Smart DGM

djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Thu Sep 19, 2019 5:52 pm

dobo wrote:
Thu Sep 19, 2019 5:36 pm
Aby włączyć/wyłączyć, zasilany przez urządzenie odbiornik, należy przycisk on/off przytrzymać wciśnięty przez ok 3 sek. - czemu takie rozwiązanie czy jest problem z krótkim impulsem załączania i wyłączania?
Zmniejszenie czułości przycisku zwiększa odporność na zakłócenia. Nie wiem - czy jest to problem te 3 sekundy? Przecież tego przycisku praktycznie nie będzie się używać.
User avatar
wojtas567
Posts: 1778
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 19, 2019 6:10 pm

djack2017 wrote:
Thu Sep 19, 2019 4:43 pm
Bazując na doświadczeniu z DGM pracuję właśnie nad BW-SHP6. Myślę, że będzie tak samo odporny na zakłócenia.
:D :D to fajnie :D :D
Pozdrawiam
Wojtek
Simono
Posts: 313
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Thu Sep 19, 2019 6:33 pm

djack2017 wrote:
Wed Sep 18, 2019 6:39 pm
Simono wrote:
Wed Sep 18, 2019 6:22 pm
Super. Czy mógłbyś wytłumaczyć jak dokładnie używać kalibracji. Chodzi mi o te współczynniki. Dla porównania z tego samego gniazdka z sieci zasilanym Sonoff Pow R2 który jest dość dokładny z takim samym obciążeniem.
Np. jak napięcie zmierzone woltomierzem (lub sonoff-pow R2) wynosi 230V, a DGM pokazuje 210V to wyliczasz 230/210=1,0952...
Mnożysz to przez 100 co daje 109 (tylko trzy cyfry) i wpisujesz w ekranie konfiguracji współczynnik kalibracji napięcia 109 (ew. 110). Analogicznie wylicza się współczynniki kalibracji prądu i mocy.
Co jeżeli mi pokazuje mniej? Mam wpisać 098?
User avatar
wojtas567
Posts: 1778
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 19, 2019 6:40 pm

tak 98
Pracuje bardzo ładnie :) kalibracja działa prawidłowo.
Co do tego przełącznika on tak naprawdę jest potrzebny do ewentualnej kalibracji.
Przez pół roku używałem Blitz-a i jedyne co to sprawdzałem zużycie drugi moduł mam bez mocy zapięty jest też na stałe i włączają go harmonogramy lub z aplikacji.
Pozdrawiam
Wojtek
Simono
Posts: 313
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Thu Sep 19, 2019 6:42 pm

Rozumiem, że aby poprawnie skalibrować trzeba podać wszystkie trzy wartości czyli napięcie prąd i moc?
dobo
Posts: 96
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Thu Sep 19, 2019 7:38 pm

djack2017 te 3 sekundy nie są problemem bo tak jak napisałeś w większości przypadków będzie on praktycznie nie używany.
Tym pytaniem bardziej mi chodziło o to czy to jest rozwiązanie podobnego problemu zakłóceń jaki występuje w Blitzwolf, o którym pisał wojtas567 i z czego to może wynikać jeśli oryginalny soft nie ma z tym problemu.
User avatar
makrz
Posts: 257
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Thu Sep 19, 2019 8:18 pm

Wgrałem i działa prawidłowo. Dobra robota.
@djack2017 czy led ma się świecić cały czas?
Włączony czy wyłączony u mnie świeci.
User avatar
o_rany
Posts: 204
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Thu Sep 19, 2019 8:33 pm

Gratuluje i podziwiam robotę. Jeszcze nie wgrałem- weekend zapowiada sie z lutownicą:)

Pytanie- jakie dajecie wspolczynniki... interesuje mnie czy duze rozbieznosci sa miedzy poszczegolnymi egzemplarzami.
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Thu Sep 19, 2019 9:03 pm

dobo wrote:
Thu Sep 19, 2019 7:38 pm
djack2017 te 3 sekundy nie są problemem bo tak jak napisałeś w większości przypadków będzie on praktycznie nie używany.
Tym pytaniem bardziej mi chodziło o to czy to jest rozwiązanie podobnego problemu zakłóceń jaki występuje w Blitzwolf, o którym pisał wojtas567 i z czego to może wynikać jeśli oryginalny soft nie ma z tym problemu.
Najprawdopodobniej można by ustawić normalny czas reakcji przycisku i też byłoby dobrze, bo przyczyna wraźliwości na zakłócenia była inna, ale nie testowałem już tego. W Blitzwolfie też problem już rozwiązałem. W najbliższych dniach będzie nowy firmware.
Last edited by djack2017 on Thu Sep 19, 2019 9:12 pm, edited 1 time in total.
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Thu Sep 19, 2019 9:11 pm

Simono wrote:
Thu Sep 19, 2019 6:42 pm
Rozumiem, że aby poprawnie skalibrować trzeba podać wszystkie trzy wartości czyli napięcie prąd i moc?
To zależy co chce się mierzyć. Każda z tych wartości jest mierzona i nie zależy jedna od drugiej. Jak interesuje Cię tylko moc to podaj tylko współczynnik kalibracji dla mocy, a pozostałe pozostaw bez zmian. Wyliczana jest tylko zużyta energia (z mocy).
Post Reply