Sterowanie piecem dwufunkcyjnym

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Mam w domu piec dwufunkcyjny. Obecnie jest sterowany przez termostat firmy Salus: http://hydromex.eu/opis/3178041/salus-s ... 091fl.html

Od termostatu do pieca idzie (chyba) dwużyłowy kabelek. Czy to działa tak, że jak te kabelki się zewrze to piec grzeje a jak rozewrze to przestaje?

Czy któreś z obecnie wspieranych urządzeń przez supla może mi posłużyć do możliwości włączania/wyłączania/sprawdzania stanu pieca z supli?
Espablo

Mam na wsi tak samo piec dwufunkcyjny jak Ty. Trochę inny sterownik zasilany bateryjne. Zasada działania jest dokładnie taka jak napisałeś. Kabel ma 2 przewody i sterownik zwiera lub nie.
Obecnie niema jeszcze sterownika pieca dedykowanego pod SUPLĘ. Możesz za to podłączyć coś swojego , odczytać temperaturę, załączyć i wyłączyć.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
slawek

Do kontroli temperatury i sterowania ręcznego załącz/wyłącz wystarczy np. najprostszy sonoff z softem supli i termometrem, jeszcze lepsze rozwiązanie to jakaś własna płytka z przekaźnikiem o izolowanych stykach...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
fracz

Właśnie z tym czymś swoim jest problem bo o ile teoretycznie wiem jak to zrobić bo z softem mam na co dzień do czynienia to jak zaczne się tykac lutownicy to jest dramat ;)

Myślałem czy by po prostu na sonoffie tego w takim razie nie oprzeć (pewnie jest jakiś przełącznik który się zamyka jak dostanie prad)? Widziałem w ktoryms watku że są plany wprowadzenia automatycznego zalaczania sonoffa w zależności od danych z termometru i wtedy już chyba byłoby wszystko?
Espablo

Automatyczne zalaczania sonoffa w zależności od temp. - to trzeba soft dostosować.
Elektronikę do tego znajdziesz bez problemu, ale softu jeszcze niema.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
slawek

Rozwiązanie proste - chociaż chamsko -drastyczne : zwierasz na stałe styk termostatu i włączasz zasilanie pieca (to elektryczne) przez sonoffa... :lol:
fracz

slawek wrote:Rozwiązanie proste - chociaż chamsko -drastyczne : zwierasz na stałe styk termostatu i włączasz zasilanie pieca (to elektryczne) przez sonoffa... :lol:
Hehe no tylko że wody w kranie nie podgrzeje :D

Do softu to idealnie wystarczyło by Web API, bo to co jest w urządzeniach już widzę że jest wystarczające. Jakby cloud.supla wystawiało API z którego można odczytać (GET) i włączyć/wyłączyć urządzenia (PUT) to można by już napisać prosty skrypt uruchamiany crontabem, który zbiera temperatury z całego domu i decyduje o tym czy włączyć sonoffa (piec).

Widziałem gdzieś też na forum temat dotyczący Web API, ale jak szukam tą szukarką na górze to nic sensownego nie znajduje... :-(

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje!
Espablo

slawek

fracz wrote: Hehe no tylko że wody w kranie nie podgrzeje :D
Jak podłączysz czujnik przepływu pod przycisk sonoffa w trybie switch to i wodę podgrzeje... :lol:
fracz

Espablo wrote:Tego szukasz?
viewtopic.php?f=20&t=441
Dokładnie :-)

Return to “Ogólna dyskusja”