ESP8266 Primary GUI v2

George2002

No i na takie cosik czekałem :) tylko dwa pytania/sugestie:
- jako pytanie - czy istnieje możliwość dorobienia kodu aby wyświetlacz włączał się na np 5 sekund po przyciśnięciu przez >1-2 sekundy przycisku ? ma pomysł jak to ogarnąć :) bo 5 sekund to wiem że tryb konfiguracji ale można by go przedłużyć na 10 sekund a tutaj włączać OLED na np 5 sekund i wyłączać :) druga sprawa to jasność oled ale to już z supli nie da się wysterować więc trzeba każdy sobie ustawić jaka mu odpowiada z czym wiąże się też żywotność OLED - im większa tym krócej podziała ?
- od strony pytań to wyświetlanie zasięgu działa w dBm i przeliczana na te ikonki czy wolna amerykanka :) ? bo bardzo fajna sprawa o ile dobrze pokazuje ten zasięg :)
Patryk

Na początku, chciałbym Ci jeszcze raz PODZIĘKOWAĆ, za wkład pracy.

Po krótkich testach zauważyłem ( najnowsze Twoje softy pobrane z GITHUB-A):
1. OLED nie wyświetla polskich znaków - zamiast "Rozłączony", wyświetla się "Rozczony".
2. Próbowałem na początku, użyć tylko  jednego ds-a ( add_DS18B20_Thermometr (12) ) - nie można ( tak jakby moduł się cały czas restartował ).
Natomiast po wybraniu  ( add_DS18B20Multi_Thetmometr (12) ) z przynajmniej dwoma ds-ami wszystko jest ok.

Chyba, że jest to problem po mojej stronie - mam jakąś nie odpowiednią bibliotekę - to z góry przepraszam.

Moja sugestia.
Osobiście bym wolał:
1. Jak nie ma czujnika lub się uszkodzi, na wyświetlaczu, zamiast  (-275 C), było by wyświetlane ( - - - ), lub ( ERROR ).
2. Pomiary z czujników (ds-ów) były wyświetlane pojedynczo  ( teraz są dwa czujniki  na raz), ale za to większe  ( mój wzrok nie jest już taki dobry ).

Ps.
Osobiście i tak  jestem bardzo zadowolony z tego co już jest ( DZIĘKI TOBIE ).
dobo

Do kwestii jaką poruszył @George2002 odnośnie załączania OLEDa.
Jeśli nie było by to zbyt skomplikowane to w ustawieniach konfiguracyjnych wprowadzić opcję OLED wyświetlanie stałe i wygaszanie np po 5 czy 10 sekundach wykorzystując do tego port konfiguracyjny i jego naciśnięcie do 1 sekundy.

Czy wyświetlanie zasięgu sieci WIFI wiąże się również z informacją, że moduł jest zalogowany do Supli? Jeśli nie to czy technicznie taka informacja jest możliwa do wyświetlenia w formie ikonki Supli lub innego symbolu. Informacja taka ułatwi diagnostykę czy moduł bez problemów ponownie połączył się z serwerem w czasie zaniku sieci WIFI lub zasilania.

Choć i tak to co jest obecnie jest wypasem : ))))))
Arek.kandula

Gdzie znajduje się ten soft
shimano73
Been thanked: 1 time

Na pierwszej stronie postu jest link do githuba
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
krycha88
Been thanked: 5 times

George2002 wrote: Tue Oct 08, 2019 9:04 pm No i na takie cosik czekałem :) tylko dwa pytania/sugestie:
- jako pytanie - czy istnieje możliwość dorobienia kodu aby wyświetlacz włączał się na np 5 sekund po przyciśnięciu przez >1-2 sekundy przycisku ? ma pomysł jak to ogarnąć :) bo 5 sekund to wiem że tryb konfiguracji ale można by go przedłużyć na 10 sekund a tutaj włączać OLED na np 5 sekund i wyłączać :) druga sprawa to jasność oled ale to już z supli nie da się wysterować więc trzeba każdy sobie ustawić jaka mu odpowiada z czym wiąże się też żywotność OLED - im większa tym krócej podziała ?
- od strony pytań to wyświetlanie zasięgu działa w dBm i przeliczana na te ikonki czy wolna amerykanka :) ? bo bardzo fajna sprawa o ile dobrze pokazuje ten zasięg :)
ad1. wg mnie lepiej wybudzać wyświetlacz po naciśnięciu przycisku niż trzymać go 5s. Pomyślę jak to zrobić, bo nie każdy będzie chciał takiej opcji.
ad2. co do wyznaczania zasięgu to nie działa przypadkowo ;) ilość kresek wyznacza się na podstawie tego co ESP wypluwa WiFi.RSSI()

Patryk wrote: Tue Oct 08, 2019 10:25 pm Po krótkich testach zauważyłem ( najnowsze Twoje softy pobrane z GITHUB-A):
1. OLED nie wyświetla polskich znaków - zamiast "Rozłączony", wyświetla się "Rozczony".
2. Próbowałem na początku, użyć tylko  jednego ds-a ( add_DS18B20_Thermometr (12) ) - nie można ( tak jakby moduł się cały czas restartował ).
Natomiast po wybraniu  ( add_DS18B20Multi_Thetmometr (12) ) z przynajmniej dwoma ds-ami wszystko jest ok.
ad. 1 Trzeba by było dodać specjalną czcionkę aby wyświetlać polskie znaki, ja używam wbudowanej. Może nie warto?
ad. 2 chyba jednak nie masz aktualnego źródła bo add_DS18B20Multi_Thetmometr poprawiłem wieczorem :)
Patryk wrote: Tue Oct 08, 2019 10:25 pm Moja sugestia.
Osobiście bym wolał:
1. Jak nie ma czujnika lub się uszkodzi, na wyświetlaczu, zamiast  (-275 C), było by wyświetlane ( - - - ), lub ( ERROR ).
2. Pomiary z czujników (ds-ów) były wyświetlane pojedynczo  ( teraz są dwa czujniki  na raz), ale za to większe  ( mój wzrok nie jest już taki dobry ).
ad. 1 Sugestię mi się podobają więc je zrealizuje :)
ad. 2 Akurat ja widziałem w tym plus, że wyświetlają się dwie temperatury na ekranie - mniej mrugania. A co z pozostałymi czujnikami DHT lub BME tam też się wyświetla wszystko na jednym ekranie - może tutaj macie jakieś sugestie.
dobo wrote: Tue Oct 08, 2019 11:52 pm Czy wyświetlanie zasięgu sieci WIFI wiąże się również z informacją, że moduł jest zalogowany do Supli? Jeśli nie to czy technicznie taka informacja jest możliwa do wyświetlenia w formie ikonki Supli lub innego symbolu. Informacja taka ułatwi diagnostykę czy moduł bez problemów ponownie połączył się z serwerem w czasie zaniku sieci WIFI lub zasilania.
Działa to tak, że jak nie jesteś połączony do wifi do wyświetla się X, gdy połączysz się do wifi do pojawi się aktualny zasięg.
Stan połączenia ze suplą zrealizowałem po przez wyświetlanie wszystkich statusy ze supli, jeżeli moduł będzie "Zarejestrowany i gotowy" to dopiero wtedy zaczynam wyświetlać ekrany.
https://gui-generic-builder.supla.io/
George2002

krycha88 wrote: Wed Oct 09, 2019 8:48 am ad1. wg mnie lepiej wybudzać wyświetlacz po naciśnięciu przycisku niż trzymać go 5s. Pomyślę jak to zrobić, bo nie każdy będzie chciał takiej opcji.
ad2. co do wyznaczania zasięgu to nie działa przypadkowo ;) ilość kresek wyznacza się na podstawie tego co ESP wypluwa WiFi.RSSI()
AD1 Ok szkoda bo ja akurat uważam że tam gdzie nie potrzeba to tylko aby na chwile się po przytrzymaniu wyświetlacz zaświecił żeby sprawdzić temp i wilgotność bo cały czas nie potrzebuję (a dłuższe przytrzymanie dla tego że krótkie przełącza wyjście) ale spox jakoś to ogarnę sam :)
AD2 Super tylko chodziło mi o to czy jest to zgodne z np zasięgiem sieci komórkowej czyli jakoś tam przeliczane dBm na kreski zasięgu ale zajrzałem do kodu i wygląda że tak :)

Ja również bardzo dziękuję krycha88 za to co do tej pory wykonał bo jest tego dużo i ciągle poparwia co ktoś znajdzie błąd a temat esp na arduino był w supli praktycznie nieruszany także szacun i gdzie piwerko wysłać :D

PS
Takie pytanko czy można by dorobić wysyłkę temp i wilgotności na thingspeak na przykład bo nie każdy chce korzystać z supli zwlaszcza że na stronce nie ma wykresów (wiem wiem można podejrzeć na Androidzie ale na IOS niestety ciągle brak przeglądu historii temp i wilgotności) a thingspeak je posiada co myślicie :) ?
krycha88
Been thanked: 5 times

George2002 wrote: Wed Oct 09, 2019 9:06 am AD1 Ok szkoda bo ja akurat uważam że tam gdzie nie potrzeba to tylko aby na chwile się po przytrzymaniu wyświetlacz zaświecił żeby sprawdzić temp i wilgotność bo cały czas nie potrzebuję (a dłuższe przytrzymanie dla tego że krótkie przełącza wyjście) ale spox jakoś to ogarnę sam :)
AD2 Super tylko chodziło mi o to czy jest to zgodne z np zasięgiem sieci komórkowej czyli jakoś tam przeliczane dBm na kreski zasięgu ale zajrzałem do kodu i wygląda że tak :)
trochę nie jasno napisałem, przyciśnięcie wybudzi wyświetlacz na 5s.
George2002 wrote: Wed Oct 09, 2019 9:06 am Takie pytanko czy można by dorobić wysyłkę temp i wilgotności na thingspeak na przykład bo nie każdy chce korzystać z supli zwlaszcza że na stronce nie ma wykresów (wiem wiem można podejrzeć na Androidzie ale na IOS niestety ciągle brak przeglądu historii temp i wilgotności) a thingspeak je posiada co myślicie :) ?
Jestem na razie tylko za suplą, więc nic nie będę robić w tym kierunku ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
Patryk

@krycha88

1. add_DS18B20Multi_Thetmometr - działa prawidłowo.

Nie działa:
add_DS18B20_Thetmometr - czyli nie można zastosować tylko jednego ds-a.

2. Z polskimi znakami to gra nie warta świeczki.

3. Mi tylko chodziło, żeby ds-y wyświetlany się pojedynczo. Jest to oczywiste, że przy dth będą dwa wyniki, a przy bme - trzy wyniki na ekranie.
Ryrzy

z polskimi znakami to po prostu wywalić je z opisów, nie będzie przynajmniej tracic znaków i bedzie to czytelne,
a ekrany podzielilbym faktycznie ze kazdy czujnik ma swoj ekran (mozna by dorobic przy kazdym ikonke, DS, DHT, BME latwo zrobic piktogramy ew dodac mozliwosc dodawania opisu wyswietlanego ekranu) i przełączanie co x sekund pomiedzy nimi

Return to “Nowości”