Czujnik ilości opału w podajniku pieca C.O.

cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt maja 10, 2019 5:57 pm

Najlepiej użyć wemos d1, lub nodemcu za kilka złotych. Montaż czujnika jak na zdjęciu, a wemosa za podajnikiem. Skompilowany soft wgrywasz najlepiej flash_download_tool_v1.2 z ustawieniami jak na scr.
Załączniki
Ustawienia ESP flash TOOL.PNG
Ustawienia ESP flash TOOL.PNG (35.16 KiB) Przejrzano 1218 razy
Screenshot_20190510-202210_Photos.jpg
Screenshot_20190510-202210_Photos.jpg (808.05 KiB) Przejrzano 1222 razy
elmaya
Posty: 653
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob maja 11, 2019 12:07 am

Gratuluję ci, dobra robota :)
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob maja 11, 2019 6:58 am

elmaya pisze:
sob maja 11, 2019 12:07 am
Gratuluję ci, dobra robota :)
Program na esp powstał tylko dzięki tobie. Wczesniej czujnik miałem na Arduino Mega.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Simono
Posty: 327
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

ndz maja 12, 2019 7:47 am

Dzięki @cino111 jak znajdę trochę czasu to spróbuje to ogarnąć u siebie. Masz jakąś obudowę do WeMos D1?
kris.gie
Posty: 156
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

pt cze 14, 2019 7:37 am

Mam prośbę do autora: W cloudzie zgłaszają się dwa termometry, niestety tylko jeden działa (GPIO4), a przydałby się też ten drugi. Niestety kodu nie potrafię skompilować z powodu błędu (DynamicJsonBuffer is a class from ArduinoJson 5. Please see arduinojson.org/upgrade to learn how to upgrade your program to ArduinoJson version 6). Czy można prosić o skompilowanie softu z obsługą dwu DS-ów?
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt cze 14, 2019 7:40 am

Jeden ds wskazuje moc wifi, a drugi to faktyczny pomiar temperatury. Jak znajdę chwilę to skompiluję Ci na 2 ds.
kris.gie
Posty: 156
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

pt cze 14, 2019 12:55 pm

cino111 pisze:
pt cze 14, 2019 7:40 am
Jeden ds wskazuje moc wifi, a drugi to faktyczny pomiar temperatury. Jak znajdę chwilę to skompiluję Ci na 2 ds.
Fajnie, dzięki :)
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 442
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pt cze 14, 2019 1:43 pm

A ja sobie poza czujnikiem ultradźwiękowym dołożyłem licznik groszku wykorzystując płytę CD, 8 magnesów i kontaktron. Soft to licznik wody w supli. Działa rewelacyjnie. Teraz wiem że ogrzewanie wody na dobę kosztuje mnie 2,2 PLN 😀
Załączniki
IMG_20190612_161047.jpg
IMG_20190612_161047.jpg (2.7 MiB) Przejrzano 976 razy
IMG_20190612_161037.jpg
IMG_20190612_161037.jpg (3.71 MiB) Przejrzano 976 razy
IMG_20190612_161103.jpg
IMG_20190612_161103.jpg (2.88 MiB) Przejrzano 976 razy
Simono
Posty: 327
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

pt cze 14, 2019 4:40 pm

Rozumiem, że to https://allegro.pl/oferta/modul-wifi-es ... 7349004970 się nada?

Kod: Zaznacz cały

Czujnik odległości podłączamy pod:
GPIO 12 (D6) Trig
GPIO 13 (D7) Echo
Rozumiem, że VCC i GND też dajemy na czujnik (jestem laikiem)?
Czy do DS18B20 dać rezystor 4,7k?
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 442
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pt cze 14, 2019 7:22 pm

Nada się, zasilanie na czujnik też trzeba dać, rezystor do czujnika ds również. Czyli 3 x tak :D
ODPOWIEDZ