Witam,
od wczoraj męczę się z podłączeniem modułu ROW-01 jako sterownika oświetlenia.
W puszce mam pod włącznik podpięte dwa przewody i jeden jest nie podpięty do niczego. Wczoraj nie mogłem poradzić sobie z uruchomieniem modułu. Dzisiaj doczytałem na forum, że powinienem zmostkować przewody L i PE przy lampie i zadziałało, moduł ruszył. ale nie działa ani włącznik, ani sterowanie przez aplikacje. Światło się nie włącza.
Co zrobiłem nie tak?
ROW-01 pomocy
-
kristek86
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Z tym mostkowaniem L z PE to ostrożnie. Musisz się upewnić, że PE nie jest połączony z innymi PE. Jakie przewody masz przy lampie ? Jakie obok w puszce? Czy na dnie puszki nie masz jeszcze jakiś przewodów ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
kristek86
Tak to wygląda jak w załączniku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Patryk
Nie bądź zły, ale poproś jakiegoś elektryka o podłączenie.
Nie znam twojej instalacji, ale wydaje mi się, że zrobiłeś niezły "misz masz"
Gdzie na forum wyczytaleś, że należy zmostkować "fazę" z przewodem PE ???
W instalacji "starego" typu, gdzie jest tylko przerywana faza na wyłaczniku, należy doprowadzić przewód N, żeby ROW posiadał zasilanie.
Nie znam twojej instalacji, ale wydaje mi się, że zrobiłeś niezły "misz masz"
Gdzie na forum wyczytaleś, że należy zmostkować "fazę" z przewodem PE ???
W instalacji "starego" typu, gdzie jest tylko przerywana faza na wyłaczniku, należy doprowadzić przewód N, żeby ROW posiadał zasilanie.
-
Gucio2607.
Tak tego nie podłączysz bo masz instalacje 2 żyłowa. Musisz gdzieś jeszcze puszkę w której schodzą się przewody od włącznika i od lampy.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Podłączysz pod warunkiem, że PE nie jest do niczego podłączony.
To jest podstawowy warunek i musi to sprawdzić elektryk. Inaczej puścisz z dymem instalacje albo kogoś porazi prąd.
Jaśli PE jest wolny, wtedy przy żarówce łączysz go z N-em i przyklejasz jakąś taśmę z ostrzeżeniem, że to już nie jest PE!
To samo oznaczenie robisz w puszce.
Podkreślam, że jest to niezgodne ze standardami i takie podłączenie może być fatalne w skutkach w przyszłości jak ktoś uzna, że PE to PE i go użyje zgodnie z kolorystyką!!!
Następnie w puszce podłączasz:
Przewód PE(który jest już N-em) do N w ROW
Przewód niebieski (N) który idzie do lampy łączysz z zaciskiem 11 w ROW
Przewód brązowy (L) łączysz z L w ROW-01.
Zacisk L łączysz z zaciskiem 14.
Jeszcze raz przypominam. Musisz sprawdzić czy PE z puszki idzie bezpośrednio do lampy i nie jest nigdzie podłączony do innego PE!!!!
To jest podstawowy warunek i musi to sprawdzić elektryk. Inaczej puścisz z dymem instalacje albo kogoś porazi prąd.
Jaśli PE jest wolny, wtedy przy żarówce łączysz go z N-em i przyklejasz jakąś taśmę z ostrzeżeniem, że to już nie jest PE!
To samo oznaczenie robisz w puszce.
Podkreślam, że jest to niezgodne ze standardami i takie podłączenie może być fatalne w skutkach w przyszłości jak ktoś uzna, że PE to PE i go użyje zgodnie z kolorystyką!!!
Następnie w puszce podłączasz:
Przewód PE(który jest już N-em) do N w ROW
Przewód niebieski (N) który idzie do lampy łączysz z zaciskiem 11 w ROW
Przewód brązowy (L) łączysz z L w ROW-01.
Zacisk L łączysz z zaciskiem 14.
Jeszcze raz przypominam. Musisz sprawdzić czy PE z puszki idzie bezpośrednio do lampy i nie jest nigdzie podłączony do innego PE!!!!
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
kristek86
Czytalem ten wątek:
viewtopic.php?t=2037
I ten:
viewtopic.php?f=11&t=411&start=70
I myślałem że któraś opcja zadziała.
Puszka obok wygląda tak:
viewtopic.php?t=2037
I ten:
viewtopic.php?f=11&t=411&start=70
I myślałem że któraś opcja zadziała.
Puszka obok wygląda tak:
-
Demolkaa
Daj jeszcze zdjęcie puszki gdzie schodzą sie przewody z lampy i włącznika