wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

User avatar
milion81
Posts: 144
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Thu May 23, 2019 1:15 pm

ok, poprawiłem żeby nie było pomyłek
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Sun May 26, 2019 9:53 pm

Kojarzy ktoś jak się nazywa ta wersja która jest użyta w tym filmiku? gdyż chciałbym zrobić coś identycznego u siebie https://youtu.be/W8U9kZf2UwY
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
milion81
Posts: 144
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Mon May 27, 2019 8:41 am

akszyn wrote:
Sun May 26, 2019 9:53 pm
Kojarzy ktoś jak się nazywa ta wersja która jest użyta w tym filmiku? gdyż chciałbym zrobić coś identycznego u siebie https://youtu.be/W8U9kZf2UwY
Tutaj także możesz użyć Incan z softu mulitoboard viewtopic.php?f=11&t=3843 lub każdy inny który obsługuje przekaźnik.
A tak by to wyglądało na schemacie z ustawieniem przekaźnika na D5:
Attachments
A.png
A.png (233.8 KiB) Viewed 666 times
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Sun Jun 09, 2019 8:53 pm

Czy w supla jest możliwość sczytania stanu diody LED jak w tym filmiku o domoticz i wemos aby móc w supli sprawdzić czy jest pc włączony czy nie za pomocą diody LED na obudowie ? https://youtu.be/LUtw3Rbfc7g np.: ustawiając w supli jako guzik mono stabilny?
Last edited by akszyn on Tue Jul 16, 2019 3:29 pm, edited 1 time in total.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Tue Jul 16, 2019 3:03 pm

podczas podłączania do USB przytrzymuje przycisk reset na wemos (co chyba i tak nic nie daje) i po dodaniu 3 plików od zibiego i wciśnięciu start po chwili mam takie coś wiec co robię źle że wyskakuje mi fail ? nawet przy próbie wgrania blank tez mam identyczny komunikat w programie flash download tool v1.2 150512 jak widać na screenshot
Attachments
brave_icon_512x.png
brave_icon_512x.png (314.51 KiB) Viewed 293 times
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Jul 16, 2019 3:56 pm

Zaprogramowałem już ok 10 szt wemos i nigdy nie trzeba było nic robić oprócz podłączenia usb , wybrać odpowiedni com i start lub erase i tyle . Należy pamiętać aby podczas wgrywania nie był włączony Putty lub inny terminal bo wówczas to nie zadziała
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Tue Jul 16, 2019 3:59 pm

czyli co mogę zrobić aby nie było ciagle na czerwono? skoro mam fail za każdym razem chyba ze coś źle robię z tym softem https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/3 ... v2.5.3.rar chyba ze zepsułem wemosa złe wgrywając soft choć nie wiem czy to możliwe
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Jul 16, 2019 4:16 pm

Nie trzymaj wciśniętego resetu .
Jeszcze raz :
1.podłącz usb
2.wybierz odpowiedni com i prędkość 115200
3. Kliknij start
Koniec
Prościej się nie da 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Tue Jul 16, 2019 4:22 pm

tak już robię któryś raz i dalej mam fail wiec widać najprostsze metody zawodzą, a nie trzeba użyć przycisku RESET?
Attachments
brave_icon_512x.png
brave_icon_512x.png (319.78 KiB) Viewed 269 times
Last edited by akszyn on Thu Sep 05, 2019 4:02 pm, edited 1 time in total.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
milion81
Posts: 144
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Tue Jul 16, 2019 4:28 pm

Może nie ten port com?
Post Reply