Firmware Multiboard

User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Jul 19, 2019 11:32 am

Powinno działać. Sieć supla widać czasem dopiero po 30s
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Patryk
Posts: 549
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Fri Jul 19, 2019 11:56 am

crafal wrote:
Fri Jul 19, 2019 10:07 am
Panowie, czy z Multiboard można korzystać na NodeMCU v3 32MB?
https://botland.com.pl/pl/moduly-wifi/1 ... c-pwm.html

Wgrywam Multiboard, inCan oraz inCan Easy i ciągle moduł martwy. Nie mam już pomysłów stąd moje pytanie...
1. Ja osobiście od pewnego czasu używam tylko do wgrywania  programu
ESP8266 DOWNLOAD TOOL V3.6.5
Przed wgraniem softu wyczyszczenie pamięci : ERASE
i raczej nie ma problemu z wgrywaniem.
A tutaj w załączniku pdf kolega fajnie opisał jak się posługiwać tym programem.
 viewtopic.php?p=44065#p44065
2. Również powinieneś stosować się do:
 viewtopic.php?f=23&t=3031
( czyli wgrywać dodatkowy  trzeci plik), nie  zaszkodzi, ale może pomóc.
3. Po wgraniu softu spróbuj zasilić moduł z np ładowarki telefonu, a nie z USB kompa.

Daj znać czy, coś pomogło.
User avatar
Demolkaa
Posts: 196
Joined: Thu Oct 11, 2018 8:42 pm
Location: Twardowice

Fri Jul 19, 2019 3:33 pm

Espablo to może zerkniesz na tą sytuację jak dłużej wyłączę router i później włączę to już moduł się nie połączy tylko trzeba go zresetować. Dzieje się to tylko na twoim multiboard na reszcie softów działa jak należy. Ostatnio testowałem na Yunshanie.
wsosniak
Posts: 339
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sat Jul 20, 2019 8:48 pm

Espablo
A może to się da poprawić ? : do sonoffa (i canwinga) wgrany mam board SONOFF BASIC , w aplikacji zmieniam stan na ON. Urządzenie załącza się poprawnie , w aplikacji też widać że urządzenie jest ON. I wszystko jest ok dopóki połączenie wifi jest ok . Ale od czasu od czasu wifi sie gubi , następuje ponowne połączenie urządzenia z siecią , po ustanowieniu połączenia z wifi i z cloud , urządzenie fizycznie dalej jest ON ale w aplikacji jego stan jest OFF. Dało by radę poprawić multiboard aby był odporny na takie sytuacje?
User avatar
Gang
Posts: 61
Joined: Fri Nov 09, 2018 12:44 pm

Sun Jul 21, 2019 9:27 am

Pierwsza ciekawostka, na INCANie jedyna kombinacja która pozwoliła mi podłączyć DHT11 i DSa to: GPIO2 DHT, TX DS.
każda inna kombinacja skutkowała brakiem pomiaru na obu termometrach.

Po kilku dniach testów mam pewne zastrzeżenia, nie wiem czy to problem softu czy hardwaru.

1. czujnik zamknięcia bramy (podłączony jako SENSOR 2), czasami pokazuję stan otwarty, mimo, że brama zamknięta i żadna operacja, ani fizyczne otwieranie lub zamykanie bramy nie miało miejsca. Zastanawiam się czy problemem może być to, że kontaktor jest naklejony na metalową prowadnicę?

2. Sensor 1 (gpio4) nie działa. Też podłączony kontaktron i w ogóle stan się nie zmienia. Po zaprogramowaniu sensora na RX, działa.
Czy ktoś tez tak miał? czy to wina mojej płytki?

3. Termometry a konkretnie DS, jak jest w okolicy 18-20 stopni to pokazuję ok. Ale przy wyższej temperaturze potęguję jeszcze bardziej (jest 28 a on pokazuję 34) a przy niższej obniża (jest 14 pokazuję 10). Jak tylko DS był podłączony pod GPO2 to działał bardzo dobrze. Między GPO2 a 3,3V mam rezystor wlutowany na płytce. Między TX a 3,3V musiałem dolutować na kabelku, czy możliwe, że zrobiłem to źle i działa tak na pół?
1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
t0mek
Posts: 45
Joined: Sat Dec 02, 2017 11:24 am

Sun Jul 21, 2019 1:03 pm

Kontaktron musi być odizolowany od metalu. Inaczej będzie pokazywał bzdury z różna częstotliwością. Satel w zestawie daje katownik aluminiowy
Pozdrawiam
Tomek
crafal
Posts: 4
Joined: Mon Jul 01, 2019 12:28 pm

Sun Jul 21, 2019 6:49 pm

Patryk wrote:
Fri Jul 19, 2019 11:56 am

1. Ja osobiście od pewnego czasu używam tylko do wgrywania  programu
ESP8266 DOWNLOAD TOOL V3.6.5
Przed wgraniem softu wyczyszczenie pamięci : ERASE
i raczej nie ma problemu z wgrywaniem.
A tutaj w załączniku pdf kolega fajnie opisał jak się posługiwać tym programem.
 viewtopic.php?p=44065#p44065
2. Również powinieneś stosować się do:
 viewtopic.php?f=23&t=3031
( czyli wgrywać dodatkowy  trzeci plik), nie  zaszkodzi, ale może pomóc.
3. Po wgraniu softu spróbuj zasilić moduł z np ładowarki telefonu, a nie z USB kompa.

Daj znać czy, coś pomogło.
Wszystko jest ok. Jeszcze raz ściągnąłem firmware i teraz jest tak jak być powinno
Dzięki za podpowiedzi.
Last edited by crafal on Fri Jul 26, 2019 11:31 pm, edited 1 time in total.
Arek.kandula
Posts: 286
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Mon Jul 22, 2019 7:33 pm

Pytanko odnośnie wemosa D1 plus podwójny przekaźnik.jak to zesoba podpinać żeby działało dodam że na krótko przekaźniki działaj po podaniu minusa .czy ktoś z kolego będzie taki miły i poda mi szkic jak to podłączyć oraz jaki soft w grać do wemosa.
User avatar
maffiu
Posts: 488
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Mon Jul 22, 2019 8:38 pm

Ja to zauważyłem ze multiboard na wemosach na innych urządzeniach nie mam po zmianie czegokolwiek w cloud głupieje i nie odpowiada lub wiesza czujniki po restarcie wstaje normalnie i działa ok
Arek.kandula
Posts: 286
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Tue Jul 23, 2019 5:36 am

To co polecasz na wemosa żeby obsługiwał dwa przekaźniki oraz dht22
Post Reply