Głowica termostatyczna na grzejnik

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lip 11, 2019 10:31 pm

Takie coś mi się turlało po pokoju (nawet kiedyś działało ale wg mnie jakoś ospale).Jest to głowica znanej firmy, nie będę robił kryptoreklamy....

Do rzeczy. Cały czas marzy mi się coś takiego - zamiast tej oryginalnej płytki (20x45mm) wrzuciłbym taką jak na ostatnim foto z modułem ESP07(12) w trybie al'a SuplaButton aby można było wykorzystać miejsce na 2xAA aku i żeby ESP szło spać by nie czerpać zasilania gdy nie musimy. Jest jak widać na wyposażeniu silniczek krokowy (U=3v :) - muszę jeszcze tylko sprawdzić jak jest wysterowany).
Temperatura mierzona jest w pomieszczeniu np z inCan z czujnika chociażby tak jak ja mam dht11 przy każdym włączniku w pokoju. Mamy skrypty @Fracz więc można zrobić bez żadnego problemu termostat.

Koncepcja jest taka:
- w termostacie w @fracz skryptach mam np ustawione 20st C. Jak spadnie poniżej 18 "odpala" głowica silniczek (do oporu otwórz zawór), jak wzrosnie T powyżej 21 st C znów odpala głowica silniczek do oporu aby zamnknąć zawór. Można ustawić czas działania silniczka np na 5 czy 8sek aby go nie przeciążyć - choćby doświadczalnie.

Kwestia i pytanie podstawowe mam takie : czy modół ESP mogę jakoś wybudzić z "deep sleep" przez WiFi - a nie jak w Button przez "reset" ??

Na razie pomijam obsługę guzików i LCD - można zrobić w późniejszym czasie - ja na chwilę obecną tego nie zrobię tak czy inaczej. Na rynku jak wiadomo jest trochę tych głowić - najtańsze chyba gdzieś na poziomie 40 zł -myślę że dobra alternatywa dla tych co mają zasilanie z kabla przez 24V bo większych napięć sobie nie wyobrażam . Tylko nie piszcie o SonOff :twisted:

20190712_000521.jpg
20190712_000521.jpg (57.1 KiB) Przejrzano 913 razy
20190712_000631.jpg
20190712_000631.jpg (55.63 KiB) Przejrzano 913 razy
20190712_000927.jpg
20190712_000927.jpg (58.14 KiB) Przejrzano 913 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7740
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 12, 2019 6:54 am

To jest grubszy temat. Prądowo to nie wydoli. Lepiej zrobić bramkę do tych głowic. Jest firma, która jest chętna zrobienia takiej bramki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt lip 12, 2019 8:26 am

pzygmunt pisze:
pt lip 12, 2019 6:54 am
To jest grubszy temat. Prądowo to nie wydoli. Lepiej zrobić bramkę do tych głowic. Jest firma, która jest chętna zrobienia takiej bramki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
No wiem właśnie że jak zwykle problem zasilania. Dlatego myślałem o stanie uśpienia modułu. Tylko muszę znaleźć czy esp8266 da się jakoś wybudzić. Musiałby co jakiś czas wstawać i sprawdzać czy nie musi dokonać regulacji. Jeszcze pomyślę.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7740
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 12, 2019 9:38 am

Zerknij sobie na wykresy temperatur z regulatorów. One praktycznie cały czas działają. Tutaj musi być jakiś układ, który działa cały czas ale konsumuje niewielką ilość energii. Osobno może działać jakaś bramka.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 768
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt lip 12, 2019 10:08 am

@QLQ, ESP daje się bez problemu wybudzić co określony czas. Tak mam zrobione w swojej stacji pogodowej zasilanej solarnie. Ale stacja nie wysyła danych do SUPLI.
Z tego co się orientuję, to urządzenia wykonawcze SUPLA powinny być cały czas on-line. Co automatycznie wyklucza zasilanie bateryjne.

Osobna kwestia - którą często powtarzam - nie jest to dobre rozwiązanie, aby automatyka zależna była od działania sieci Internet. Ja rozumiem, że Ty jako bardzo świadomy użytkownik SUPLI wiesz czym to grozi i znasz konsekwencje. Gorzej może być z użytkownikiem, który zrobi sobie takie sterowanie nawet w ramach DIY. I (oczywiście hipotetyczna sytuacja) wyjedzie na zimowe ferie na dwa tygodnie, a padnie mu Internet w momencie, gdy zawory będą odkręcone na 100% w pierwszym dniu jego urlopu. Zacznie wylewać żale jaka to ta SUPLA jest do ...
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 768
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt lip 12, 2019 10:23 am

Jeszcze małe uzupełnienie tematu głowic.
Mam w domu system elektronicznych głowic termostatycznych z centralką. Transmisja jest po 868MHz. I nawet w tym przypadku gdzie wszystko mamy w obrębie własnego mieszkania spięte po radiu 868MHz to głowica jest autonomicznym elementem systemu. Jeśli nawet z jakiejś przyczyny padnie transmisja radiowa (np.. brak prądu dla centralki), to w głowicy jest zapisany cykl dobowy, głowica sprawdza temperaturę i odpowiednio steruje przepływem czynnika grzewczego. Jedynie nie działa wtedy sterowanie ze smartfona. A w przypadku problemów z zasilaniem samej głowicy, to przy niskim poziomie baterii zawór ustawia się na zadaną temperaturę i do momentu wymiany baterii nie steruje przepływem (w moim przypadku jest to 14°C). Oczywiście konieczność wymiany baterii jest wcześniej sygnalizowana na centralce i w aplikacji na smartfonie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7740
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 12, 2019 11:39 am

Już wielokrotnie powtarzałem. Rozwiązania typu "termostat" i podobne będą działały niezależnie. Bynajmniej te oficjalnie wspierane przez Suple. Obecne rozwiązania nie są oficjalne. Tak wiem, że ESP można usypiać i wybudzać, ale sterowanie ogrzewaniem itp. nie może tak działać.
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 100
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

pt lip 12, 2019 8:30 pm

QLQ znając Ciebie i tak zrobisz model dla siebie :)
Chciałbym zwrócić uwagę na wahania temperatury, 3 stopnie to jest masakra w domu. To za bardzo odczuwalne jest.

Druga sprawa jeżeli ktoś ma zasilanie z sieci ciepłowniczej to zmiany temperatury są ok. Ale w przypadku własnego źródła ciepła to schładzanie o 1 stopień i potem ogrzanie domu o 1 stopień w górę jest mniej ekonomiczne niż trzymanie stałej temperatury. A w przypadku 3 stopni to aż strach się bać.
1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt lip 12, 2019 9:27 pm

Gang pisze:
pt lip 12, 2019 8:30 pm
QLQ znając Ciebie i tak zrobisz model dla siebie :)
Chciałbym zwrócić uwagę na wahania temperatury, 3 stopnie to jest masakra w domu. To za bardzo odczuwalne jest.

Druga sprawa jeżeli ktoś ma zasilanie z sieci ciepłowniczej to zmiany temperatury są ok. Ale w przypadku własnego źródła ciepła to schładzanie o 1 stopień i potem ogrzanie domu o 1 stopień w górę jest mniej ekonomiczne niż trzymanie stałej temperatury. A w przypadku 3 stopni to aż strach się bać.
Regulacja temp była czysto teoretyczna.
Co do tematu , który założyłem - mieszkam w bloku , który jest b.dobrze ocieplony. Zimą praktycznie kaloryfery są na "I" z V stopniowej skali . Bardziej zależy mi na ich odkręceniu / skręceniu za pomocą czegoś ale bez kabli . Na razie odpuszczam temat - może jesienią wrócę do niego.
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 100
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

pn lip 15, 2019 7:26 am

QLQ pisze:
pt lip 12, 2019 9:27 pm
Gang pisze:
pt lip 12, 2019 8:30 pm
QLQ znając Ciebie i tak zrobisz model dla siebie :)
Chciałbym zwrócić uwagę na wahania temperatury, 3 stopnie to jest masakra w domu. To za bardzo odczuwalne jest.

Druga sprawa jeżeli ktoś ma zasilanie z sieci ciepłowniczej to zmiany temperatury są ok. Ale w przypadku własnego źródła ciepła to schładzanie o 1 stopień i potem ogrzanie domu o 1 stopień w górę jest mniej ekonomiczne niż trzymanie stałej temperatury. A w przypadku 3 stopni to aż strach się bać.
Regulacja temp była czysto teoretyczna.
Co do tematu , który założyłem - mieszkam w bloku , który jest b.dobrze ocieplony. Zimą praktycznie kaloryfery są na "I" z V stopniowej skali . Bardziej zależy mi na ich odkręceniu / skręceniu za pomocą czegoś ale bez kabli . Na razie odpuszczam temat - może jesienią wrócę do niego.
W bloku to super sprawa takie harmonogramy. Znajomy który siedzi w fibaro sobie założył głowicę z danfosa, które są kompatybilne z fibaro.
Też ma nowy dobrze ocieplony blok. 4. Głowice zwróciły mu się w dwa lata. Jest super zadowolony.

Ogólnie taka funkcjonalność to jedno z lepszych możliwości jakie powinien mieć smart dom na każdym systemie.
1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
ODPOWIEDZ