raspberry pi3 B jak rozszerzyć jego możliwości z Supla
-
Patryk125
witam serdecznie, posiadam raspberry pi3 B skonfigurowałem wszystko zgodnie z instrukcja ze strony Supla i kupiłem płytkę przekaźnikową https://sklep.avt.pl/przekaznik-tiger-4 ... -high.html posiadam obecnie funkcje brama wjazdowa - brama garażowa oraz furtka jak mam zrobić tak aby mógł korzystać także z funkcji sterowania światłem oraz roletami? dziękuję
(nie znam totalnie na programowaniu ani na linuxie więc jak można poproszę o dokładne kroki co gdzie i jak) 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Logujesz się na użytkownika pi.
następnie
sudo nano /etc/supla-dev/supla.cfg
zmieniasz RELAYHFD4 na RELAYG5LA1A
jeszcze restart poprzez
sudo /etc/init.d/supla-dev restart i gotowe
następnie
sudo nano /etc/supla-dev/supla.cfg
zmieniasz RELAYHFD4 na RELAYG5LA1A
jeszcze restart poprzez
sudo /etc/init.d/supla-dev restart i gotowe
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Patryk125
a wiem że jest sposób aby się `zalogować` do raspberry za pomocą jakiegoś programu typu zdalnego sterowania jak on się nazywa? bo raspberry nie jest podłączony ani do tv ani nie mam teraz oddzielnej klawiatury ani myszki jak można z nim się podłączyć za pomocą np. laptopa?
-
Patryk125
czy coś źle robię? bo nie bardzo mi działa... ? (nie mogę dodać załącznika BŁĄD
Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona.)
Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona.)
Last edited by Patryk125 on Mon Nov 14, 2016 4:07 pm, edited 1 time in total.
-
Patryk125
zmieniłem kanał 3 z czujnika na komendę jaką powyżej kazano, spróbowałem dać Komedę do restartu ale nic się nie dzieje...
-
Patryk125
ok... DLA WSZYSTKICH ROBI SIĘ TO TAK: (najszybciej)
ściągamy na PC program putty http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html
potem program który pomoże nam odnaleźć adres ip naszego raspberry np. ip scanner http://www.advanced-ip-scanner.com/it/
uruchamiamy ip scanner i zapamiętujemy sobie adres IP raspberry potem otwieramy putty i wpisujemy ten adres ip co pozwoli nam się podłączyć `zdalnie` z raspy...
wpisujemy login: pi
hasło: raspberry
wpisujemy komendę: sudo nano /etc/supla-dev/supla.cfg
potem tam gdzie mamy kanały zamieniamy RELAYHFD4 na RELAYG5LA1A (dało nam to że w supla cloud możemy teraz ustawić jaką funkcje ma pełnić dany kanał gdzie zostało zamienione na RELAYG5LA1A wcześniej tylko opcja brama wjazdowa- bama garażowa i furtka a po tej zmianie mamy także funkcje sterowania światłem i gniazdkiem prądowym) a jak wpiszemy 2XRELAYG5LA1A to mamy także opcje sterowania Roletami wiec reasumując
RELAYHFD4 opcja bramy
RELAYG5LA1A opcja światła i gniazdka
2XRELAYG5LA1A opcja rolet
jak zamieniliśmy sobie te kanały które nas interesują naciskamy CTRL+X edytor pyta nas czy zapamiętać zmiany dajemy Y (yes tak) naciskamy raz enter
i dajemy komendę aby raspy mógł by się zresetować: sudo /etc/init.d/supla-dev restart
ściągamy na PC program putty http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html
potem program który pomoże nam odnaleźć adres ip naszego raspberry np. ip scanner http://www.advanced-ip-scanner.com/it/
uruchamiamy ip scanner i zapamiętujemy sobie adres IP raspberry potem otwieramy putty i wpisujemy ten adres ip co pozwoli nam się podłączyć `zdalnie` z raspy...
wpisujemy login: pi
hasło: raspberry
wpisujemy komendę: sudo nano /etc/supla-dev/supla.cfg
potem tam gdzie mamy kanały zamieniamy RELAYHFD4 na RELAYG5LA1A (dało nam to że w supla cloud możemy teraz ustawić jaką funkcje ma pełnić dany kanał gdzie zostało zamienione na RELAYG5LA1A wcześniej tylko opcja brama wjazdowa- bama garażowa i furtka a po tej zmianie mamy także funkcje sterowania światłem i gniazdkiem prądowym) a jak wpiszemy 2XRELAYG5LA1A to mamy także opcje sterowania Roletami wiec reasumując
RELAYHFD4 opcja bramy
RELAYG5LA1A opcja światła i gniazdka
2XRELAYG5LA1A opcja rolet
jak zamieniliśmy sobie te kanały które nas interesują naciskamy CTRL+X edytor pyta nas czy zapamiętać zmiany dajemy Y (yes tak) naciskamy raz enter
i dajemy komendę aby raspy mógł by się zresetować: sudo /etc/init.d/supla-dev restart