzieliłem : FAAC-a na jednym obwodzie a zasilanie gniazdek w garazu (do ktorych był wpięty ESP12E ) podłączyłem do innego obwodu i ......... problem zniknął :) i na razie cieszę się powiadomieniami z alexa :)

Kiedyś miałem podobny problem kiedy w tym ESP12E miałem załadowany soft od @elemaya (4 direct links) . Wtedy @elemaya to software-owo rozwiązał , badaniem czasów na wejsciach GPIOxx (sygnał musiał trwać minimum 100ms)

A wniosek jest jeden : układy ESP i ich wejścia GPIOxx są bardzo wrażliwe na zakłócenia , i napisanie dobrego softu do tych układów to napradę duże wyzwanie.
Kurde jakiś czas temu męczyłem z @zybi soft do PIR który długo dostawałal samozapłonu przy każdej zmianie w obwodzie elektrycznym włączenie światła lutownicy wpięcie wtyczki nawet popatrzenie na gniazdko powodowało samozapłon PIR niewiem co wtedy zybi zrobił ale zrobił
wsosniak
Posts: 265
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sun May 12, 2019 11:26 am

@maffiu - po jednym dniu działania , mój ESP12E z załadowanym 8xSensors tez przestał reagować na zmianę stanu niektórych wejść (a tym samym alexa przestałą mnie informować o zmianie stanu konatktronów). Wg mnie gubi się dla bram czyli dla tych konatktronów które są zazwyczaj zamknięte. Dzisiaj rano otworzyłem bramę i stan bramy w supli sie nie zmienił. Miernikiem dla pewności posprawdzałem kontaktrony , napięcia i wszystko wyglądało ok . Dopiero reset ESP pomógł ale też tylko na jakąś godzinkę.

@pzygmunt ? a Zamel lub inny producent nie pracuje nad jakimś modułem "ala" 8 x sensors ? No bo w zasadzie SUPLA od swojej strony jest przygotowana na różnorakie sensory (poczty, drzwi, okna.....) i przydałoby się aby uzytkowicy mogli sobie kupić profesjonalne urządzenie obsługujące takie sensory , a nie męczyć sie i tracić czas- tzn ja chętnie bym takie urządzenie kupił :)
User avatar
maffiu
Posts: 386
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue May 14, 2019 9:13 am

wsosniak wrote:
Sun May 12, 2019 11:26 am
@maffiu - po jednym dniu działania , mój ESP12E z załadowanym 8xSensors tez przestał reagować na zmianę stanu niektórych wejść (a tym samym alexa przestałą mnie informować o zmianie stanu konatktronów). Wg mnie gubi się dla bram czyli dla tych konatktronów które są zazwyczaj zamknięte. Dzisiaj rano otworzyłem bramę i stan bramy w supli sie nie zmienił. Miernikiem dla pewności posprawdzałem kontaktrony , napięcia i wszystko wyglądało ok . Dopiero reset ESP pomógł ale też tylko na jakąś godzinkę.

@pzygmunt ? a Zamel lub inny producent nie pracuje nad jakimś modułem "ala" 8 x sensors ? No bo w zasadzie SUPLA od swojej strony jest przygotowana na różnorakie sensory (poczty, drzwi, okna.....) i przydałoby się aby uzytkowicy mogli sobie kupić profesjonalne urządzenie obsługujące takie sensory , a nie męczyć sie i tracić czas- tzn ja chętnie bym takie urządzenie kupił :)

Wywalenie obu wemosow sensor i gate 1,5metra od centralki do oddzielnej puszki załatwił sprawę 24h bez problemu
akir
Posts: 87
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Tue May 14, 2019 6:01 pm

Edit

Ja założyłem pierścienie ferrytowe po obu końcach i problem znikł.
Last edited by akir on Tue May 14, 2019 6:36 pm, edited 1 time in total.
User avatar
wojtas567
Posts: 1534
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue May 14, 2019 6:27 pm

Teraz pasuje :)
Wiem, że magnesy wyglądają tak samo ale nie mają tych właściwości.
Last edited by wojtas567 on Tue May 14, 2019 8:10 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
maffiu
Posts: 386
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue May 14, 2019 8:04 pm

U mnie problemem nie był kabel bo i bez niego głupoty pokazywało jak w skrzynce było z centralka
alanzola
Posts: 16
Joined: Mon Sep 10, 2018 5:55 pm

Wed May 22, 2019 8:26 am

Kilka osób pisze że że ma problem w 8 sensors z kanałem trzecim domyślam się że chodzi o D0 (GPIO16). Powodem jest tutaj chyba brak rezystora podciągającego. Wlutujcie sobie miedzy ten pin a VCC rezystor 4,7k i kanał zacznie wam śmigać.
Prawdziwy problem jest z kanałem ósmym .Jest umieszczony niefortunnie na TX i jesli kontaktron tam będzie zwarty i dopiero uruchomimy albo zresetujemy urządzenie to w tym momencie moduł się nie podniesie. Proszę aby w następnej wersji multisensor przenieść kanał 8 na coś innego jeśli to możliwe.
Post Reply