Pomoc w zmianie zasilania
-
Demolkaa
Witam. Posiadam napęd bramy własnej konstrukcji ( https://www.fotosik.pl/u/demolkaa/album/985330 ) i teraz potrzebuje waszej pomocy. Obecnie napęd mam zasilany z trafa 12V - 100W i całą elektronikę wiec trafo chodzi 24h. Chciałem zrobić osobne zasilanie dla elektroniki z mniejszym zasilaczem i teraz sedno. Jak połączyć duże trafo, żeby załączało się tylko na czas zasilania silnika. Dołączam schemat obecnego podłączenia. Dodatkowo będzie sterownik SBW-02.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
To co zaoszczędzisz na trafie zeżre dodatkowy zasilacz
Edit : wszystkie napędy z silnikiem 12/24V maja trafa które pracują cały czas
Edit : wszystkie napędy z silnikiem 12/24V maja trafa które pracują cały czas
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Demolkaa
A to dzieki za info to zostawiam bez zmian
-
Demolkaa
No i panowie potrzebna pomoc.
Walczyłem dzisiaj cały dzień przy zmianie sterowania z dwóch sonoffów na SBW-02 i zlikwidowaniu 230V przy napędzie ale poległem. Pociągłem dodatkowe przewody z napędu bramy do garażu, przeniosłem trafo troidalne 12V 100W z napędu do garażu no i dupa za duża odległość po przewodzie ok 17m i podczas startu jest duży spadek napięcia z 13V na 7V i wszystko staje i oraz rozłącza się moduł.
tymczasowo wrócił transformator do napędu i założyłem dodatkowy zasilacz do modułu SBW02.
Jak rozwiązać problem spadku napięcia podczas rozruchu? Jakiś kondensator ? tylko jaki? lub jakie inne rozwiązania?
Walczyłem dzisiaj cały dzień przy zmianie sterowania z dwóch sonoffów na SBW-02 i zlikwidowaniu 230V przy napędzie ale poległem. Pociągłem dodatkowe przewody z napędu bramy do garażu, przeniosłem trafo troidalne 12V 100W z napędu do garażu no i dupa za duża odległość po przewodzie ok 17m i podczas startu jest duży spadek napięcia z 13V na 7V i wszystko staje i oraz rozłącza się moduł.
tymczasowo wrócił transformator do napędu i założyłem dodatkowy zasilacz do modułu SBW02.
Jak rozwiązać problem spadku napięcia podczas rozruchu? Jakiś kondensator ? tylko jaki? lub jakie inne rozwiązania?
-
shimano73
Jeśli podczas pracy napędu spada napięcie to znaczy ze transformator jest za słaby lub brama za ciężka. W moim came bx 246 jest silnik 24V i ciągnie 10A i też jest trafo ale zwykłe nie toroid
-
wojtas567
Ale kolega pisze że jak jest przy bramie to działa ok, prawdopodobnie masz za mały przekrój przewodów, 17m to nie jest aż tak daleko.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
shimano73
Znalazłem kalkulator doboru przekroju przewodu tyle że do ledów, i wg niego przy takim obciążeniu i długości kabla , potrzebny będzie przewód 10mm2
edit: https://enterius.eu/wsparcie/kalkulator ... wodow-led/
edit: https://enterius.eu/wsparcie/kalkulator ... wodow-led/
-
shimano73
Jeszcze jeden kalkulator
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.