Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
kristover
Posts: 10
Joined: Wed Mar 20, 2019 6:46 pm

Mon Mar 25, 2019 12:36 pm

Tomlap wrote:
Fri Mar 22, 2019 10:13 pm
W Supli termometry aktualizują się co ok 10 sekund
Jakie są termometry które działają pod Supla, a które to mogę wykorzystać jako termostat - nie korzystając ze skryptów oczywiście.
Qamil_22
Posts: 46
Joined: Sun Nov 11, 2018 6:42 pm

Tue May 07, 2019 12:16 pm

Witam,
Próbuję skorzystać z funkcji Termostat.
Dom mam opalany drewnem. W kotłowni podpiąłem pod Sonoffa termometr DS18B20 i czujnik przytwierdziłem do rury grzewczej z pieca centralnego ogrzewania. W termostacie ustawiłem tak:
sterowanie pompą CO.jpg
sterowanie pompą CO.jpg (119.05 KiB) Viewed 873 times
Zgodnie z tym, pompa powinna się załączyć przy temp. >45 stopni, a następnie działać aż do osiągnięcia temperatury 40stopni. Oczywiście wtedy ta temperatura będzie wzrastać bo w piecu jest palone i dopiero jak piec będzie się wygaszać to pompa powinna się wyłączyć przy temperaturze <40stopni.
Niestety jest inaczej. Przetestowałem to w taki sposób że podgrzałem czujnik temperatury zapalniczką, temperatura na widoku termostatu w Supla Scripts wskazała ponad 60 stopni i dopiero wtedy pompa się załącza. Potem zamiast wyłączyć się przy temperaturze 40 stopni to robi to dopiero przy ok. 30 stopniach.
Log z termostatu:
log z termostatu.jpg
log z termostatu.jpg (36.42 KiB) Viewed 873 times
Dlaczego tak się dzieje? To jest związane z tymi 5cioma minutami sprawdzania warunków w skrypcie? tylko dlaczego skoro w podglądzie termostatu wartość zczytana z czujnika jest już wartością jaka jest przekroczona w warunku?
Jak mam ustawić termostat aby to działało? A może mam dobrze ustawione i termostat zadziała poprawnie w czasie rzeczywistym?
Czy jest jakiś inny sposób automatyzacji?
cino111
Posts: 677
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Tue May 07, 2019 1:17 pm

Dobrze to ustawiles. Termostat sprawdza temperaturę co 5 min. Przy grzaniu zapalniczką temperatury Ci skaczą, ale przy normalnym działaniu pieca będzie ok.
vijay2
Posts: 16
Joined: Sat Mar 09, 2019 5:54 pm

Thu May 16, 2019 9:59 am

Witam, proszę o dodanie Rolet do urządzeń chłodzących w funkcjonalności Termostat. Bardzo się zdziwiłem, że tego tam nie ma bo niedopuszczenie do nagrzania się pomieszczenia to podstawa (tak myślę ;) )
Gucio2607.
Posts: 430
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Jun 01, 2019 7:18 pm

Co to się porobiło?
Screenshot_20190601-201630.jpg
Screenshot_20190601-201630.jpg (170.07 KiB) Viewed 692 times
Screenshot_20190601-201617.jpg
Screenshot_20190601-201617.jpg (179.7 KiB) Viewed 692 times
Jeden termometr dwa różne odczyty?
Mowa o pomieszczeniu HALL
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
fracz
Posts: 1585
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Jun 03, 2019 5:44 am

Musiał być błędny odczyt przez chwilę. DSy tak mają, już było o tym kilka razy w tym wątku.
Tomlap
Posts: 11
Joined: Fri Mar 22, 2019 9:47 pm

Thu Jun 06, 2019 9:26 am

Nie chcę nikogo popędzać ale przydała by się integracja aplikacji supla z termostatem. Ciężko trochę zmienia się właściwości za każdym razem wchodząc w przeglądarkę ;)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jun 06, 2019 9:34 am

Ten termostat to rozwiązanie przejściowe. Właściwa obsługa termostatu dopiero się pojawi.
Zibi
Posts: 90
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am
Location: Białogard

Sun Oct 20, 2019 2:51 pm

Nie mogę poradzić sobie z ustawieniami termostatu. Chce go wykorzystać do innego celu niż piec. Ustawiłem domyślnie lampkę, żeby sprawdzić czy załączy się po osiągnięciu danej temp. i nic nie reaguje. Wrzucam zdj jak mam ustawione.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć co robię źle?
Attachments
term.jpg
term.jpg (61.2 KiB) Viewed 159 times
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Oct 20, 2019 3:30 pm

Masz wyłączony termostat(?)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply