DHT22 przykład zachowania dwóch różnych czujników

User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Aug 17, 2019 8:03 pm

Często na forum piszecie o problemach z czujnikiem DHT22. Przyczyny problemów są różne. Począwszy od złego podłączenia czujnika do modułu (najczęściej spotykany problem) ale także, że nagle zanika pomiar. Jedne czujniki działają całymi miesiącami a w innych nagle zanika pomiar i trzeba moduł odłączyć od prądu. Nie dawało mi to spokoju i zrobiłem mały test. U mnie na stole miałem jeden czujnik, z którym nigdy nie miałem problemu. Kupiłem nowe DHT22 czujniki i okazało się, że mam takie same problemy jak kilku forumowiczów.
Nakręciłem krótki film jak działają te dwa teoretycznie takie same czujniki.
https://youtu.be/FBSoQzKS2Vo
Soft jest przygotowany specjalnie przeze mnie tak aby pomiary były widoczne jednocześnie w terminalu Putty oraz na telefonie.

Wygląda na to, że AOSONG działa bez problemów. ASAIR natomiast działa dobrze ale ma problemy z pomiarem po resecie modułu. Pomaga mu tylko odłączenie na chwilę od prądu.

Poniżej zdjęcie tych czujników
DHT22.png
DHT22.png (436.99 KiB) Viewed 790 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
wsosniak
Posts: 337
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sat Aug 17, 2019 8:58 pm

Swego czasu miałem skonfigurowane dwa czujniki DHT22 , z wgranym multiboard-em . Odbydwa co jakiś czas gubiły pomiary, i tak mnie to wkurzało że zamieniłem je na DS-y . I faktycznie , u mnie obydwa to były ASAIR

dzięki za wskazówkę :)
Patryk
Posts: 544
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Aug 17, 2019 9:13 pm

Również, znalazłem kiedyś taką informację na jakimś anglojezycznym forum, że czujniki AOSONG, są lepsze.
Ktoś nawet sugerował wgranie nowego firmware do ASAIR-a. Ale jak to zrobić już nigdzie nie znalazłem.
and111
Posts: 57
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Sun Aug 18, 2019 6:49 pm

Ja też mam ASAIR i problem z gubieniem odczytów. Po przeczytaniu informacji z tego wątku poszukałem w sieci i znalazłem podobne wpisy:
https://forum.kodujdlapolski.pl/t/probl ... dht22/3140
https://github.com/adafruit/DHT-sensor- ... /issues/94
https://github.com/adafruit/DHT-sensor- ... issues/116

Użytkownicy wskazują na różne rozwiązania i przyczyny. Ja niestety nie wykorzystam tych informacji, gdyż nie potrafię kompilować softów. Może jednak Wam drodzy autorzy softów uda się coś konkretnego z tego wykorzystać by rozwiązać problem z ASAIR.
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sun Aug 18, 2019 8:46 pm

Ja mam 4 czujnik asair na kablach od 3 do ok 15, może 20 m i nie gubią odczytu. Soft od Wojtka obsługujący 6 dht. Wszystko działa już z pół roku bez zacięcia. Więc albo te asair są różne albo przyczyną utraty odczytu tkwi w innym miejscu
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Aug 18, 2019 10:36 pm

może nie miałeś nigdy resetu modułu
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Aug 19, 2019 5:39 am

hmm, ide zrobić reset :) i zobacze
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Aug 19, 2019 5:41 am

Po resecie wszystkie wstały bez problemu
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Aug 19, 2019 6:08 am

Zrobiłeś reset bez wyłączania zasilania?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Aug 19, 2019 6:13 am

tak, przyciskiem reset na wemosie
Post Reply