ESP8266 Primary GUI v2

Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 192
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt paź 15, 2019 7:30 pm

3b59677742_brawo_[1].jpg
3b59677742_brawo_[1].jpg (66.88 KiB) Przejrzano 305 razy
krycha88
Posty: 596
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt paź 15, 2019 7:43 pm

A ta wysokość ma być dodawana z GUI czy tylko kodu?
dobo
Posty: 124
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

wt paź 15, 2019 7:49 pm

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem było by w GUI zaraz przy czujniku BME.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 15, 2019 7:52 pm

Korekta wysokości npm wygodniej będzie jak pojawi się w GUI gdyż będzie można dokładnie ustawić bez wchodzenia w tryb konfiguracji.
Jeszcze jedną miałbym propozycję przy DS można dopisywać nazwy salon kuchnia itp czy jest szansa żeby te nazwy wyświetlały się na wyświetlaczu obok temperatury?
Pozdrawiam
Wojtek
krycha88
Posty: 596
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt paź 15, 2019 7:57 pm

wojtas567 pisze:
wt paź 15, 2019 7:52 pm
Korekta wysokości npm wygodniej będzie jak pojawi się w GUI gdyż będzie można dokładnie ustawić bez wchodzenia w tryb konfiguracji.
Jeszcze jedną miałbym propozycję przy DS można dopisywać nazwy salon kuchnia itp czy jest szansa żeby te nazwy wyświetlały się na wyświetlaczu obok temperatury?
Ok, robię ta korektę od strony GUI.

Obok temperatury jest mało miejsca ciężko to ładnie upchać.
Patryk
Posty: 610
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt paź 15, 2019 7:58 pm

Wracając do wyświetlania temperatury 0.0 C.
( Chyba, że ten problem występuje tylko u mnie. )
Niech ktoś uruchomi soft tylko z 1 ds-em ( teraz już można).
Jak już się  zarejestruje w Clud i będzie wyświetlana temp na OLED -ie, proszę  odłączyć  zasilanie oraz ODPIĄC DS - a.
Następnie podłączyć zasilanie  ( ds niech zostanie odłączony ).
Czy Wam się wyświetla error ???
Bo u mnie  wyświetla się  0.0C.
Patryk
Posty: 610
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt paź 15, 2019 8:04 pm

wojtas567 pisze:
wt paź 15, 2019 7:52 pm

Jeszcze jedną miałbym propozycję przy DS można dopisywać nazwy salon kuchnia itp czy jest szansa żeby te nazwy wyświetlały się na wyświetlaczu obok temperatury?
To już jest. Od paru dni.
Załączniki
20191015_221017.jpg
20191015_221017.jpg (4.23 MiB) Przejrzano 262 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 15, 2019 8:11 pm

Patryk pisze:
wt paź 15, 2019 8:04 pm
To już jest. Od paru dni.
Niby obserwuję temat a nie zauważyłem :)
Pozdrawiam
Wojtek
gbiel
Posty: 26
Rejestracja: ndz cze 04, 2017 11:57 am

wt paź 15, 2019 9:43 pm

@krycha88 dzięki za kawał dobrej roboty .

Mi do szczęścia brakuje jeszcze tylko obsługa czujnika odległości HC-SR04.
Czy masz może w planach dodanie ?
Ryrzy
Posty: 136
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

śr paź 16, 2019 6:38 am

krycha88 pisze:
wt paź 15, 2019 6:42 pm
Poprawiłem to oraz inne rzeczy:
- dla add_DS18B20_Thermometer dodałem możliwość definiowania nazwy
- poprawiłem wyświetlanie dla jednego ekranu (nie wyświetla się znacznik na dole ekranu oraz brak animacji)
- przy próbie podświetlenia podświetlonego ekranu nie będzie już mrugał ekran
działa jak ta lala, kolejny raz moge tylko podziekowac ;) tylko troszke sie rozjechala grafika po tym update (na kazdym ekranie te kreski po lewej, to chyba z zasiegu)
20191016_083340.jpg
20191016_083340.jpg (1.46 MiB) Przejrzano 233 razy

btw. wracajac do sprawy dimmera, probowalem na razie goły przykładowy kod skompilowac i chyba jest on nie aktualny w stosunku do SuplaDevice bo sypie bledami az miło (bez zadnych zmian w nim póki co). takze ten temat na razie olewam ;)

Kod: Zaznacz cały

In file included from C:\Users\xxx\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice/SuplaDevice.h:334:0,

                 from C:\Users\xxx\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice\examples\SuplaEthernetShield_RGBW\SuplaEthernetShield_RGBW.ino:19:

C:\Users\xxx\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice/supla_main_helper._cpp_: In function 'SuplaDeviceCallbacks supla_arduino_get_callbacks()':

C:\Users\xxx\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice/supla_main_helper._cpp_:77:21: error: invalid conversion from 'long int (*)(void*, int)' to '_cb_arduino_rw {aka int (*)(void*, int)}' [-fpermissive]

         cb.tcp_read = &supla_arduino_tcp_read;

                     ^

C:\Users\xxx\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice/supla_main_helper._cpp_:81:24: error: invalid conversion from 'bool (*)(const char*, long int)' to '_cb_arduino_connect {aka bool (*)(const char*, int)}' [-fpermissive]

         cb.svr_connect = &supla_arduino_svr_connect;

                        ^

Znaleziono wiele bibliotek w "SPI.h"
Wykorzystane: C:\Users\xxx\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.5.2\libraries\SPI
Znaleziono wiele bibliotek w "Ethernet.h"
Wykorzystane: C:\Users\xxx\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.5.2\libraries\Ethernet
Niewykorzystane: C:\Program
Znaleziono wiele bibliotek w "SuplaDevice.h"
Wykorzystane: C:\Users\xxx\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice
exit status 1
Błąd kompilacji dla płytki Generic ESP8266 Module.
ODPOWIEDZ