ESP8266 Primary GUI - Termostat

Dawid84

Ok sprawdze dzis
Pozdrawiam
Dawid
krycha88
Been thanked: 5 times

fracz wrote: Tue Sep 24, 2019 3:52 pm @krycha88, dzięki za zrozumienie, trzymam kciuki za rozwój Twojego rozwiązania. Proponuję by przenieść wątek do działu "Projekty użytkowników".
Jasne, możesz przenieść temat do tego działu.
https://gui-generic-builder.supla.io/
mirizag

Mam pytanie jak podłącze kilka czujników temperatury to wtedy jak np. temperatura spadnie na obojętnie jakim czujniku to przekaźnik się załączy, czy można wybrać konkretny czujnik do pracy z przekaźnikiem.
makrz

Wybierasz konkretny.
krycha88

termostat_konfiguracja.JPG
android.png
kanał 1 - Tryb AUTO - sterowanie przekaźnikiem w zależności od temperatury (możliwość zapamiętania stanu)
kanał 2 - Tryb MANUAL - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - Ustawia temperaturę termostatu co -/+ 0,5 stopnia dla wilgotności jest to -/+ 1, po 10s temperatura zostanie zapisana do eeproma
kanał 4 - Wyświetla ustawioną temperaturę termostatu lub wartość wilgotnośći
kanał 5 - Wyświetla stan przekaźnika termostatu

Ta wersja umożliwia ustawienie termostatu w trybie grzania, chłodzenia lub wilgotnośći:
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

2. Tryb chłodzenia
Tryb chłodzenia, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 30 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony, chłodziarka działa tak długo aż temperatura zmierzona spadnie do 23 stopni (25 – 2 = 23). Wtedy przekaźnik wyłączy chłodziarkę. Przekaźnik załączy ponownie chłodziarkę, jeżeli temperatura wzrośnie do 25 stopni.

3. Tryb wilgotność
Działa w zasadzie tak samo jak tryb chłodzenia tylko zamiast temperatury sprawdzana jest wilgotność

Jak zacząć?
Należy urządzenie wprowadzić w tryb konfiguracji są dwie metody: szybkie wciśnięcie dwa razy RESET lub jeżeli nie macie tego przyciski to przytrzymanie przez 5s przyckisku domyślnie jest on ustawiony GPIO0
Jeżeli uda wam się poprawnie wejść w tryb konfiguracji należy podłączyć się do sieci "MODUL SUPLA" następnie wejść na adres 192.168.4.1. Wyświetli się wam GUI-zielone tu możecie określać między innymi jak ma działać termostat np. określacie pod jakim GPIO pracuje przekaźnik termostatu lub pod jakim GPIO ma być przycisk uruchamiający termostat itp. Dodatkowo musicie określić ustawienia do wifi oraz supli. Jeżeli to zrobicie to należy wykonać restart urządzenia.

Urządzenie powinno zalogować się do sieci wtedy macie możliwość wejścia w konfigurację urządzenia aby np poprawić adresy DSów, ustawić temperaturę termostatu lub zmienić tryb pracy termostatu. Ustawienia dotyczące konfiguracji urządzenia czyli GPIO można poprawić tylko w GUI-zielonym.

Pamiętajcie, że temeraturę lub wilgotność termostatu można ustawiać za pomocą aplikacji.

To jest lista zmian co dodawałem pokolei:
wersja 4.1
-możliwość określenia GPIO z poziomu konfiguracji urządzenia
Każda zmiana GPIO w konfiguracji wymaga restartu urządzenia!

wersja 4.2
-możliwość określenia ile dodać kanałów DSów maksymalnie 8, jeżeli będziesz chcieli zmniejszyć ilość musisz usunąć urządzenie z clouda.
-możliwość sterowania trybami AUTO oraz MANUAL za pomocą przycisków
-dioda sygnalizująca pracę termostatu - jeżeli zapalona termostat wyłączony

wersja 4.3
-dodałem obsługę DS18B20 oraz DHT22 z jednego urządzenia
-sterowanie termostatem w zależności od wilgotności (DHT22)
-sterowanie przekaźnikiem z odwrotną logiką
-konfigurowanie urządzenia tylko z trybu konfiguracji! w trybie normalnej pracy tylko są dostępne ustawienia termostatu, clouda oraz wifi

wersja 4.4
-możliwosć zmiany wartośći wilgotności z poziomu aplikacji
-możliwość ustawienia histerezy dla trybu wilgotność
-umożliwołem konfigurowanie czujników DS oraz DHT bez potrzeby robienia restartu urządzenia
-usprawniłem wczytywanie GUI

Przed wgraniem zalecam zrobić erase flash.

Teraz formalności ;) Zawsze aktualne źródło:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI_thermostat

Pozdro
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by krycha88 on Fri Sep 27, 2019 7:16 am, edited 1 time in total.
mirizag

A można wiedzieć jakie zmiany są w wersji v4.5.
I bardzo dziękuję za super soft.
krycha88

mirizag wrote: Wed Sep 25, 2019 4:58 pm A można wiedzieć jakie zmiany są w wersji v4.5.
I bardzo dziękuję za super soft.
Formalne, zrobiłem kosmetykę w kodzie 😀
maniakson

Dzięki za v4.5 . Mam już co "wgrać" co obsłuży kilka dsów.
krycha88

maniakson wrote: Wed Sep 25, 2019 6:10 pm Dzięki za v4.5 . Mam już co "wgrać" co obsłuży kilka dsów.
W konfiguracji sobie ustawiasz ile DSów chcesz od 1 do 8. Pamiętaj tylko, że jak zmniejszasz liczbę DSów to musisz urządzenie zarejestrować ponownie w cloudzie.
elmaya

krycha88 You are doing a phenomenal job and I would like to encourage you to continue like this. :D

Return to “Projekty użytkowników”