Eee używasz starej wersji :p
ESP8266 Primary GUI - Termostat
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Sonoff ma 1MB pamięcikrycha88 wrote: Wed Sep 18, 2019 8:07 pm Chyba troszkę szum zrobiłeśwg mnie musisz wgrać 0x1fc000 a nie na 0xfc000
Zresztą zrobiłem binarkę z Primary GUI V2, które wgrywałem z Arduino IDE i wrzuciłem przez ESPFlashDownloadTool_v3.6.4 z takimi samymi ustawieniami i poszło.0x7c000 dla 512 kB, moduły takie jak większość ESP-01, -03, -07 itd.
0xfc000 dla 1 MB, moduły takie jak ESP8285, PSF-A85, niektóre ESP-01, -03 itd.
0x1fc000 dla 2 MB
0x3fc000 dla 4 MB, moduły takie jak ESP-12E, ESP-12S, ESP-12F, NodeMCU devkit 1.0, NodeMCU V2.0, NodeMCU V3.0, WeMos D1 mini
0x7fc000 dla 8 MB
0xffc000 dla 16 MB, moduły takie jak WeMos D1 mini pro
Napisz proszę tylko z jakimi parametrami kompilujesz binarkę i już sobie odpuszczę bo może mój egzemplarz sonoffa jest poprostu zaklęty
Jak nie ruszy to pozostanę przy NodeMCU, tylko że tu mam podpięty moduł przekaźników z odwrotną logiką
Mam takie okno tyle tylko że mam sonoffa z ESP8266 czyli starszą wersję.makrz wrote: Wed Sep 18, 2019 8:14 pm
Nie masz takiego okna z wyborem?
Bez tytułu.jpg
https://www.espressif.com/sites/default ... .6.7_1.zip
edit
Przez wersję dla ESP8285 nawet programowanie nie rusza tylko od razu wywala błąd.
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
kompiluję wszystko wg:Yepestis wrote: Wed Sep 18, 2019 8:26 pm Napisz proszę tylko z jakimi parametrami kompilujesz binarkę i już sobie odpuszczę bo może mój egzemplarz sonoffa jest poprostu zaklęty![]()
Zapiszę sobie to do następnej wersji aby to to też obsłużyćYepestis wrote: Wed Sep 18, 2019 8:26 pm Jak nie ruszy to pozostanę przy NodeMCU, tylko że tu mam podpięty moduł przekaźników z odwrotną logiką![]()
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
makrz
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Chyba jednak jakiś problem z moim sonoffem. Przy kolejnej próbie zaprogramowania, na chwilę pojawiła się sieć i zniknęła. Może jakieś zimne loty, jutro w dzień popatrzę. Tylko dziwne że na innym firmware nie było takich objawów.
-
mirizag
Witam. Do Wemosa D1mini wgrywać do komórki 0x00000 czy 0x3fc000. Bo wgrałem do 0x0000 i czy od tego mogą być problemy z działaniem przekaznika
-
krycha88
poczytaj sobie trochę FAQmirizag wrote: Thu Sep 19, 2019 9:38 am Witam. Do Wemosa D1mini wgrywać do komórki 0x00000 czy 0x3fc000. Bo wgrałem do 0x0000 i czy od tego mogą być problemy z działaniem przekaznika
viewtopic.php?f=23&t=2081
soft zawsze wgrywasz do 0x00000
-
krycha88
kanał 1 - Tryb AUTO - sterowanie przekaźnikiem w zależności od temperatury (możliwość zapamiętania stanu)
kanał 2 - Tryb MANUAL - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - Ustawia temperaturę termostatu co -/+ 0,5 stopnia, po 10s temperatura zostanie zapisana do eeproma
kanał 4 - Wyświetla ustawioną temperaturę termostatu
kanał 5 - Wyświetla stan przekaźnika termostatu
Ta wersja umożliwia ustawienie termostatu w trybie grzania lub chłodzenia:
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.
2. Tryb chłodzenia
Tryb chłodzenia, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 30 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony, chłodziarka działa tak długo aż temperatura zmierzona spadnie do 23 stopni (25 – 2 = 23). Wtedy przekaźnik wyłączy chłodziarkę. Przekaźnik załączy ponownie chłodziarkę, jeżeli temperatura wzrośnie do 25 stopni.
Co w tej wersji?
-możliwość określenia ile dodać kanałów DSów maksymalnie 8, jeżeli będziesz chcieli zmniejszyć ilość musisz usunąć urządzenie z clouda.
-możliwość sterowania trybami AUTO oraz MANUAL za pomocą przycisków
-dioda sygnalizująca pracę termostatu - jeżeli zapalona termostat wyłączony
Każda zmiana GPIO w konfiguracji wymaga restartu urządzenia!
kanał 2 - Tryb MANUAL - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - Ustawia temperaturę termostatu co -/+ 0,5 stopnia, po 10s temperatura zostanie zapisana do eeproma
kanał 4 - Wyświetla ustawioną temperaturę termostatu
kanał 5 - Wyświetla stan przekaźnika termostatu
Ta wersja umożliwia ustawienie termostatu w trybie grzania lub chłodzenia:
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.
2. Tryb chłodzenia
Tryb chłodzenia, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 30 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony, chłodziarka działa tak długo aż temperatura zmierzona spadnie do 23 stopni (25 – 2 = 23). Wtedy przekaźnik wyłączy chłodziarkę. Przekaźnik załączy ponownie chłodziarkę, jeżeli temperatura wzrośnie do 25 stopni.
Co w tej wersji?
-możliwość określenia ile dodać kanałów DSów maksymalnie 8, jeżeli będziesz chcieli zmniejszyć ilość musisz usunąć urządzenie z clouda.
-możliwość sterowania trybami AUTO oraz MANUAL za pomocą przycisków
-dioda sygnalizująca pracę termostatu - jeżeli zapalona termostat wyłączony
Każda zmiana GPIO w konfiguracji wymaga restartu urządzenia!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by krycha88 on Tue Sep 24, 2019 8:36 am, edited 1 time in total.
-
tijo
- Been thanked: 1 time
No kawał dobrej roboty ...coś pięknego...whiskacz leci...wręcz płynie....
Tylko taka mała prośba...przy ustawieniu GPIO dla przekaźnika dodaj pole odwróconej logiki....bo mam sporo przekaźników z właśnie odwróconą logiką
Dodam że na nodeMCU wszystko śmiga aż miło!!!!!!
Ano i gdzie tego whiskacza przelać?
Dodam że dla przekaźników z odwróconą logiką dla grzejnika można wybrać chłodzenie a dla klimatyzatora grzanie i wtedy wszystko działa poprawnie...
PS. Dodam że znalazłem przekaźnik z normalną logiką i działa wyśmienicie!! @krycha88 odwaliłeś kawał dobrej roboty!!
Tylko taka mała prośba...przy ustawieniu GPIO dla przekaźnika dodaj pole odwróconej logiki....bo mam sporo przekaźników z właśnie odwróconą logiką
Dodam że na nodeMCU wszystko śmiga aż miło!!!!!!
Ano i gdzie tego whiskacza przelać?
Dodam że dla przekaźników z odwróconą logiką dla grzejnika można wybrać chłodzenie a dla klimatyzatora grzanie i wtedy wszystko działa poprawnie...
PS. Dodam że znalazłem przekaźnik z normalną logiką i działa wyśmienicie!! @krycha88 odwaliłeś kawał dobrej roboty!!