Czujnik ilości opału w podajniku pieca C.O.

Post Reply
cino111
Posts: 549
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri Jul 05, 2019 3:03 am

Wgrywasz plik *.bin.
Ramirez09
Posts: 6
Joined: Thu Jul 04, 2019 9:25 pm

Sat Jul 06, 2019 12:03 pm

Co może być nie tak że moduł NodeMcu v3 w trybie konfiguracji (miga niebieska dioda) a nie można dodać urządzenia do supli.
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Jul 06, 2019 12:07 pm

Ramirez09 wrote:
Sat Jul 06, 2019 12:03 pm
Co może być nie tak że moduł NodeMcu v3 w trybie konfiguracji (miga niebieska dioda) a nie można dodać urządzenia do supli.
Jeśli dodajesz z apki - to sobie odpuść... ;)
Softy kompilowane w Arduino IDE dodają (konfigurują) się przez http lub mają konfig zaszyty na stałe
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Ramirez09
Posts: 6
Joined: Thu Jul 04, 2019 9:25 pm

Sat Jul 06, 2019 12:19 pm

slawek wrote:
Sat Jul 06, 2019 12:07 pm
Ramirez09 wrote:
Sat Jul 06, 2019 12:03 pm
Co może być nie tak że moduł NodeMcu v3 w trybie konfiguracji (miga niebieska dioda) a nie można dodać urządzenia do supli.
Jeśli dodajesz z apki - to sobie odpuść... ;)
Softy kompilowane w Arduino IDE dodają (konfigurują) się przez http lub mają konfig zaszyty na stałe
Jest gdzieś to opisane jak to zrobić przez http?
Simono
Posts: 230
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sat Jul 06, 2019 12:37 pm

Ja konfigurowałem jak każde inne urządzenie Supli. Oczywiście po wygraniu dostaczonego przez kolegę cino111 pliku Czujnik_ekogroszku_ESP.ino.generic.bin czyli łącząc się z AP które Nodemcu rozgłasza.
Ramirez09
Posts: 6
Joined: Thu Jul 04, 2019 9:25 pm

Sat Jul 06, 2019 1:27 pm

Simono wrote:
Sat Jul 06, 2019 12:37 pm
Ja konfigurowałem jak każde inne urządzenie Supli. Oczywiście po wygraniu dostaczonego przez kolegę cino111 pliku Czujnik_ekogroszku_ESP.ino.generic.bin czyli łącząc się z AP które Nodemcu rozgłasza.
Tak właśnie robię według opisu z pierwszego postu. Tylko po wpisaniu danych Nodemcu rozłącza sieć i nie ma możliwości zapisu.
Simono
Posts: 230
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sat Jul 06, 2019 1:32 pm

Czy włączyłeś rejestracje nowych urządzeń w Cloud i czy wpisałeś jakąś nazwę dla urządzenia (nazwa pod którą jest widoczny w sieci - ja chyba za pierwszym razem tego nie wypełniłem i nie łączył mi się z Cloud jeśli dobrze pamiętam)?
Ramirez09
Posts: 6
Joined: Thu Jul 04, 2019 9:25 pm

Sat Jul 06, 2019 2:11 pm

Simono wrote:
Sat Jul 06, 2019 1:32 pm
Czy włączyłeś rejestracje nowych urządzeń w Cloud i czy wpisałeś jakąś nazwę dla urządzenia (nazwa pod którą jest widoczny w sieci - ja chyba za pierwszym razem tego nie wypełniłem i nie łączył mi się z Cloud jeśli dobrze pamiętam)?
Dokładnie tak mam. Ale myślę ze to coś z tym rozłączaniem sieci bo nawet ciężko zdążyć wpisać po zalogowaniu się do urządzenia parametrów. A jak się rozłącza to nie ma możliwości zapisu. A Tobie jak dałeś go w tryb konfiguracji (miganie niebieskiej diody) widzi urzadzenie w supli (cloud)? Bo u mnie nie wykrywa NodeMcu.
Simono
Posts: 230
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sat Jul 06, 2019 2:27 pm

Teraz gdybym dał tryb konfiguracji to jako, że urządzenie mam już spięte z Suplą widniałoby jako rozłączone w Cloudzie
Simono
Posts: 230
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Mon Jul 08, 2019 4:05 pm

@cino111 wcześniej zadałem pytanie odnośnie aktualizacji przez http, może Ci umknęło.
Jeśli wgrwa się plik bin to czy mógłbyś przygotować taki z włączającym się buzzerem przy 10 bądź 15 cm?
Jeśli nie plik bin tylko kod umieszczony w pierwszym poście to rozumiem, że jak zmienię
if ((distance > 0) && (distance < 0.2)) { // przy jakiej odleglosci ma się właczyć buzzer
na
if ((distance > 0) && (distance < 0.1)) { // przy jakiej odleglosci ma się właczyć buzzer
będzie OK?
Czy 0,15 jest akceptowalne (15 cm dla mnie było by najbardziej optymalne, jak nie da rady to 10 cm)?
Podejrzewam, że kod jest dla tych co korzystają z Arduino.
Kolejna opcja to może by się dało zrobić software tak aby ten parametr ustawiać na stronie konfiguracyjnej modułu?
Post Reply