Zakup sprzętu dla początkujących

User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Nov 15, 2016 3:29 pm

Masz jakiś omomierz? Może kupiłeś czujnik z parametrem (wbudowanym opornikiem)?
Podaj 3,3V na GPIO14 i zobacz na smartfonie czy zmienia się ikona bramy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Nov 15, 2016 5:33 pm

Seba5120 wrote:Wszystko bajka, tylko nie skumalem co z tym kontraktronem. Podpinam jedną żyłe do 3.3 a druga do GPIO14?
Masz soft przystosowany do pull-up. Nieświadomie napisałeś o tym tutaj viewtopic.php?f=8&t=320&start=100#p4255
Zamiast do +3,3V musisz podpiąć kontaktron do masy (GND) z jednej strony, a druga do GPIO12
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Nov 15, 2016 5:52 pm

Sprawdziłem ten soft i rzeczywiście @Espablo ma rację.
To ja wprowadziłem cię w błąd - sorry.
To wejście jest pullup i normalnie pokazuje bramę zamkniętą, a po podaniu masy - otwartą.
Sam popełniłem ten soft - to się chyba nazywa skleroza...(mam nadzieję że nie Alzheimer) :(
A co do GPIO to nr 14.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Tue Nov 15, 2016 8:55 pm

Nooo, pod GDN i wszystko gra. Tylko muszę krancowke zamontować jako brama otwarta tak? Bo jak krancowka jest obok siebie to brama otwarta, a w drugi sposób zamknięta...

Bardziej wiarygodne dla mnie byłoby jak brama będzie zamknięta i krancowki obok siebie :-)
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Nov 16, 2016 12:15 pm

Seba5120 wrote:Nooo, pod GDN i wszystko gra. Tylko muszę krancowke zamontować jako brama otwarta tak? Bo jak krancowka jest obok siebie to brama otwarta, a w drugi sposób zamknięta...

Bardziej wiarygodne dla mnie byłoby jak brama będzie zamknięta i krancowki obok siebie :-)
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Krańcówka ma pokazywać faktyczny stan bramy. To, gdzie ją umieścisz zależy od Ciebie. Ważne, że ma pokazywać na andku czy brama jest otwarta czy zamknięta
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Wed Nov 16, 2016 12:26 pm

Tak. Wiem o czym mówisz.
Tylko kontraktron złączony pokazuje mi bramę otwartą, a nie zamkniętą.
Więc zawsze będę miał pewność kiedy brama jest otwarta, a to czy jest zamknięta, nie będę miał pewności, ponieważ może być uchylona i będzie ją widział jako zamknięta.
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Nov 16, 2016 12:34 pm

Seba5120 wrote:Tak. Wiem o czym mówisz.
Tylko kontraktron złączony pokazuje mi bramę otwartą, a nie zamkniętą.
Więc zawsze będę miał pewność kiedy brama jest otwarta, a to czy jest zamknięta, nie będę miał pewności, ponieważ może być uchylona i będzie ją widział jako zamknięta.
Trzeba tylko odwrócić logikę działania krańcówki. Ja myślę, że @slawek lub @zybi zrobią Ci taki soft na poczekaniu - na rzeczy niemożliwe trzeba poczekać :D .
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Wed Nov 16, 2016 12:44 pm

chyba że mogę obrócić logikę rezystorem, jak w przypadku przekaźnika?
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Nov 16, 2016 12:56 pm

Seba5120 wrote:chyba że mogę obrócić logikę rezystorem, jak w przypadku przekaźnika?
Kombinuj. Jak to mówią - kto nie kombinuje ten szampana nie pije :lol:
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
wojtas567
Posts: 1752
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Nov 16, 2016 12:58 pm

rezystorem to nie dasz rady chyba że tranzystorem :)
ale poszukaj kontaktronów normalnie zamkniętych.
coś takiego http://www.tme.eu/pl/details/kc-90/kontaktrony/
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply