Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
szym3k
Posty: 167
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

pt lis 22, 2019 3:11 pm

Mam problem z termostatem, mianowicie mam takie ustawienia

Obrazek

i termostat nigdy się nie załącza

Obrazek

Mam taki widok od paru dni w logach tylko info o zmianie profilu. W czym może być problem?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 970
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lis 22, 2019 4:55 pm

Masz w tej chwili 17,5°C i dopiero jak spadnie poniżej 1°C to zacznie grzać dopóki nie osiągnie 40°C.

Dezaktywuj termostat
Zmień 1°C np. na 20°C
Aktywuj termostat
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Zbyszek60
Posty: 64
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

pt lis 29, 2019 9:25 pm

Witam
Robię testy Supla z TH16
Potrzebuję tego sonoffa podłączyć do sterowania pompą CO
Tzn. Tak - piec węglowy
Jak temperatura spadnie na piecu poniżej 40 stopni C to pompa ma się wyłączyć
Jak temperatura wzrośnie powyżej 55 to się ma załączyć
Co mam wybrać ? Grzanie czy chłodzenie?
Wiadomo że mam to ustawić w Supla Fracz Script
Robiłem wszystko według zaleceń ale nie załacza mi się to automatycznie
W apce Ewelink chodzi bez problemu ale chcę Suplę na wszystko
Pozdrawiam
Zbyszek
PioKar
Posty: 346
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

sob lis 30, 2019 8:22 am

Zbyszek60 pisze:
pt lis 29, 2019 9:25 pm
Witam
Robię testy Supla z TH16
Potrzebuję tego sonoffa podłączyć do sterowania pompą CO
Tzn. Tak - piec węglowy
Jak temperatura spadnie na piecu poniżej 40 stopni C to pompa ma się wyłączyć
Jak temperatura wzrośnie powyżej 55 to się ma załączyć
Co mam wybrać ? Grzanie czy chłodzenie?
Wiadomo że mam to ustawić w Supla Fracz Script
Robiłem wszystko według zaleceń ale nie załacza mi się to automatycznie
W apce Ewelink chodzi bez problemu ale chcę Suplę na wszystko
Pozdrawiam
Zbyszek
Do tego zadania to Ja ustawiłbym jako chłodzenie.
Włącz przy 55 i czekaj aż spadnie do 40.
No i zawsze przy tworzeniu nowego termostatu najpierw klikam włącz/wyłącz termostat a potem sam przekażnik.
Tak by wszystko się odnalazło.
Generalnie termostaty są bardzo wdzięczne.
Pamiętaj tylko o zwłoce 5 minut na zadziałanie po osiągnięciu temperatury.
Zbyszek60
Posty: 64
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

sob lis 30, 2019 9:12 am

Ok
Dzięki .Zrobiłem i jest ok tylko właśnie ta 5 minutowa zwłoka
Trochę to za długo
Ale będę testować
Dzięki
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 970
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob lis 30, 2019 9:26 am

Nie jest tak źle, 5 minut to maksymalna zwłoka.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1776
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob lis 30, 2019 11:13 pm

Zbyszek60 pisze:
sob lis 30, 2019 9:12 am
Ok
Dzięki .Zrobiłem i jest ok tylko właśnie ta 5 minutowa zwłoka
Trochę to za długo
Ale będę testować
Dzięki
Pamiętaj że przy braku internetu nie załączy/wyłaczy się w ogóle.
Zbyszek60
Posty: 64
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

ndz gru 01, 2019 6:38 am

Tak tak
Dzieki za info
Narazie testuję
Pozdrowienia
Zbycho
PioKar
Posty: 346
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

ndz gru 01, 2019 10:36 am

Zbyszek60 pisze:
ndz gru 01, 2019 6:38 am
Tak tak
Dzieki za info
Narazie testuję
Pozdrowienia
Zbycho
Trzeba doinwestować 40 pln. i kupić w necie STEROWNIK PRZYLGOWY NA RURĘ DO POMPY C.O
Napisałeś że piec węglowy czyli niebezpiecznie się robi gdy grawitacja zawodzi a piec się podgotowuje.
Gdy supla się urwie wtedy przy wyższej temperaturze na kotle np 70 stopni sterownik przylgowy włączy pompę.
Elektryczne podłączenie równoległe sterownika i supli nie jest bardzo skomplikowane.
I w takim układzie mamy radochę z supli i śpimy w miarę spokojnie.
Wybacz że piszę łopatologicznie ale może posty kiedyś przeczyta ktoś mniej zorientowany.
Powodzenia.
Zbyszek60
Posty: 64
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

ndz gru 01, 2019 11:19 am

I tak zrobię
Bezpieczeństwo najważniejsze
Lepiej dwa styki równoległe do pompy
Jasne
Dzięki
ODPOWIEDZ