Zakup sprzętu dla początkujących

User avatar
pzygmunt
Posts: 6682
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 23, 2016 12:11 pm

Dodaj jakiś kondensator i pullupdown/up. Nie wiem jaki masz schemat
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Wed Nov 23, 2016 8:09 pm

Schemat mam taki jak na majsterkowo.
Dodatkowo wyłącznik światła podłączony pod gpio i czujnik bramy.
Możesz coś więcej napisać.? Gdzie najlepiej wstawić kondensator i jaki? i o co chodzi z tym pullupdown/UP?
Zauważyłem że robi to raz na około 5h, pokazuje bramę otwartą
User avatar
slawek
Posts: 2212
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Nov 23, 2016 9:30 pm

Jaki masz kontaktron?
3 cm to duża odległość, jest umieszczony na metalu?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Wed Nov 23, 2016 10:01 pm

Tak dokładnie. Umieszczony z dwóch stron na metalu.
Postaram się zmniejszyć odległość i sprawdzę wtedy :-)
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Thu Nov 24, 2016 10:56 am

Kiedyś kupiłem nadto i mam kondensatory 1000, 1500 2200 od płyt głównych i zasilaczy, mogę ich użyć?
Gdzie najlepiej wpiąć taki? :-)
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Dec 04, 2016 9:00 am

Znalazłem i zamontowalem kondensator 470 25v
Zamontowalem go w głównym obwodzie i po włączeniu czegokolwiek moduł po chwili wyłącza się.
Czy kondensator ma być zamontowany tylko przy kontaktronie?
User avatar
slawek
Posts: 2212
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 04, 2016 10:14 am

1. Z jakiego zasilacza to zasilasz?
2. Masz pullup dla RST i CH_PD (lub EN) ?
3. Masz kondensator 100 nF na zasilaniu modułu (jak najbliżej modułu)? masz do tego jakiś kondensator równolegle 47-100uF?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Dec 04, 2016 2:08 pm

Mam tylko ten jeden na zasilaniu 470.
Nie mam pullup.
Zasilacz 12v 2A podłączony do modułu zasilania 3.3v i 5v.
Nie wiem czemu ale zauważyłem że jak pierwszy raz po jakimś czasie chce coś włączyć to działa jak w zwolnionym tempie. Nacisne na wyłącznik a on za 3 sekundy zaskoczy. A czasami jest ok, działa jak burza, wszystko szybko :)
Może wina zasięgu wifi?
Sibikk
Posts: 298
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Sun Dec 04, 2016 10:08 pm

Cześć
Podepnę się pod temat bo zastanawiam się który typ przekaźników będzie lepszy do sterowania sprzętem w mieszkaniu, SSR czy elektromagnetyczny?
Przekaźniki tradycyjne mają tą przewagę ze są tańsze i w teorii obsłużą większy prąd w przełączanym obwodzie 10A < 2A dla SSR.
Używa ktoś modułu z SSR z RPI 3 ? Jak wygląda żywotność SSR czy ma wg sens stosowanie ich mieszkaniu gdzie przekaźniki nie są nadmiernie eksploatowane.
Kolejny temat to sygnał zwrotny przy przekaźniku bistabilnym, zaopatrzyłem się legrandy z 2 niezależnymi stykami NO jeden na oświetlenie drugi to sygnał zwrotny dla supli. Jak zabezpieczyć RPI aby w przypadku pomyłki czy usterki nie podać 230V na pin sygnałowy.

I ostatnia zagwozdka to zaimplementowanie do instalacji czujek ruchu w taki sposób aby odpalały i gasiły światło za pomocą przekaźnika bistabilnego równolegle z SUPLĄ i łącznikiem "dzwonkowym" założenie mam takie żeby wykonać to na "NANO" Czujka wykrywa ruch sygnał do nano -> wysterowuje impuls przekaźnikiem i leci timer-> w zadanym czasie nie było ruchu-> kolejny impuls który przełącza bistabilny-> jeżeli był ruch reset timera. SUPLA wie czy światło świeci bo sygnał dostaje ze styków przekaźnika. Wszystko mam ładnie ułożone w głowie ale problem jest taki że nie mam pojęcia jak taki program napisać :oops: :oops:
Planuję 3 lub 4 czujki w mieszkaniu. Może dało by się takie ustrojstwo zrobić na ESP? :roll: i skonfigurować w SUPLI :roll:
Jak max długi przewód może być między czujką a modułem wykonawczym przy logice 3,3V
User avatar
Espablo
Posts: 1455
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Dec 05, 2016 3:18 am

Seba5120 wrote:Znalazłem i zamontowalem kondensator 470 25v
Zamontowalem go w głównym obwodzie i po włączeniu czegokolwiek moduł po chwili wyłącza się.
Czy kondensator ma być zamontowany tylko przy kontaktronie?
Co to znaczy układ wyłącza się? Może się resetuje.
Jeżeli używasz schematu z majsterkowo, to na tym schemacie brakuje rezystora pomiędzy pinem RST, a VCC. Ja daję 4,7k. Zobacz tutaj na schemat viewtopic.php?f=24&t=340
Rezystor musi być ponieważ układ może się sam resetować bez powodu.
Kondensator trochę za duży ale ostatecznie może być , daj przy ESP.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply