ESP8266 Primary GUI - Termostat

krycha88
Been thanked: 5 times

tijo wrote: Wed Sep 18, 2019 7:40 am
mirizag wrote: Tue Sep 17, 2019 8:07 pm Witam. Mam to wgrane do wemos d1mini i mam problem z przekaźnikiem jest on cały czas załączony nie idzie nim sterować Zmieniałem GPIO ale też bez rezultatu.
u mnie to samo na nodemcu...
Jeżeli zrestartowałeś urządzeni i nadal uważasz, że jest źle to podeślij screena z ustawień.
https://gui-generic-builder.supla.io/
mirizag

To jest rzut ustawień na Wemos D1mini. I wszystkie przełączniki na off na przekaźnik załączony
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by mirizag on Wed Sep 18, 2019 3:19 pm, edited 1 time in total.
krycha88

mirizag wrote: Wed Sep 18, 2019 3:06 pm To jest rzut ustawień na Wemos D1mini
Wygląda dobrze, a czy uruchamiasz kanał pierwszy w apce na on? Jak się zachowuje przekaźnik gdy uruchomisz go ręcznie kanał 2?
PioKar

krycha88 wrote: Wed Sep 18, 2019 3:12 pm
mirizag wrote: Wed Sep 18, 2019 3:06 pm To jest rzut ustawień na Wemos D1mini
Wygląda dobrze, a czy uruchamiasz kanał pierwszy w apce na on? Jak się zachowuje przekaźnik gdy uruchomisz go ręcznie kanał 2?
Kolego.
Już odwaliłeś masę roboty dla SUPLI.
W takim wolumenie zawsze ktoś będzie niezadowolony.
Wrzuć bin, z naszymi propozycjami i nie przejmuj się wszystkimi negatywami.
Często tu na forum widzę że osoby nie potrafiący użyć softu ubijają fajny projekt.
krycha88

termostat_2.JPG
termostat.png
kanał 1 - Tryb AUTO - sterowanie przekaźnikiem w zależności od temperatury (możliwość zapamiętania stanu)
kanał 2 - Tryb MANUAL - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - Ustawia temperaturę termostatu co -/+ 0,5 stopnia, po 10s temperatura zostanie zapisana do eeproma
kanał 4 - Wyświetla ustawioną temperaturę termostatu
kanał 5 - Wyświetla stan przekaźnika termostatu

Ta wersja umożliwia ustawienie termostatu w trybie grzania lub chłodzenia:
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

2. Tryb chłodzenia
Tryb chłodzenia, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 30 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony, chłodziarka działa tak długo aż temperatura zmierzona spadnie do 23 stopni (25 – 2 = 23). Wtedy przekaźnik wyłączy chłodziarkę. Przekaźnik załączy ponownie chłodziarkę, jeżeli temperatura wzrośnie do 25 stopni.

Wszystkie GPIO ustawia się z poziomu urządzenia. Ikonki znajdują się w ZIPie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by krycha88 on Tue Sep 24, 2019 8:35 am, edited 1 time in total.
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

krycha88 wrote: Wed Sep 18, 2019 4:06 pm
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

2. Tryb chłodzenia
Tryb chłodzenia, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 30 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony, chłodziarka działa tak długo aż temperatura zmierzona spadnie do 23 stopni (25 – 2 = 23). Wtedy przekaźnik wyłączy chłodziarkę. Przekaźnik załączy ponownie chłodziarkę, jeżeli temperatura wzrośnie do 25 stopni.
Kawał dobrej roboty, zaraz potestuję.

Zastanawiam się tylko czy nie lepiej żeby histereza działała nieco inaczej?

Widzę to tak:

W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 25 stopni przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie poniżej 23 stopni (25 - 2= 23).

I analogicznie dla trybu chłodzenia.
krycha88

Yepestis wrote: Wed Sep 18, 2019 5:06 pm
krycha88 wrote: Wed Sep 18, 2019 4:06 pm
1. Tryb grzania

2. Tryb chłodzenia
Kawał dobrej roboty, zaraz potestuję.

Zastanawiam się tylko czy nie lepiej żeby histereza działała nieco inaczej?

Widzę to tak:

W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 25 stopni przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie poniżej 23 stopni (25 - 2= 23).

I analogicznie dla trybu chłodzenia.
Specjalnie tak zrobiłem i wydawało mi się to sensowne. Ponieważ w trybie grzania lub chłodzenia temperatura ustawiona na termostacie zawsze będzie oznaczać załączenie przekaźnika.
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

makrz wrote: Wed Sep 18, 2019 5:38 am
mirizag wrote: Tue Sep 17, 2019 8:07 pm Witam. Mam to wgrane do wemos d1mini i mam problem z przekaźnikiem jest on cały czas załączony nie idzie nim sterować Zmieniałem GPIO ale też bez rezultatu.
Sprawdź czy napewno podłączasz przekaźnik pod to gpio które wybrałeś.
Mam na d1 mini i na sonoff basic. Problemów brak.
Podpowiesz z jakimi ustawieniami wgrywałeś do sonoff basic? Nie chce mi wystartować.

Code: Select all

Tryb konfiguracji: 2
Tryb AP
Start Serwera
DS18B2 init
Parasite power is: OFF
I nie rozgłasza sieci.
Już myślałem że może sonoff uwalony bo przeleżał swoje w szafie ale wgrałem Primary GUI V2 i tutaj śmiga.
krycha88

Yepestis wrote: Wed Sep 18, 2019 6:09 pm
Podpowiesz z jakimi ustawieniami wgrywałeś do sonoff basic? Nie chce mi wystartować.

Tryb AP
Start Serwera
DS18B2 init
I nie rozgłasza sieci.
Już myślałem że może sonoff uwalony bo przeleżał swoje w szafie ale wgrałem Primary GUI V2 i tutaj śmiga.
Zaraz przygotuje Ci soft gdzie domyślnie nie są ustawione gpio dla konfiguracji.
krycha88

krycha88 wrote: Wed Sep 18, 2019 6:12 pm
Yepestis wrote: Wed Sep 18, 2019 6:09 pm

Tryb AP
Start Serwera
DS18B2 init
I nie rozgłasza sieci.
Zaraz przygotuje Ci soft gdzie domyślnie nie są ustawione gpio dla konfiguracji.
Jednak to co innego, bo przecież w sonofie jest przycisk pod GPIO0, mam podejrzenie sprawdź teraz :)
Last edited by krycha88 on Tue Sep 24, 2019 8:36 am, edited 1 time in total.

Return to “Projekty użytkowników”