Zamel Supla - początki z automatyką

Mateusz M

Witam forumowiczów,

Chciałbym rozpocząć przygodę z automatyką domową i moją uwagę przykuły produkty Zamel Supla. Pomimo, że od kilku dni przeszukuję forum mam nadal kilka pytań. Niestety nie mam zbyt wiele wspólnego z elektryką, więc pytania mogą być proste i/lub głupie dlatego proszę o wyrozumiałość ;)

1. Czy korzystając z modułu Zamel Supla SRW-01 zamykanie rolet (wywołane z aplikacji) zostanie zatrzymane, gdy roleta napotka na przeszkodę?
2. Czy w momencie, gdy obciążenie na wyjściu przekroczy 5A to moduł się spali? Czy jest możliwość ustawienia wartości granicznej przy, której zostanie odłączony?
3. Czy do włączania zwykłej taśmy LED (np. bez zmiany kolorów) lepiej zamontować SLW-01, czy wystarczy np. ROW-01?
4. Czy do ROW-02 można podłączyć tylko 1 łącznik jednobiegunowy, czy lepiej w takim przypadku wybrać ROW-01?
5. Czy do łącznika monostabilnego (dzwonkowego) trzeba mieć jeszcze jakiś moduł poza ROW-01 / ROW-02, żeby światło ciągle się świeciło, a nie zgasło po puszczeniu przycisku?
6. Czy da się podłączyć łączniki monostabilne (dzwonkowe) z wykorzystaniem ROW-01 / ROW-02, tak aby działały jako łączniki schodowe i/lub krzyżowe? Czy nie jest to możliwe bez zastosowania dodatkowych modułów?

Z góry dzięki za każdą odpowiedź!

Pozdrawiam,
Mateusz
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ad. 1
To zależy od napędu rolety. Jeśli napęd ma wbudowane zabezpieczenie to się zatrzyma. W Supli ustawiasz czas zamknięcia oraz czas otwarcia rolety. Tak więc zasilanie do silnika będzie podawane przez ustawiony czas zamknięcia (otwarcia).

Ad. 2
Mogą się przepalić styki przekaźnika w module. Moduł nie ma możliwości ustawienia wartości granicznej. Takie funkcje są zapowiadane w SRW-02.

Ad. 3
Jeśli nie potrzebujesz regulacji jasności taśmy LED to wystarczy ROW-01.

Ad. 4
Tak, można podłączyć jeden, a drugi kanał wyłączyć z poziomu konfiguracji w Cloud.

Ad. 5
Nie, wystarczy ROW-01 lub ROW-02

Ad. 6
Tak, nie trzeba dodatkowych modułów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Mateusz M

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź!

Chciałbym się jeszcze upewnić czy w przypadku połączeń schodowych lub krzyżowych wystarczy, że moduł ROW-02 będzie znajdował się tylko przy 1 z wielu łączników (tym gdzie znajduje się przewód od oświetlenia)?
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Łączniki krzyżowe i schodowe zamieniasz na bistabilne lub monostabilne, a podczas konfiguracji sterownika ROW-02 ustalasz w jakim trybie przekaźniki mają działać.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Robert Błaszczak

W tym przypadku nie wykonuje się typowej instalacji schodowej (krzyżowej). Do ROW-01 / ROW-02 możesz podłączyć dowolną ilość łączników monostabilnych równolegle (jak na poniższym schemacie).
ROW-02mono.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Patryk

Mateusz M

Bardzo dziękuje za pomoc!
miodex

Mam podobne pytania związane z serią Zamel Supla, również chodzi o początki.

Moje pytanie dotyczy sytuacji, gdy mam na ścianie ściemniacz podłączony do lamp, w których znajdują się żarówki LED (AR111) z możliwością ściemniania. Czy spośród produktów Zamela jest jakiś, który pozwalałby na sterowanie tym oświetleniem tak, by nadal możliwe było sterowanie ściemniaczem ściennym?

Jeżeli nie, to czy możliwe byłoby podłączenie modułu (który wybrać?) Zamel Supla, który włączałby i wyłączałby oświetlenie (na 100% jasności), ale już bez funkcji ściemniacza, z tym, że ściemniaczem na ścianie chciałbym móc nadal sterować oświetleniem.
Robert Błaszczak

Jeśli chodzi o regulację natężenia oświetlenia, to jeszcze chwilę trzeba zaczekać: viewtopic.php?f=11&t=5395
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

pzygmunt
Been thanked: 59 times

miodex wrote: Fri Nov 15, 2019 10:51 am Mam podobne pytania związane z serią Zamel Supla, również chodzi o początki.

Moje pytanie dotyczy sytuacji, gdy mam na ścianie ściemniacz podłączony do lamp, w których znajdują się żarówki LED (AR111) z możliwością ściemniania. Czy spośród produktów Zamela jest jakiś, który pozwalałby na sterowanie tym oświetleniem tak, by nadal możliwe było sterowanie ściemniaczem ściennym?

Jeżeli nie, to czy możliwe byłoby podłączenie modułu (który wybrać?) Zamel Supla, który włączałby i wyłączałby oświetlenie (na 100% jasności), ale już bez funkcji ściemniacza, z tym, że ściemniaczem na ścianie chciałbym móc nadal sterować oświetleniem.
Tak jak kolega Robert wyżej napisał, Doyle&Tratt szykuje sprzęt, którego szukasz. Obserwuj forum.. może załapiesz się na partię prototypową, którą zapewne producent rozlosuje wśród forumowiczów.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Pomoc”