Firmware Multiboard

User avatar
Gang
Posts: 57
Joined: Fri Nov 09, 2018 12:44 pm

Sat Oct 19, 2019 8:04 pm

Ale dht11 jest tylko w systemie na stronie www.
Jak mogę ustawić ze mam mieć 2?
Jak na gpio2 zmienić z dht11 na dht22?
Próbowałem restartować z połączonymi dht22 i ds. Bez podłączenia. Z podłączonym tylko dht22 na gpio2, z ustawianiem na gpio1 dht22, a na gpo3 ustawione none. Jakbym nie konbinował, to system na stronie upiera się że jest dht11 na domyślnym (gpio2). Wybierałem Dragon, incana, sonoffa basic i Touch i zawsze na gpio2 jest niby dht11. Nawet jak nie mam nic podłączone do modułu
1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
User avatar
Gang
Posts: 57
Joined: Fri Nov 09, 2018 12:44 pm

Wed Oct 23, 2019 4:20 pm

Sory za Dubla, ale może komuś się przyda.

Problem: Nie mogłem podłączyć DHT22 na GPIO2 i DS na RX, bo moduł w cloudzie na GPIO2 pokazywał DHT11. Różne kombinacje ustawień termometrów, podłączania, restartowania, wybierania innych modułów (Dragona, Sonoffa itd.) nie pomagały.

Rozwiązanie: Pomogło wgranie multiboarda od nowa.

Przyczyna: Termometr type można wybrać tylko raz! ;) Kolejne restety pozwalają zmieniać moduł, ustawienie wszystkich innych gpio (w zależności od modułu oczywiście) oprócz GPIO2, tam jak raz wybierzemy to już się tego nie zmieni ;)

Na potwierdzenie moich słów PS z 192.168.4.1:
Attachments
supla problem.png
supla problem.png (21.1 KiB) Viewed 757 times
1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
torn
Posts: 12
Joined: Thu Aug 29, 2019 4:33 pm

Sat Oct 26, 2019 10:28 am

@Espablo
Mam pytanie odnośnie Sonoffa Mini. Czy ma on możliwość współpracy z Twoim softem?
Wiem, ze jest już na forum soft do niego przeznaczony, ale Niestety nie współpracuje on z czujnikami temperatury.
leo
Posts: 12
Joined: Thu Jun 28, 2018 10:55 am

Sun Oct 27, 2019 6:44 am

diehard wrote:
Mon Oct 14, 2019 6:05 am
Potwierdzam również że na SONOFF Basic wogóle nie działają TX ani RX jeśli podłączamy SWITCH lub DS18. Ani na pullup'ie ani bezpośrednio
Cześć

W temacie w piątek chciałem pokazać koledze jak działa DS18b20. Niestety na Sonoff Basic i Yunshan ponieśliśmy klęskę. Wykluczam problemy sprzętowe, Czujnik sprawdzony na atmega32 i działa. Soft pobrany tego samego dnia z githuba, tych plików z softem co wgrywałem wcześniej bo byliśmy u niego. Serdeczna Prośba o weryfikacje czy na świeżo pobranym sofcie DS działa poprawnie
User avatar
Gang
Posts: 57
Joined: Fri Nov 09, 2018 12:44 pm

Sun Oct 27, 2019 6:55 pm

Leo, ja nie dalej jak tydzień temu wygrałem so sonoffa i do incana i w obu przypadkach działa.
1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
leo
Posts: 12
Joined: Thu Jun 28, 2018 10:55 am

Sun Oct 27, 2019 7:14 pm

Gang wrote:
Sun Oct 27, 2019 6:55 pm
Leo, ja nie dalej jak tydzień temu wygrałem so sonoffa i do incana i w obu przypadkach działa.
@Gang Dzięki za info. Jutro w takim razie wymienię moduły i DS i dam znać co i jak. Jeszcze dla pewności wgram dla testu pliki pobranie z 2 tygodnie temu a nie piątkowe.
Marcelo
Posts: 1
Joined: Mon Oct 28, 2019 6:31 pm

Fri Nov 01, 2019 2:19 pm

Witam.

Mam pytanie jak wygląda w sofcie multiboard pomiar temperatury, czy jest jakieś uśrednienie wyniku, częstotliwość pomiaru?
Na kilku czujnikach mam problem z "pływaniem" odczytów +- 0,5 stopnia. Są to skoki których nigdy na ds18B20 nie miałem.
Chciałbym wykluczyć jakość samych czujników z dalekiego wschodu, bo na oryginale dallasa te skoki są mniejsze.
Myślę że uśrednienie wyniku z kilku ostatnich pomiarów dało by dobry rezultat, lecz nie umiem tego sam zrobić.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Nov 01, 2019 7:58 pm

Nie ma uśredniania.Publikowana jest każda zmiana temperatury
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
kawior1
Posts: 1
Joined: Mon Nov 04, 2019 10:25 am

Mon Nov 04, 2019 10:42 am

Czy komuś udało się znaleźć przyczynę dlaczego czasami na multiboard od espablo DS18B20 nie działa?
Znalazłem kilka tematów na z tym problemem ale brak kontkretnych odpowiedzi.
Przetestowałem 3 moduły Sonoff basic R2 na ESP 8285 oraz 3 rózne czujniki ds18b20. Podłączenie + do 3.3V rezystor 4,7kohm do danych i to do RX (GPIO3) no a - do GND niestety nie udało mi sie uzyskać odczytów.

Może komuś udało się to ogarnąć lub jakiś inny firmware który to ogarnia.
Lukasz_171990
Posts: 23
Joined: Mon Dec 10, 2018 7:39 am

Tue Nov 05, 2019 1:53 pm

Panowie kiedy i czy uda się wprowadzić do multiboard czujnik bme280 albo bmp280?pozdrawiam
Post Reply