Licznik energii elektrycznej

cino111
Posts: 482
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri May 17, 2019 10:02 pm

slawek wrote:
Fri May 17, 2019 9:07 pm
cino111 wrote:
Fri May 17, 2019 7:55 pm
Elegancko. Dzieki Slawek. Na cloudzie są widoczne. Jutro przetestuję działanie terenie :D .
Podziękuj dla @pzygmunt... ja tylko skompilowałem gotowca
Jak najbardziej największe podziękowania dla pzygmunta za mega dobrą robotę, ale dla Ciebie Sławek też, bo ciężko się działa na linuxie jak cale zycie znało sie tylko windowsa.
cino111
Posts: 482
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat May 18, 2019 7:56 am

Robert Błaszczak wrote:
Fri May 17, 2019 9:18 pm
Zgadza się. Przemek, dzięki za szybkie napisanie softu na 3 liczniki, Sławek, dzięki za kompilację :D.
Wgrałem na Wemosa i bez problemu zarejestrował się w Cloud. Można przymierzać się do "oSuplowania" wodomierzy i ciepłomierza :)
Robert działa u Ciebie? Mi nie zlicza impulsów.
Sławek liczniki są pod D1, D6, D7 tak?
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat May 18, 2019 8:05 am

Kompilowałem bez przeróbek

Code: Select all

#define COUNTER_COUNT 3
#define IMPULSE_PORT1 13  // (NodeMCU D7)
#define IMPULSE_PORT2 12  // (NodeMCU D6)
#define IMPULSE_PORT3 5   // (NodeMCU D1)

#define LED_RED_PORT 14  // (NodeMCU D5)
#define REF_LED_PORT 4   // (NodeMCU D2)
#define B_CFG_PORT 0     // (NodeMCU flash btn)
Niestety, nie mam czasu dziś na testy...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 5977
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat May 18, 2019 8:05 am

Bardzo możliwe, że coś pominąłem. To było napisane na kolanie z głowy. Nie testowałem tego. W poniedziałek zweryfikuję.
andrzejano
Posts: 232
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sat May 18, 2019 9:17 am

cino111 wrote:
Fri May 17, 2019 6:37 pm
No wlasnie te pliki chyba trzeba ręcznie pomodyfikowac. Nawet juz zacząlem, ale musialem wyjść.
Sławku skompilowałbyś mi to na starego sonoff basic z wyjciem na RX ?
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat May 18, 2019 10:09 am

Z wyjściem na RX masz gdzieś wyżej w tym wątku...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 242
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Sat May 18, 2019 1:21 pm

cino111 wrote:
Sat May 18, 2019 7:56 am
Robert działa u Ciebie? Mi nie zlicza impulsów.
Sławek liczniki są pod D1, D6, D7 tak?
Wygląda na to, że nie zlicza. Próbowałem zarówno stanem niskim, jak i wysokim. Trzeba poczekać aż Przemek poprawi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
shimano73
Posts: 752
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat May 18, 2019 2:57 pm

Pytanie , chyba bardziej do Przemka , czy ten soft zapamiętuje wartość licznika po zaniku zasilania ?
cino111
Posts: 482
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat May 18, 2019 3:46 pm

Ja odlaczalem parę razy i wszystko jest ok. Stan jest chyba na cloudzie, a z ESP idą tylko kolejne impulsy.
andrzejano
Posts: 232
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sat May 18, 2019 6:05 pm

Mam na basicu wy RX licznik gazu który zatrzymując się na wysokim stanie liczy jakieś impulsy.Czy można to jakoś poprawić.
Post Reply