Problem z konfiguracją Raspberry Pi

Paul_Sz
Posty: 33
Rejestracja: śr paź 19, 2016 8:23 pm

sob lis 19, 2016 11:56 am

Poszło na priv'a. Dzięki! ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7457
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lis 19, 2016 12:08 pm

Nie wiem czym to edytujesz ale za ID= masz enter Powinno być

ID=617

Ty masz:

ID=
617
Paul_Sz
Posty: 33
Rejestracja: śr paź 19, 2016 8:23 pm

sob lis 19, 2016 2:49 pm

Bardzo dziękuję za pomoc! Już wszystko działa poprawnie, Raspberry jest widoczne i połączone z serwisem.

Edytowałem to standardowo w Notatniku Windows ale jak tylko otworzyłem plik w WordPadzie to od razu wiedziałem dlaczego do tej pory to nie chodziło...

Jeszcze raz dzięki za poprawienie mojego błędu.

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob lis 19, 2016 3:05 pm

Proponuję zrobić sudo apt install mc
Midnight Commander jest bardzo podobny do dawnego dosowego norton commandera i przynajmniej dla mnie jest bardzo przydatny do operacji na plikach, bo w linuksie jestem "raczkujący". Wtedy wystarczy odpalić go w konsoli - a ma spore możliwości.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Paul_Sz
Posty: 33
Rejestracja: śr paź 19, 2016 8:23 pm

sob lis 19, 2016 3:28 pm

Już pobrałem i zainstalowałem, wszystko śmiga a co najważniejsze przypomina mi stare dobre czasy DOS'a :D

Dziękuję za sugestię i pozdrawiam!
Paweł
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob lis 19, 2016 3:33 pm

Ja zrobiłem jeszcze sudo apt install xfce4 xrdp i łączę się z win7 po zdalnym pulpicie
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Sibikk
Posty: 300
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

sob lis 19, 2016 7:54 pm

Witam Panowie.
Mam odrobinę inny problem otóż na mojej malince chodzi system dedykowany do modułu supla ext 01 wszytko śmiga ale nie mogę się połączyć przez ssh żeby skonfigurować połączenie po wifi, teraz jade z kabla :-). Czy jest jakaś rada co bym nie musiał kombinować z tv, i klawiaturą.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7457
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lis 19, 2016 8:06 pm

Co znaczy "nie mogę się połączyć" ?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob lis 19, 2016 8:07 pm

Jakieś bliższe szczegóły?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Sibikk
Posty: 300
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

sob lis 19, 2016 8:44 pm

Przepraszam za brak precyzji, nie mam dostępu do konsoli, wpisuję w puTTy IP maliny port 24 lub 22 i wali error "Connection refiused"
ODPOWIEDZ