raspberry pi3 B jak rozszerzyć jego możliwości z Supla

Post Reply
Patryk125
Posts: 57
Joined: Wed Nov 09, 2016 9:15 am

Mon Nov 14, 2016 3:24 pm

witam serdecznie, posiadam raspberry pi3 B skonfigurowałem wszystko zgodnie z instrukcja ze strony Supla i kupiłem płytkę przekaźnikową https://sklep.avt.pl/przekaznik-tiger-4 ... -high.html posiadam obecnie funkcje brama wjazdowa - brama garażowa oraz furtka jak mam zrobić tak aby mógł korzystać także z funkcji sterowania światłem oraz roletami? dziękuję :) (nie znam totalnie na programowaniu ani na linuxie więc jak można poproszę o dokładne kroki co gdzie i jak) :)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6853
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 14, 2016 3:32 pm

Logujesz się na użytkownika pi.

następnie
sudo nano /etc/supla-dev/supla.cfg

zmieniasz RELAYHFD4 na RELAYG5LA1A

jeszcze restart poprzez

sudo /etc/init.d/supla-dev restart i gotowe
Patryk125
Posts: 57
Joined: Wed Nov 09, 2016 9:15 am

Mon Nov 14, 2016 3:37 pm

a wiem że jest sposób aby się `zalogować` do raspberry za pomocą jakiegoś programu typu zdalnego sterowania jak on się nazywa? bo raspberry nie jest podłączony ani do tv ani nie mam teraz oddzielnej klawiatury ani myszki jak można z nim się podłączyć za pomocą np. laptopa?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6853
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 14, 2016 3:46 pm

ssh

(np putty)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6853
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 14, 2016 3:58 pm

aaa i jeszcze po takiej zmianie usuń urządzenie z cloud.supla.org
Patryk125
Posts: 57
Joined: Wed Nov 09, 2016 9:15 am

Mon Nov 14, 2016 4:06 pm

czy coś źle robię? bo nie bardzo mi działa... ? (nie mogę dodać załącznika BŁĄD
Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona.)
Last edited by Patryk125 on Mon Nov 14, 2016 4:07 pm, edited 1 time in total.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6853
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 14, 2016 4:07 pm

szczegóły ?
Patryk125
Posts: 57
Joined: Wed Nov 09, 2016 9:15 am

Mon Nov 14, 2016 4:09 pm

zmieniłem kanał 3 z czujnika na komendę jaką powyżej kazano, spróbowałem dać Komedę do restartu ale nic się nie dzieje...
Patryk125
Posts: 57
Joined: Wed Nov 09, 2016 9:15 am

Mon Nov 14, 2016 8:22 pm

ok... DLA WSZYSTKICH ROBI SIĘ TO TAK: (najszybciej)
ściągamy na PC program putty http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html
potem program który pomoże nam odnaleźć adres ip naszego raspberry np. ip scanner http://www.advanced-ip-scanner.com/it/
uruchamiamy ip scanner i zapamiętujemy sobie adres IP raspberry potem otwieramy putty i wpisujemy ten adres ip co pozwoli nam się podłączyć `zdalnie` z raspy...
wpisujemy login: pi
hasło: raspberry
wpisujemy komendę: sudo nano /etc/supla-dev/supla.cfg
potem tam gdzie mamy kanały zamieniamy RELAYHFD4 na RELAYG5LA1A (dało nam to że w supla cloud możemy teraz ustawić jaką funkcje ma pełnić dany kanał gdzie zostało zamienione na RELAYG5LA1A wcześniej tylko opcja brama wjazdowa- bama garażowa i furtka a po tej zmianie mamy także funkcje sterowania światłem i gniazdkiem prądowym) a jak wpiszemy 2XRELAYG5LA1A to mamy także opcje sterowania Roletami wiec reasumując
RELAYHFD4 opcja bramy
RELAYG5LA1A opcja światła i gniazdka
2XRELAYG5LA1A opcja rolet
jak zamieniliśmy sobie te kanały które nas interesują naciskamy CTRL+X edytor pyta nas czy zapamiętać zmiany dajemy Y (yes tak) naciskamy raz enter
i dajemy komendę aby raspy mógł by się zresetować: sudo /etc/init.d/supla-dev restart
_____________________
w supla cloud usuwamy widoczne urządzenie i czekamy chwile same sobie je odnajdzie... jak już odnalazło to już tylko sobie ustawiamy jaki kanał jaką funkcje ma pełnić i gotowe.
Mam nadzieje że pomogłem wszystkim co miały taki sam problem jak ja :) ale za wszystko dziękujemy autor: pzygmunt za jego cierpliwość i porady :)
Post Reply