Licznik impulsów - 3 wejścia

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1105
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw lip 04, 2019 6:04 am

Tak, można podłączyć 3 liczniki.
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

pt lip 05, 2019 4:18 pm

Dziękuję za odpowiedź na jedno z pytań.
Jaka może być maksymalna odległość od licznika? Chciałbym podłączyć 2 liczniki, i szukam optymalnego miejsca.
Do licznika od wody miałbym 40-50 metrów (jest na zewnątrz w studzience wodomierzowej) i zastanawiam się czy zadziała czy szukać montażu na zewnątrz w połowie drogi (wtedy po 20-25m do każdego licznika).

Pozdrawiam,
Marek
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1105
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lip 05, 2019 8:36 pm

Musisz to zbadać empirycznie, zobaczyć jak na takim odcinku się zachowuje licznik, czy nie będzie gubił impulsów. Może być za duży spadek napięcia. Nie wiem czy ktoś z forumowiczów stosował tak długie przewody jak podajesz, by odpowiedzieć Ci ze 100% pewnością jaki jest max.

Zrób testowe środowisko i pochwal się wynikami. Na pewno się potem komuś przyda takie info.
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

wt sie 13, 2019 10:51 am

Cześć,

Licznik mam zamontowany od 2 tygodni. Od kilku dni zauważyłem problem z brakiem odczytu. Moduł jest w supli, sieć go widzi i pinguje. Nie czyta impulsów. Po restarcie zaczyna czytać (tworzy wykres) przez kilka minut, po czym znowu przestaje.

@Robert Błaszczak, spotkałeś się z takim problemem? Może ktoś inny też zgłaszał?

Poniżej screen jak to wygląda na wykresie. Górka na wykresie to moment po restarcie licznika.
2019-08-13 11.37.51.jpg
2019-08-13 11.37.51.jpg (213.52 KiB) Przejrzano 755 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1137
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sie 13, 2019 10:58 am

Nie zaobserwowałem takiego problemu. Z jakiego urządzenia podajesz impulsy? Z licznika energii z wyjściem impulsowym? Bo jeśli tak, to może to nie działać poprawnie. Licznik 3-wejściowy przystosowany jest do zliczania impulsów z pełnym zwarciem wejścia (np. kontaktron wodomierza), a nie z wyjściami typu otwarty kolektor.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

wt sie 13, 2019 1:09 pm

Tak, z licznika elektrycznego z wyjściem impulsowym. Działało to przez ponad tydzień prawidłowo. Dopiero od kilku dni się wysypało.
Screenshot_20190813-161715_SUPLA.jpg
Screenshot_20190813-161715_SUPLA.jpg (262.89 KiB) Przejrzano 732 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1137
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sie 13, 2019 5:09 pm

Ja mam swoje dwa liczniki energii z wyjściem impulsowym (oba produkcji ORNO, jeden 1-fazowy, drugi 3-fazowy w drugim mieszkaniu) podłączone przez taki układ z tranzystorem: https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/
To działa od maja 2019 bez problemów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

wt sie 13, 2019 8:44 pm

Tak na szybko... usunąłem moduł z cloud. Na nowo skonfigurowałem i dodałem używając innego wejścia. Od godziny działa bez zarzutu.
Dam znać jeśli coś się zmieni.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt paź 08, 2019 7:11 am

Licznik od Roberta działa bajecznie :)
Opcja z akumulatorem sprawdza się doskonale.
Testowałem moduł na samym akumulatorku przez 6 godzin i nadal pracował. Z uwagi, że była już noc to nie testowałem ile w ogóle wytrzyma na samej baterii :)

Koszt na screenshocie w bieżącym miesiącu wynika z ustawienia stanu początkowego w Cloudzie na 4797. Nie wiem jak to wykasować :roll:
Jedynie co udało mi się zrobić to wykasować historię pomiarów, dzięki czemu z wykresu zniknął mi ten wysoki słupek zużycia :lol:

Obrazek
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Patryk
Posty: 778
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt paź 08, 2019 7:32 am

michael pisze:
wt paź 08, 2019 7:11 am
Nie wiem jak to wykasować.
viewtopic.php?p=43100#p43100
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam”