ESP8266 Primary GUI v2

krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Oct 15, 2019 7:49 am

dobo wrote:
Mon Oct 14, 2019 8:31 pm
dobo wrote:
Mon Oct 14, 2019 6:51 pm
Działa

I jednak się przyda. Zauważyłem przed chwilą rozbieżności w ciśnieniu OLED pokazuje 1004 hPa , a aplikacja 1003 hPa.
Poobserwuję dłużej czy się coś zmieni, a jak się nie zmieni to sprawdzę na nowym BME jak do mnie dojdą.
Czujnik sprawny pokazuje 1003,8 hPa. Sprawdziłem go na pierwszej wersji, która wyświetlała dane po przecinku.
Wychodzi na to, że serwer tnie dane po przecinku na "żywca" i takie przekazuje na aplikację, a ESP8266 Primary GUI v2 w zależności gdzie bliżej do pełnej wartości tam je zaokrągla.
Do wyliczania wartości używam kodu poniżej. Możliwe, że String(pressure, 0) zaokrągla wartości

Code: Select all

String get_pressure(double pressure) {
  if (pressure == -275) {
    return "error";
  } else {
    return String(pressure, 0);
  }
Może ktoś ma inna propozycję jak to napisać?
User avatar
uchnast.michal
Posts: 170
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Tue Oct 15, 2019 4:01 pm

@krycha88 Myślałeś by w trybie konfiguracji ukryć button aktualizacja?
ah i po pomyślnej aktualizacji wyświetla się strona w ramce. Może polecenie w js restartu strony(zakładki)?
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Oct 15, 2019 6:42 pm

Ryrzy wrote:
Mon Oct 14, 2019 7:38 pm
ok, w koncu mialem chwile i uruchomilem oleda od nowa na Primary GUI v2 :) najnowsze zródła, wemos+oled+bme280+ds. mam pewien problem z dsem, przy wyborze jednej sztuki (bo tylko jedna mam) add_DS18B20_Thermometer(2); nie pokazuje mi jej na wyświetlaczu, a w gui i w supli jest. na oledzie tylko odczyty z bme280, natomiast jesli wybiore add_DS18B20Multi_Thermometer(2); to mam odczyt na wyswietlaczu + 2 inne ERROR ale to pewnie przez to #define MAX_DS18B20 3 ;) i mogę je nazwać w GUI.

Pomijajac fakt braku podpisu (pewnie to celowe bo po co podpisywac jedna sztuke - ja chetnie bym to chcial przy add_DS18B20_Thermometer(2); bo odróżniłbym temp z bme od tej z ds) to chyba cos nie tak jest :P


Edit

Dupa, przy #define MAX_DS18B20 1 i wybraniu add_DS18B20Multi_Thermometer(2) też nie wyświetla tego jedynego dsa na wyświetlaczu, tak jakby 1 to za mało do fatygi :P
Poprawiłem to oraz inne rzeczy:
- dla add_DS18B20_Thermometer dodałem możliwość definiowania nazwy
- poprawiłem wyświetlanie dla jednego ekranu (nie wyświetla się znacznik na dole ekranu oraz brak animacji)
- przy próbie podświetlenia podświetlonego ekranu nie będzie już mrugał ekran
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Oct 15, 2019 6:47 pm

Patryk wrote:
Mon Oct 14, 2019 8:33 pm
@krycha88 znalazłem "małego buga"
Uruchamiamy soft z ds-ami. ( Nie ważne, czy będzie to 2, 3, 4 czy 8).
Wszystko  działa  poprawnie.
Po wypięciu dowolnego czujnika pokazuje się "error" (na OLED), czyli poprawnie.
Ale - wyłączam zasilanie, odłączam czujniki ds,    włączam ponownie zasilanie ( czyli tylko sam moduł ).
I wtedy zamiast wyświetlać się "error", wyświetla się temperatura 0,0 C na wszystkich  kanałach. ( Na OLED ).
Natomiast w Cloud wyswietla się  ( - - - ).
Wpiecie czujnika nic  nie daje.
Do poprawnej pracy trzeba, zresetować moduł, ale z podpiętym ( i ) , czujnikami ( ds-ami).
Nie potrafię tego powtórzyć, czy ktoś by mógł potwierdzić taki problem?
User avatar
uchnast.michal
Posts: 170
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Tue Oct 15, 2019 6:50 pm

Pewnie chodzi o to, że aby wykryć adres esp musi być uruchamiany z podłączonym DSem. Gdy podepnę po załadowaniu i kliknę wyszukaj to nie znajduje mi adresów.
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Oct 15, 2019 6:55 pm

dobo wrote:
Mon Oct 14, 2019 6:51 pm
Działa

I jednak się przyda. Zauważyłem przed chwilą rozbieżności w ciśnieniu OLED pokazuje 1004 hPa , a aplikacja 1003 hPa.
Poobserwuję dłużej czy się coś zmieni, a jak się nie zmieni to sprawdzę na nowym BME jak do mnie dojdą.
Dzisiaj u mnie ciśnienie 991.40 więc nie mogę tego potwierdzić. Ale jak tak piszesz to dodałem zaokrąglenie ciśnienia w dół.
dobo
Posts: 104
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Tue Oct 15, 2019 7:03 pm

A co wyświetla aplikacja, a co OLED?
Bo mi przy 1003,7 i 1003,8 OLED pokazywał 1004, a aplikacja 1003 z tego wywnioskowałem, że aplikacja na telefonie obcina liczbę po przecinku na "żywca" natomiast program wgrany do ESP zaokrągla tam gdzie ma bliżej w tym wypadku do góry czyli 1004. Uważam, że takie rozwiązanie jest dobre bo bliższe rzeczywistości.
Obecnie w konfigu mam 997,05 więc wyświetlacz pokazuje 997 i aplikacja też 997.

A zapytam jeszcze czy jest w kodzie możliwość kalibracji czujnika w zależności od wysokości npm.
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Oct 15, 2019 7:16 pm

dobo wrote:
Tue Oct 15, 2019 7:03 pm
A zapytam jeszcze czy jest w kodzie możliwość kalibracji czujnika w zależności od wysokości npm.
Wypadałoby dopisać :)
elmaya
Posts: 402
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Tue Oct 15, 2019 7:21 pm

@krycha88

dzięki za wspaniałą pracę :)

thanks for a great job :)
dobo
Posts: 104
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Tue Oct 15, 2019 7:26 pm

kot.png
kot.png (249.78 KiB) Viewed 151 times
Post Reply