[DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Wed Dec 28, 2016 3:44 pm

Supla + oświetlenie świąteczne petarda, teraz tylko harmonogramy żebym nie musiał tego ręcznie robić :)

Zobaczę jak będzie z kolejnymi v2 :)
tobiasztworek
Posts: 7
Joined: Wed Dec 28, 2016 5:18 pm

Wed Dec 28, 2016 5:28 pm

Witam wszystkich.
Jestem bardzo zainteresowany tematem stąd mam kilka pytań.
Szukałem w temacie o V1 i V2 ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Czy da się zakupić zmontowaną PCB V2 ? Jeśli tak to gdzie ją można zamówić ? Jeśli nie to gdzie można zamówić płytki PCB V2 ? Czy są udostępnione pliki do wydruku płytek ? Jaki jest całkowity koszt gotowego zestawu V2 ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam Tobiasz.
okos
Posts: 67
Joined: Wed Jul 13, 2016 6:18 am

Wed Dec 28, 2016 7:32 pm

tobiasztworek wrote:Witam wszystkich.
Jestem bardzo zainteresowany tematem stąd mam kilka pytań.
Szukałem w temacie o V1 i V2 ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Czy da się zakupić zmontowaną PCB V2 ? Jeśli tak to gdzie ją można zamówić ? Jeśli nie to gdzie można zamówić płytki PCB V2 ? Czy są udostępnione pliki do wydruku płytek ? Jaki jest całkowity koszt gotowego zestawu V2 ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam Tobiasz.
Pytaj na PW kolegę Espablo
buli
Posts: 19
Joined: Mon Dec 26, 2016 8:57 am

Fri Dec 30, 2016 5:50 am

okos wrote: Pytaj na PW kolegę Espablo
Potwierdzam, trzeba pytać u źródła.
moondec
Posts: 28
Joined: Sun Oct 30, 2016 7:54 pm

Sat Dec 31, 2016 6:58 pm

Espablo wrote:
buli wrote: To może trzeba do testów wymontować piszczącą przetwornicę z V1 i zainstalować do V2. Będzie wiadomo na 100%
Będę musiał chyba wydłubać jeden ze ściany ;)
Seba5120 wrote: Ja mam jedną puki co podłączona v2 i nie wiem o jakim piszczeniu mówicie :)
Temu się zdziwiłem trochę :)
Pierwszy, który to potwierdza. :) Przydałby się jeszcze ktoś, kto ma V2 i opisał jak działa układ.
Ja mam dwa V2 i nic nie piszczy.
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Jan 01, 2017 12:40 am

moondec wrote:
Espablo wrote:
buli wrote: To może trzeba do testów wymontować piszczącą przetwornicę z V1 i zainstalować do V2. Będzie wiadomo na 100%
Będę musiał chyba wydłubać jeden ze ściany ;)
Seba5120 wrote: Ja mam jedną puki co podłączona v2 i nie wiem o jakim piszczeniu mówicie :)
Temu się zdziwiłem trochę :)
Pierwszy, który to potwierdza. :) Przydałby się jeszcze ktoś, kto ma V2 i opisał jak działa układ.
Ja mam dwa V2 i nic nie piszczy.
Mówię że jest ok :-D
Szczęśliwego Nowego roku! :-D
buli
Posts: 19
Joined: Mon Dec 26, 2016 8:57 am

Wed Jan 04, 2017 12:41 pm

Może faktycznie stabilizator robi tutaj dużą rolę.

Mam jeszcze pytanie. Czy można V2 wykorzystać do otwierania bramy garażowej i bramy wjazdowej jednocześnie oraz czy da się jeszcze podłączyć do tego wyłączniki na ścianie, którymi także można otwierać i zamykać i jeszcze podłączyć do V2 krańcówki informujące o otwarciu lub zamknięciu danej bramy?
User avatar
Espablo
Posts: 1434
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Jan 05, 2017 9:02 am

buli wrote:Może faktycznie stabilizator robi tutaj dużą rolę.

Mam jeszcze pytanie. Czy można V2 wykorzystać do otwierania bramy garażowej i bramy wjazdowej jednocześnie oraz czy da się jeszcze podłączyć do tego wyłączniki na ścianie, którymi także można otwierać i zamykać i jeszcze podłączyć do V2 krańcówki informujące o otwarciu lub zamknięciu danej bramy?
Jeśli otwieranie i zamykanie bramy wjazdowej odbywa się jednym przyciskiem i tak samo jest przy bramie garażowej to myślę, że można. Wyłączniki na ścianie podpiąć pod GPIO5 i GPIO16 - są wyprowadzone w postaci goldpinów. Krańcówki można podpiąć do GPIO12 i GPIO14 - tutaj mamy złącza ARK.
Wiem, że GPIO5 jest podpięte również do przycisku konfiguracji. W tej wersji przejście do konfiguracji odbywało by się przez 5cio krotne naciśnięcie przycisku na ścianie lub przycisku konfiguracji na module.

Pozostaje teraz pytanie czy jest to do wykonania od strony programowej?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Sibikk
Posts: 279
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Mon Jul 24, 2017 3:25 pm

Czołem @Espablo mam kilka spraw odnośnie InCan v2.1
Potrzebuję uruchomić moduł w trybie - ROLLER SHUTTER ale w trochę innym zastosowaniu,*( kilkukrotnie pytałem na forum o możliwość skompilowania dostosowanego softu- bezowocnie)
Chcę tym softem zakręcać wodę i potrzebuję na jednym termianlu sensor mieć sygnał z zaworów 0/1 a drugim przycisk button do otwierania w razie problemow z siecią.
Jak to zrealizować, które zworki połączyć* aby mieć sygnał, mam wszystko ustawione w sofcie ale jak zwieram sensor to przekaźnik się załącza.
:-)
#tak przy okazji myślę ze warto abyś przy montażu wlutował te dwa terminale żeby zworki dało się w razie potrzeby modyfikować bez potrzeby włączania lutownicy
User avatar
Espablo
Posts: 1434
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Jul 24, 2017 3:40 pm

Sibikk wrote:
Mon Jul 24, 2017 3:25 pm
Czołem @Espablo mam kilka spraw odnośnie InCan v2.1
Potrzebuję uruchomić moduł w trybie - ROLLER SHUTTER ale w trochę innym zastosowaniu,*( kilkukrotnie pytałem na forum o możliwość skompilowania dostosowanego softu- bezowocnie)
Chcę tym softem zakręcać wodę i potrzebuję na jednym termianlu sensor mieć sygnał z zaworów 0/1 a drugim przycisk button do otwierania w razie problemow z siecią.
Jak to zrealizować, które zworki połączyć* aby mieć sygnał, mam wszystko ustawione w sofcie ale jak zwieram sensor to przekaźnik się załącza.
:-)
#tak przy okazji myślę ze warto abyś przy montażu wlutował te dwa terminale żeby zworki dało się w razie potrzeby modyfikować bez potrzeby włączania lutownicy
Wejścia typu button załączają lub wyłączają przekaźniki. Wejścia typu sensor informują o stannie zamknięcia lub otwarcia.
Wersja inCan v3 ma te wyprowadzenia (2 ×BUTTON i 2 × SENSOR) przygotoeane. Wersja modułu v2 ma złącza tylko BUTTON, a wejścia SENSOR są wyprowadzone na goldpinach
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply