Sonoff Pow wydanie R2 - firmware

Ryrzy
Posty: 145
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pt maja 31, 2019 5:30 am

djack2017 pisze:
czw maja 30, 2019 4:16 pm
Ryrzy pisze:
czw maja 30, 2019 11:37 am
ok, to tylko odświeżanie, co 5 sec byloby ok, teraz jest zdecydowanie więcej ;)
Długość cyklu pomiarowego układu zastosowanego w sonoff pow wynosi 20 sekund. Więc co tyle jest wykonywany bieżący odczyt.
Jesteś tego pewien? mam wrażenie, że ewelink działał dużo płynniej :|
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 111
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

sob cze 01, 2019 4:19 pm

Mam Sonoff POW z oryginalnym softem pokazywal Waty, wgralem soft z tego tematu wszystko dziala moge wlaczac i wylaczac w aplikacji tez jest opcja licznik energii i tu jest problem bo nie pokazuje nic same zera.
Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
TomekSkarabeusz
Posty: 39
Rejestracja: wt maja 29, 2018 6:14 am

sob cze 01, 2019 4:44 pm

A włączyłeś w Supla >> Licznik energii elektrycznej >> Funkcja >> Licznik energii elektrycznej?
I cenę za kWh?
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 111
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

sob cze 01, 2019 5:30 pm

Tak mam wlaczone
Pozdrawiam
Dawid
djack2017
Posty: 342
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

sob cze 01, 2019 9:22 pm

Dawid84 pisze:
sob cze 01, 2019 4:19 pm
Mam Sonoff POW z oryginalnym softem pokazywal Waty, wgralem soft z tego tematu wszystko dziala moge wlaczac i wylaczac w aplikacji tez jest opcja licznik energii i tu jest problem bo nie pokazuje nic same zera.
Pytanie: czy masz Sonoff-Pow czy Sonoff-Pow w wersji R2, bo do każdego z nich jest inny firmware. Czy wgrałeś właściwy?
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 111
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

sob cze 01, 2019 9:25 pm

Ja mam sonoff POW
I czy tez trzeba zakladac konto na zabbix
Pozdrawiam
Dawid
djack2017
Posty: 342
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

sob cze 01, 2019 9:51 pm

Ryrzy pisze:
pt maja 31, 2019 5:30 am
Jesteś tego pewien? mam wrażenie, że ewelink działał dużo płynniej :|
CSE7766 User Manual:
"Note: Maximum measurement is about 16s for current cycle, voltage cycle and active power cycle"
djack2017
Posty: 342
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

sob cze 01, 2019 9:55 pm

Dawid84 pisze:
sob cze 01, 2019 9:25 pm
Ja mam sonoff POW
I czy tez trzeba zakladac konto na zabbix
W takim razie - czy ściągnąłeś software stąd:
http://djack.com.pl/modules.php?name=Do ... it&lid=328
Nie musisz mieć nic wspólnego z zabbix-em. Po prostu nie wypełniasz pól w sekcji "Zabbix Settings"
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 111
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

ndz cze 02, 2019 8:01 pm

pobrałem soft ten co podałeś wgrałem go i nic nawet dioda nie miga i sieci nie rozgłasza
Pozdrawiam
Dawid
air
Posty: 4
Rejestracja: sob sty 19, 2019 5:55 pm

śr cze 05, 2019 8:43 pm

Cześć,
Miałem podobny problem z odpaleniem POW R2. Po wgraniu plików bez reakcji.
Co zrobiłem?
Po kolei z poradnika na stronie https://blog.hobbytronics.pk/sonoff-ori ... p-restore/ z tym, że w ostatnim punkcie zamiast wgrywać oryginalny soft użyłem komendy

Kod: Zaznacz cały

c:\esptool>esptool.py --port COM4 write_flash -fs 4MB -fm dout 0x00000 boot_v1.5.bin 0x01000 sonoff_pow_R2_zabbix.bin 0x3fc000 esp_init_data_default.bin
(wszystkie potrzebne pliki były w katalogu esptool /dla początkujących/)

Kluczowa była zmiana adresu wgrania esp_init. W instrukcji pokazany jest screen z 0xFC000, po zmianie na 0x3fc000 POW R2 odpalił bez problemu.

Jeśli macie wątpliwość do sprawdźcie przez putty, jak leci zapętlona sekwencja to jest źle wgrany esp_init ( viewtopic.php?t=2108 ).
ODPOWIEDZ