Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1547
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt lip 19, 2019 11:32 am

Powinno działać. Sieć supla widać czasem dopiero po 30s
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Patryk
Posty: 866
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pt lip 19, 2019 11:56 am

crafal pisze:
pt lip 19, 2019 10:07 am
Panowie, czy z Multiboard można korzystać na NodeMCU v3 32MB?
https://botland.com.pl/pl/moduly-wifi/1 ... c-pwm.html

Wgrywam Multiboard, inCan oraz inCan Easy i ciągle moduł martwy. Nie mam już pomysłów stąd moje pytanie...
1. Ja osobiście od pewnego czasu używam tylko do wgrywania  programu
ESP8266 DOWNLOAD TOOL V3.6.5
Przed wgraniem softu wyczyszczenie pamięci : ERASE
i raczej nie ma problemu z wgrywaniem.
A tutaj w załączniku pdf kolega fajnie opisał jak się posługiwać tym programem.
 viewtopic.php?p=44065#p44065
2. Również powinieneś stosować się do:
 viewtopic.php?f=23&t=3031
( czyli wgrywać dodatkowy  trzeci plik), nie  zaszkodzi, ale może pomóc.
3. Po wgraniu softu spróbuj zasilić moduł z np ładowarki telefonu, a nie z USB kompa.

Daj znać czy, coś pomogło.
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 227
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

pt lip 19, 2019 3:33 pm

Espablo to może zerkniesz na tą sytuację jak dłużej wyłączę router i później włączę to już moduł się nie połączy tylko trzeba go zresetować. Dzieje się to tylko na twoim multiboard na reszcie softów działa jak należy. Ostatnio testowałem na Yunshanie.
wsosniak
Posty: 412
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob lip 20, 2019 8:48 pm

Espablo
A może to się da poprawić ? : do sonoffa (i canwinga) wgrany mam board SONOFF BASIC , w aplikacji zmieniam stan na ON. Urządzenie załącza się poprawnie , w aplikacji też widać że urządzenie jest ON. I wszystko jest ok dopóki połączenie wifi jest ok . Ale od czasu od czasu wifi sie gubi , następuje ponowne połączenie urządzenia z siecią , po ustanowieniu połączenia z wifi i z cloud , urządzenie fizycznie dalej jest ON ale w aplikacji jego stan jest OFF. Dało by radę poprawić multiboard aby był odporny na takie sytuacje?
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 120
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

ndz lip 21, 2019 9:27 am

Pierwsza ciekawostka, na INCANie jedyna kombinacja która pozwoliła mi podłączyć DHT11 i DSa to: GPIO2 DHT, TX DS.
każda inna kombinacja skutkowała brakiem pomiaru na obu termometrach.

Po kilku dniach testów mam pewne zastrzeżenia, nie wiem czy to problem softu czy hardwaru.

1. czujnik zamknięcia bramy (podłączony jako SENSOR 2), czasami pokazuję stan otwarty, mimo, że brama zamknięta i żadna operacja, ani fizyczne otwieranie lub zamykanie bramy nie miało miejsca. Zastanawiam się czy problemem może być to, że kontaktor jest naklejony na metalową prowadnicę?

2. Sensor 1 (gpio4) nie działa. Też podłączony kontaktron i w ogóle stan się nie zmienia. Po zaprogramowaniu sensora na RX, działa.
Czy ktoś tez tak miał? czy to wina mojej płytki?

3. Termometry a konkretnie DS, jak jest w okolicy 18-20 stopni to pokazuję ok. Ale przy wyższej temperaturze potęguję jeszcze bardziej (jest 28 a on pokazuję 34) a przy niższej obniża (jest 14 pokazuję 10). Jak tylko DS był podłączony pod GPO2 to działał bardzo dobrze. Między GPO2 a 3,3V mam rezystor wlutowany na płytce. Między TX a 3,3V musiałem dolutować na kabelku, czy możliwe, że zrobiłem to źle i działa tak na pół?
t0mek
Posty: 60
Rejestracja: sob gru 02, 2017 11:24 am

ndz lip 21, 2019 1:03 pm

Kontaktron musi być odizolowany od metalu. Inaczej będzie pokazywał bzdury z różna częstotliwością. Satel w zestawie daje katownik aluminiowy
Pozdrawiam
Tomek
crafal
Posty: 5
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:28 pm

ndz lip 21, 2019 6:49 pm

Patryk pisze:
pt lip 19, 2019 11:56 am

1. Ja osobiście od pewnego czasu używam tylko do wgrywania  programu
ESP8266 DOWNLOAD TOOL V3.6.5
Przed wgraniem softu wyczyszczenie pamięci : ERASE
i raczej nie ma problemu z wgrywaniem.
A tutaj w załączniku pdf kolega fajnie opisał jak się posługiwać tym programem.
 viewtopic.php?p=44065#p44065
2. Również powinieneś stosować się do:
 viewtopic.php?f=23&t=3031
( czyli wgrywać dodatkowy  trzeci plik), nie  zaszkodzi, ale może pomóc.
3. Po wgraniu softu spróbuj zasilić moduł z np ładowarki telefonu, a nie z USB kompa.

Daj znać czy, coś pomogło.
Wszystko jest ok. Jeszcze raz ściągnąłem firmware i teraz jest tak jak być powinno
Dzięki za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony pt lip 26, 2019 11:31 pm przez crafal, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek.kandula
Posty: 314
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

pn lip 22, 2019 7:33 pm

Pytanko odnośnie wemosa D1 plus podwójny przekaźnik.jak to zesoba podpinać żeby działało dodam że na krótko przekaźniki działaj po podaniu minusa .czy ktoś z kolego będzie taki miły i poda mi szkic jak to podłączyć oraz jaki soft w grać do wemosa.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pn lip 22, 2019 8:38 pm

Ja to zauważyłem ze multiboard na wemosach na innych urządzeniach nie mam po zmianie czegokolwiek w cloud głupieje i nie odpowiada lub wiesza czujniki po restarcie wstaje normalnie i działa ok
Arek.kandula
Posty: 314
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

wt lip 23, 2019 5:36 am

To co polecasz na wemosa żeby obsługiwał dwa przekaźniki oraz dht22
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”