Smart DGM

Simono
Posts: 313
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Wed Sep 18, 2019 6:22 pm

djack2017 wrote:
Wed Sep 18, 2019 6:10 pm
Simono wrote:
Wed Sep 18, 2019 1:01 pm
@djack2017 czy mógłbyś udostępnić firmware bez obsługi fizycznego przycisku? Rozumiem, że z aplikacji da się włączyć przekaźnik?
Jest do pobrania firmware bez obsługi przycisku. Pozostałe funkcje działają. Z krótkiego testu wygląda na to, że jest dość odporny na zakłócenia. Tymczasowy brak obsługi przycisku powoduje, że jeśli chcemy wprowadzić współczynniki kalibracji musimy ponownie wyczyścić pamięć, wgrać firmware i przy ponownej konfiguracji wpisać poprawne współczynniki.
Super. Czy mógłbyś wytłumaczyć jak dokładnie używać kalibracji. Chodzi mi o te współczynniki. Dla porównania z tego samego gniazdka z sieci zasilanym Sonoff Pow R2 który jest dość dokładny z takim samym obciążeniem.
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Wed Sep 18, 2019 6:39 pm

Simono wrote:
Wed Sep 18, 2019 6:22 pm
Super. Czy mógłbyś wytłumaczyć jak dokładnie używać kalibracji. Chodzi mi o te współczynniki. Dla porównania z tego samego gniazdka z sieci zasilanym Sonoff Pow R2 który jest dość dokładny z takim samym obciążeniem.
Np. jak napięcie zmierzone woltomierzem (lub sonoff-pow R2) wynosi 230V, a DGM pokazuje 210V to wyliczasz 230/210=1,0952...
Mnożysz to przez 100 co daje 109 (tylko trzy cyfry) i wpisujesz w ekranie konfiguracji współczynnik kalibracji napięcia 109 (ew. 110). Analogicznie wylicza się współczynniki kalibracji prądu i mocy.
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Wed Sep 18, 2019 9:50 pm

pzygmunt wrote:
Wed Sep 18, 2019 6:35 am
Ja używam i nie ma problemu z przerwaniami. Podłącz oscyloskop i sprawdź
co tam się dzieje.
Po przeniesieniu UART na piny 13,15 próbuję ustawić GPIO3 jako input z rezystorem pullup, tak aby normalnie był na nim poziom wysoki 3.3V:

Code: Select all

PIN_PULLUP_EN(PERIPHS_IO_MUX_U0RXD_U);			   //Enable pin pull up
PIN_FUNC_SELECT(PERIPHS_IO_MUX_U0RXD_U, FUNC_GPIO3);      //Set RxD as GPIO3
gpio_output_set(0, 0, 0, GPIO_ID_PIN(3));                  //Set GPIO3 as input
Ale to nie działa. Odnoszę wrażenie, że to wejście jest "pływające". Możesz mi powiedzieć co jest w tym kodzie nie tak?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6887
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Sep 18, 2019 9:54 pm

Może tam jest na płytce jakiś rezystor podciągający? Jeśli jest jest pulldown to pullup-a wewnętrznie nie włączysz
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Thu Sep 19, 2019 12:59 pm

Jest kompletna (z obsługą przycisku) wersja firmware'u dla DSG PP-W162 (z Biedronki) - 2.8.1
Aby włączyć/wyłączyć, zasilany przez urządzenie odbiornik, należy przycisk on/off przytrzymać wciśnięty przez ok 3 sek. Konfiguracja - przycisk wciśnięty przez ok 10 sek. Kalibracja opisana została we wcześniejszych postach.
Z testów wynika, że urządzenie jest dosyć odporne na zakłócenia.
Podziękowanie dla @Marcin1988 za wypożyczenie mi urządzenia.
User avatar
Lucas
Posts: 424
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Thu Sep 19, 2019 1:33 pm

djack2017 wrote:
Thu Sep 19, 2019 12:59 pm
Jest kompletna (z obsługą przycisku) wersja firmware'u dla DSG PP-W162 (z Biedronki) - 2.8.1
Aby włączyć/wyłączyć, zasilany przez urządzenie odbiornik, należy przycisk on/off przytrzymać wciśnięty przez ok 3 sek. Konfiguracja - przycisk wciśnięty przez ok 10 sek. Kalibracja opisana została we wcześniejszych postach.
Z testów wynika, że urządzenie jest dosyć odporne na zakłócenia.
Podziękowanie dla @Marcin1988 za wypożyczenie mi urządzenia.
I to jest świetna wiadomość! Dzięki @djack2017 za pracę i poświęcony czas. Trzeba będzie w weekend rozebrać wtyczki :)
Marco79
Posts: 24
Joined: Mon Sep 09, 2019 7:52 am

Thu Sep 19, 2019 2:11 pm

djack2017 wrote:
Thu Sep 19, 2019 12:59 pm
Jest kompletna (z obsługą przycisku) wersja firmware'u dla DSG PP-W162 (z Biedronki) - 2.8.1
Aby włączyć/wyłączyć, zasilany przez urządzenie odbiornik, należy przycisk on/off przytrzymać wciśnięty przez ok 3 sek. Konfiguracja - przycisk wciśnięty przez ok 10 sek. Kalibracja opisana została we wcześniejszych postach.
Z testów wynika, że urządzenie jest dosyć odporne na zakłócenia.
Podziękowanie dla @Marcin1988 za wypożyczenie mi urządzenia.
Super! Ja już wgrywam i będę testował. Wielkie dzięki. :D :D :D
User avatar
wojtas567
Posts: 1780
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 19, 2019 4:40 pm

Fajnie że działa ten DGM też dziś może uda mi się wgrać, co do tych zakłóceń to on stanowczo jest odporniejszy niż Blitzwolf BW-SHP6.
W oryginalnym sofcie nie występowały takie błędy /wyłączenia, czy jest jakaś szansa na wyeliminowanie tego?
Pozdrawiam
Wojtek
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Thu Sep 19, 2019 4:43 pm

wojtas567 wrote:
Thu Sep 19, 2019 4:40 pm
Fajnie że działa ten DGM też dziś może uda mi się wgrać, co do tych zakłóceń to on stanowczo jest odporniejszy niż Blitzwolf BW-SHP6.
W oryginalnym sofcie nie występowały takie błędy /wyłączenia, czy jest jakaś szansa na wyeliminowanie tego?
Bazując na doświadczeniu z DGM pracuję właśnie nad BW-SHP6. Myślę, że będzie tak samo odporny na zakłócenia.
dobo
Posts: 96
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Thu Sep 19, 2019 5:36 pm

Aby włączyć/wyłączyć, zasilany przez urządzenie odbiornik, należy przycisk on/off przytrzymać wciśnięty przez ok 3 sek. - czemu takie rozwiązanie czy jest problem z krótkim impulsem załączania i wyłączania?
Post Reply