Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 973
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn sie 12, 2019 8:08 pm

dawidd pisze:
pn sie 12, 2019 3:48 pm
ale nie chodzi o to ze mam niedokładny pomiar tylko o różnice w wysokości gdzie się znajduje. Dlatego pytałem czy tak korekta się pojawi
Na ta chwilę nie potrafię dodać do gui korekty. W kodzie bme.readPressure() - różnicą i masz.
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt sie 13, 2019 3:00 pm

QLQ chodzi o ten fragment kodu?

Kod: Zaznacz cały

//***************************** CIŚNIENIE *******************************************
double get_pressure(int channelNumber, double pressure) {
   
 pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
    Serial.print("Pressure = ");
    Serial.print(bme.readPressure()/100);
    Serial.println(" hPa");
   return  pressure;   
  }
Jeśli mieszkam na wysokości 244m npm to jak ten fragment powinien wyglądać?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 970
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt sie 13, 2019 3:52 pm

Spróbuj tak

Kod: Zaznacz cały

float elevation = 130.1;  // wysokość npm na jakim znajduje się czujnik
a w odczycie temperatury:
A w funkcji ciśnienia

Kod: Zaznacz cały

         t = bme.readPressure() / pow(2.718281828, -(elevation / ((273.15 + bme.readTemperature()) * 29.263))) / 100.0
 
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 973
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt sie 13, 2019 3:59 pm

dawidd pisze:
wt sie 13, 2019 3:00 pm
QLQ chodzi o ten fragment kodu?

Kod: Zaznacz cały

//***************************** CIŚNIENIE *******************************************
double get_pressure(int channelNumber, double pressure) {
   
 pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
    Serial.print("Pressure = ");
    Serial.print(bme.readPressure()/100);
    Serial.println(" hPa");
   return  pressure;   
  }
Jeśli mieszkam na wysokości 244m npm to jak ten fragment powinien wyglądać?
p0- twoje ciśnienie z czujnika
R=8,314 - stała gazowa
u(mi)=0,028964
g=9,81
T - temp u Ciebie z czujnika (w Kelwinach)
h - twoja wysokość n.p.m np 244 m.n.p.m

czyli jakoś tak - nie wiem czy nie ma pomyłki z nawiasami

Kod: Zaznacz cały

pressure = (bme.readPerssure())*exp(-(0.028964*9.81*244)/(8,314*(bme.readTemperature()+273.15))
IMG_20190728_114013.jpg
IMG_20190728_114013.jpg (101.61 KiB) Przejrzano 594 razy
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 298
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz sie 18, 2019 1:39 pm

dawidd pisze:
pn sie 12, 2019 3:48 pm
ale nie chodzi o to ze mam niedokładny pomiar tylko o różnice w wysokości gdzie się znajduje. Dlatego pytałem czy tak korekta się pojawi
Tutaj masz soft SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6 dla BME280 z poprawnym pomiarem ciśnienia zredukowanego .
Jedynym mankamentem jest to, że wysokość trzeba wpisać w linijce poniżej przed wgraniem softu.

Kod: Zaznacz cały

float elevation = 130.1;  // wysokość npm na jakim znajduje się czujnik
I jeszcze bibliotekę SuplaDevice trzeba podmienić a arduino.
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn sie 19, 2019 5:58 am

dzięki makrz, prześledziłem watek i widzę e sa tez wersje 2.8, i 3.0. Wrzucę sobie na test jedna z nich i zobaczę jakie będę miał ciśnienie
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 298
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pn sie 19, 2019 8:25 am

dawidd pisze:
pn sie 19, 2019 5:58 am
dzięki makrz, prześledziłem watek i widzę e sa tez wersje 2.8, i 3.0. Wrzucę sobie na test jedna z nich i zobaczę jakie będę miał ciśnienie
Tą z mojego linka testowałeś?
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn sie 19, 2019 9:55 am

nie, ta najnowsza 3,01 - a są jakieś przesłanki ku temu żeby używać starsza?
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

pn sie 19, 2019 10:59 am

A podasz kolego linka do twojego softa
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn sie 19, 2019 12:45 pm

viewtopic.php?t=4136
tutaj jest cały temat
ODPOWIEDZ