Pomoc w zmianie zasilania

Demolkaa

Witam. Posiadam napęd bramy własnej konstrukcji ( https://www.fotosik.pl/u/demolkaa/album/985330 ) i teraz potrzebuje waszej pomocy. Obecnie napęd mam zasilany z trafa 12V - 100W i całą elektronikę wiec trafo chodzi 24h. Chciałem zrobić osobne zasilanie dla elektroniki z mniejszym zasilaczem i teraz sedno. Jak połączyć duże trafo, żeby załączało się tylko na czas zasilania silnika. Dołączam schemat obecnego podłączenia. Dodatkowo będzie sterownik SBW-02.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dawidd
Been thanked: 1 time

Po co chcesz tak zrobić? Przecież to ze trafo ma wydajność 100W to nie oznacza ze on tyle pobiera cały czas. Pobiera ułamek tej mocy do zasilania elektroniki, jak jest obciążone silnikami to wtedy pobiera więcej.
shimano73

To co zaoszczędzisz na trafie zeżre dodatkowy zasilacz
Edit : wszystkie napędy z silnikiem 12/24V maja trafa które pracują cały czas
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Demolkaa

A to dzieki za info to zostawiam bez zmian
Demolkaa

No i panowie potrzebna pomoc.
Walczyłem dzisiaj cały dzień przy zmianie sterowania z dwóch sonoffów na SBW-02 i zlikwidowaniu 230V przy napędzie ale poległem. Pociągłem dodatkowe przewody z napędu bramy do garażu, przeniosłem trafo troidalne 12V 100W z napędu do garażu no i dupa za duża odległość po przewodzie ok 17m i podczas startu jest duży spadek napięcia z 13V na 7V i wszystko staje i oraz rozłącza się moduł.
tymczasowo wrócił transformator do napędu i założyłem dodatkowy zasilacz do modułu SBW02.
Jak rozwiązać problem spadku napięcia podczas rozruchu? Jakiś kondensator ? tylko jaki? lub jakie inne rozwiązania?
shimano73

Jeśli podczas pracy napędu spada napięcie to znaczy ze transformator jest za słaby lub brama za ciężka. W moim came bx 246 jest silnik 24V i ciągnie 10A i też jest trafo ale zwykłe nie toroid

wojtas567

Ale kolega pisze że jak jest przy bramie to działa ok, prawdopodobnie masz za mały przekrój przewodów, 17m to nie jest aż tak daleko.
Pozdrawiam
Wojtek
shimano73

Znalazłem kalkulator doboru przekroju przewodu tyle że do ledów, i wg niego przy takim obciążeniu i długości kabla , potrzebny będzie przewód 10mm2
edit: https://enterius.eu/wsparcie/kalkulator ... wodow-led/

Demolkaa

przewód jest 2x2,5
shimano73

Jeszcze jeden kalkulator
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”