Mam w domu piec dwufunkcyjny. Obecnie jest sterowany przez termostat firmy Salus: http://hydromex.eu/opis/3178041/salus-s ... 091fl.html
Od termostatu do pieca idzie (chyba) dwużyłowy kabelek. Czy to działa tak, że jak te kabelki się zewrze to piec grzeje a jak rozewrze to przestaje?
Czy któreś z obecnie wspieranych urządzeń przez supla może mi posłużyć do możliwości włączania/wyłączania/sprawdzania stanu pieca z supli?
Sterowanie piecem dwufunkcyjnym
-
Espablo
Mam na wsi tak samo piec dwufunkcyjny jak Ty. Trochę inny sterownik zasilany bateryjne. Zasada działania jest dokładnie taka jak napisałeś. Kabel ma 2 przewody i sterownik zwiera lub nie.
Obecnie niema jeszcze sterownika pieca dedykowanego pod SUPLĘ. Możesz za to podłączyć coś swojego , odczytać temperaturę, załączyć i wyłączyć.
Obecnie niema jeszcze sterownika pieca dedykowanego pod SUPLĘ. Możesz za to podłączyć coś swojego , odczytać temperaturę, załączyć i wyłączyć.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
slawek
Do kontroli temperatury i sterowania ręcznego załącz/wyłącz wystarczy np. najprostszy sonoff z softem supli i termometrem, jeszcze lepsze rozwiązanie to jakaś własna płytka z przekaźnikiem o izolowanych stykach...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Właśnie z tym czymś swoim jest problem bo o ile teoretycznie wiem jak to zrobić bo z softem mam na co dzień do czynienia to jak zaczne się tykac lutownicy to jest dramat
Myślałem czy by po prostu na sonoffie tego w takim razie nie oprzeć (pewnie jest jakiś przełącznik który się zamyka jak dostanie prad)? Widziałem w ktoryms watku że są plany wprowadzenia automatycznego zalaczania sonoffa w zależności od danych z termometru i wtedy już chyba byłoby wszystko?
Myślałem czy by po prostu na sonoffie tego w takim razie nie oprzeć (pewnie jest jakiś przełącznik który się zamyka jak dostanie prad)? Widziałem w ktoryms watku że są plany wprowadzenia automatycznego zalaczania sonoffa w zależności od danych z termometru i wtedy już chyba byłoby wszystko?
-
Espablo
Automatyczne zalaczania sonoffa w zależności od temp. - to trzeba soft dostosować.
Elektronikę do tego znajdziesz bez problemu, ale softu jeszcze niema.
Elektronikę do tego znajdziesz bez problemu, ale softu jeszcze niema.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
slawek
Rozwiązanie proste - chociaż chamsko -drastyczne : zwierasz na stałe styk termostatu i włączasz zasilanie pieca (to elektryczne) przez sonoffa... 
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Hehe no tylko że wody w kranie nie podgrzejeslawek wrote:Rozwiązanie proste - chociaż chamsko -drastyczne : zwierasz na stałe styk termostatu i włączasz zasilanie pieca (to elektryczne) przez sonoffa...
Do softu to idealnie wystarczyło by Web API, bo to co jest w urządzeniach już widzę że jest wystarczające. Jakby cloud.supla wystawiało API z którego można odczytać (GET) i włączyć/wyłączyć urządzenia (PUT) to można by już napisać prosty skrypt uruchamiany crontabem, który zbiera temperatury z całego domu i decyduje o tym czy włączyć sonoffa (piec).
Widziałem gdzieś też na forum temat dotyczący Web API, ale jak szukam tą szukarką na górze to nic sensownego nie znajduje...
Bardzo dziękuję za wszystkie informacje!
-
Espablo
Tego szukasz?
viewtopic.php?f=20&t=441
viewtopic.php?f=20&t=441

-
slawek
Jak podłączysz czujnik przepływu pod przycisk sonoffa w trybie switch to i wodę podgrzeje...fracz wrote: Hehe no tylko że wody w kranie nie podgrzeje![]()