Sterowanie głosem

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
bukox
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Wed May 15, 2019 7:26 am

Może być tylko przez asystenta Google ale póki co w bardzo ograniczonym zakresie. Poczytaj sobie ten wątek:
viewtopic.php?f=17&t=4260
6 x Shelly1 | 6 x Sonoff Basic | 2 x Sonoff TH10 | 1 x Sonoff TH16 | 7 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
User avatar
akszyn
Posts: 77
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Sun Jul 21, 2019 7:53 pm

wsosniak wrote:
Sun Jun 17, 2018 6:26 pm
a może takie rozwiązanie ? : Google home + IFTTT (wywołanie scen z supla script) ? - nic nie trzeba instalować tylko potworzyć skrypty na www.fracz.com.
Na razie google home jest tylko po angielsku (telefon trzeba przestawić na język angielski) , ale google już obiecało że w tym roku będzie po polsku. Omijasz tym samym instalacje taskerów , bridge, automate, …… i innych programów, które dla większości użytkowników nie są takie oczywiste jak dla większości forumowiczów supla.
....
ja to wykonać w ifttt bo nie bardzo wiem co wpisać w webhook viewtopic.php?f=55&t=4952&start=10
wsosniak wrote:
Sun Jun 17, 2018 7:46 pm
.....

Jak SUPLA będzie zintegrowana z google home to na poziomie SETTINGS w opcji HOME CONTROL będą widoczne urządzenia (kanały) supli (i sceny tez powinny tam być), ktore można będzie uruchomić komendami głosowymi , np : "turn on URZĄDZENIE_SUPLI" lub "turn off...". W sekcji ROUTINES może będzie definiować swoje procedury . Przykład procedury : jak powiem "ok google , i am lazy , turn all devices on in my house for me " i pod to podpiąć zestaw akcji : turn on TV , turn on lights, turn on ….., turn off...… - masa ciekawej zabawy Was czeka :)

na teraz supla nie jest zintegrowana z google home (wiec nic nie znajdziecie w sekcji HOME CONTROL od supli, tym samym nie stworzycie procedur w sekcji ROUTINES ) , wiec sterowanie głosem konfigurujemy poprzez IFTTT :

- tworze skrypt(y) na www.fracz.com
- w IFTTT tworze zdarzenie (aplet) : IF powiem do google assistant :" i am lazy , turn all devices on in my house for me" THEN uruchamiam webhook który wywołuje url-a przypisanego do skryptu supli stworzonego na www.fracz.com

proste jak budowa cepa :)
miłej zabawy
pozdr
widać nie dla wszystkich początkujących jest proste
wsosniak wrote:
Thu Nov 29, 2018 12:56 pm
....

tak jak @pzygmut pisze : najlepiej zaczekaj na V2.3 bo to już niedługo (chyba :) ).

Chociaż jak chcesz sobie już pokombinować i pogadać z telefonem to trzeba to zrobić "na skróty" czyli przez IFTTT i skrypty fracz-a:
1) Na telefonie muszą być aplikacje w najnowszej wersji (google assistant, i google home)
2) język telefonu ma być ENG żeby asystent gadał z google home
3) Na www.supla.fracz.com definiujesz sobie sceny (przy definiowaniu sceny zaznaczasz aby był publiczny URL)
4) w IFTTT korzystasz z dwóch usług : GOOGLE ASSISTANT (łączysz się z tym samym kontem co google assistant na telefonie) i WEBHOOK (służy do wywoływania scen, czyli tych publicznych URLi zdefiniowanych w punkcie 3). Definiujesz zdarzenia IF google assistant = "to co mowisz po angielsku do telefonu" THEN wywołaj URLa uzywając WEBHOOK.

u mnie działa . Dokłądnie też na P20 :) na tablecie T715 :) i też uzywając głośniczek google home mini
to jak ustawić tego webhook poza wpisaniem url aby mieć odpowiedz z ze skryptu poza aktywacja ?
leON22 wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:39 pm
Witam, masz tu dwa filmiki instruktażowe , co i jak , step by step :
1)https://www.youtube.com/watch?v=YOvxetkskmc ,
2)https://www.youtube.com/watch?v=7PusVwWzDt0
W tym drugim ,warunkiem żeby działało, musisz zmienić język fona na English (UK) ;) Potwierdzam działanie na moim Huawei P20 :D
PS. @wsosniak THX za info , pozdrawiam ;) Czy Supla Cloud v.2.3 zagada w języku polskim :?:
dzięki za 2 link w końcu jakieś konkrety a da się zrobic aby ta odpowiedz co ustawiliśmy w skryptach gdzieś się pojawiała np w formie pop up (android)? https://ifttt.com/applets/Uf43sCQF-supla
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
JarekSz
Posts: 9
Joined: Wed Sep 18, 2019 8:35 am

Sat Oct 05, 2019 9:39 pm

Chciałem uruchomić sterowanie głosem. Przeszedłem wszystkie kroki instalacyjne ale na supla scripts nie ma nagłówka „Powiadomienia głosowe”. Mam Sceny, Termostat, Powiadomienia, Historia temperatur, Logi. Pzdr. Jarek
User avatar
lesny8
Posts: 866
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Oct 05, 2019 10:43 pm

Kliknij w scenę, edytuj i tam masz Komendy głosowe. Wpisujesz polecenie i ewentualne warianty, którymi chcesz wykonywać scenę.
Post Reply