Brama + czujnik

Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Sat May 18, 2019 6:00 pm

Witam.

Jest ktoś w posiadaniu softu do basica (nowszego z 4 pinami) z obsługą czujników? Mam kilka softów kurczę, coś nie mogę uruchomić... trzeba mi otwieranie bramy + czujnik (najlepiej poczta) na Rx albo Tx. Siedzę już ze 3 godziny i wgrywam softy i dupa czujnik z pullupem nie śmiga. Albo złe softy, albo uwalony sonoff.

P.S. Szukajka nie chciała dzisiaj współpracować.
Last edited by Albert on Sun May 19, 2019 9:40 am, edited 1 time in total.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat May 18, 2019 7:37 pm

Próbowałeś RX zwierać do 3.3V zamiast masy?
Pullup chyba zbędny...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Sat May 18, 2019 7:41 pm

Hmm różne alpejskie kombinacje robilem. Zaraz pojde zobacze jeszcze z tym 3v.. bo pewności nie mam czy i z 3v probowalem. Dzięki za trop.
Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Sat May 18, 2019 10:07 pm

5 różnych softow. W zadnym mi to badziestwo nie dziala xD ani z gnd ani z 3v

Dobrej nocy:)


EDIT:

ESP8285 ma jeden wolny styk na rogu, i chyba jest to GPIO14 bo jak przykładam mu masę to śmiga wskaźnik poczty. Kurdę nie wiem tylko czy da radę tam dolutować kabelek :P
Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Sun May 19, 2019 9:41 am

Temat do zamknięcia. Ogarnąłem. Pozdrawiam
User avatar
pzygmunt
Posts: 6893
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun May 19, 2019 10:37 am

Może opisz jakie było rozwiązanie. Może się przydać komuś kto miał podobny problem.
Robo-tech
Posts: 9
Joined: Sun Mar 24, 2019 11:13 am

Sun May 19, 2019 12:16 pm

Jeśli stosujesz soft mutiboard etc dostępne to najlepiej wykorzystać GPIO14 - Trzeba wyprowadzić go bezpośrednio z układu ESP. Ew można próbować ustawić nie Basic a S26 i wtedy podpinamy się pod GPIO2 na spodzie sonoff-a - jest wyprowadzone miejsce na przylutowanie kabelka IO2
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun May 19, 2019 12:22 pm

GPIO2 przy starcie musi mieć stan wysoki, więc do czujnika "średnio" się nadaje... przy zamkniętym czujniku nie wstanie np. po zaniku prądu
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Robo-tech
Posts: 9
Joined: Sun Mar 24, 2019 11:13 am

Sun May 19, 2019 12:42 pm

No tak... Dlatego najlepiej wyprowadzić nr. 14
Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Sun May 19, 2019 6:44 pm

No w sumie mogę dla potomnych info zostawić.

Wgrałem po prostu soft dedykowany do Sonoffa Duala: "sonoff_duo_1024_eagle.flash.bin", wyłączyłem 1 niepotrzebny kanał, a na Rx i Tx mam 2 czujniki do wyboru do koloru :)

Jak komuś potrzeba mogę udostępnić soft - nie wiem czy jest gdzieś na forum..
Post Reply