Firmware dla kontrolera RGBWW H801

User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Dec 24, 2016 9:44 pm

ecogadzet wrote:Które ledy rgbw można sterować za pomocą h801. Ws2811 ? Albo 2812 ?
Żadne z nich
diody z serii WS.. sterowane są jedną szyną DATA.
sterownikiem H801 można sterować klasyczne taśmy lub RGBW - z dodatkową diodą białą, lub RGBWW - dodatkowa dioda biała ciepła i zimna.
Pozdrawiam
Wojtek
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Mon Jan 02, 2017 3:13 pm

u mnie to samo miga cały czas dioda D2
a w terminalu mam
  • ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)

    load 0x40100000, len 816, room 16
    tail 0
    chksum 0x8d
    load 0x3ffe8000, len 788, room 8
    tail 12
    chksum 0xcf
    ho 0 tail 12 room 4
    load 0x3ffe8314, len 288, room 12
    tail 4
    chksum 0xcf
    csum 0xcf

    2nd boot version : 1.2
    SPI Speed : 40MHz
    SPI Mode : DIO
    SPI Flash Size : 8Mbit
    jump to run user1
czy ktoś wie jak to rozwiązać i czy może już ktoś przebudował na 1.8.2
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Mon Jan 02, 2017 5:13 pm

bicker wrote:u mnie to samo miga cały czas dioda D2
a w terminalu mam
  • ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)

    load 0x40100000, len 816, room 16
    tail 0
    chksum 0x8d
    load 0x3ffe8000, len 788, room 8
    tail 12
    chksum 0xcf
    ho 0 tail 12 room 4
    load 0x3ffe8314, len 288, room 12
    tail 4
    chksum 0xcf
    csum 0xcf

    2nd boot version : 1.2
    SPI Speed : 40MHz
    SPI Mode : DIO
    SPI Flash Size : 8Mbit
    jump to run user1
czy ktoś wie jak to rozwiązać i czy może już ktoś przebudował na 1.8.2

Brak soft z 1.8.2

Podobno ma być :)
User avatar
michael
Posts: 994
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Jan 03, 2017 7:05 am

Hej,
też się męczyłem z konfiguracją tego modułu. Po wielkich bojach w końcu zadziałał :)
Ostatecznie nie wiem co pomogło, ale oto co zrobiłem w kolejności
1. Wgrałem soft z katalogu H801
2. Wgrałem plik blank 1MB pod adres 0x00000
3. Wgrałem soft z katalogu RGB (boot oraz rgb_wroom_user1)
4. Skonfigurowałem połączenie WiFi
5. Ponownie wgrałem soft H801 (wszystko działało)
6. Dla próby zrobiłem rekonfigurację zwierając zwrotkę i wszystko już śmigało bez problemów.

Dużo zachodu, ale po tych zabiegach mój kontroler cały czas działa.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Tue Jan 03, 2017 12:44 pm

Witam,
Dzięki wielkie za odpowiedź jak wrócę do domu to przetestuje...

czy wszystko wgrywasz NODEMCU, czy używasz innego programu... ???
User avatar
michael
Posts: 994
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Jan 03, 2017 12:46 pm

bicker wrote:Witam,
Dzięki wielkie za odpowiedź jak wrócę do domu to przetestuje...

czy wszystko wgrywasz NODEMCU, czy używasz innego programu... ???
Wszystko NODEMCU
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Zybi
Posts: 1387
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Jan 03, 2017 1:33 pm

Moim zdaniem trochę okrężna drogą zabieracie się do tego.

Trzy podstawowe zasady to:

1. Przed wgraniem nowego softu wyczyścić moduł esptool-em, bo szybko i pewnie, 1-3 sekundy i po balu, nieważne jaki flash modułu i jakie adresy, zawsze będzie dobrze wykasowane; wystarczy raz się pomęczyć przy instalacji, ale potem to procentuje.
2. Do wgrywania nowego softu używać programu "ESP Flash Download Tool" - wersja do 1.2
3. Pilnować rozmiaru pamięci flash skompilowanej binarki z tym co ustawimy w parametrach "ESP Flash Download Tool" FLASH SIZE - mają być takie same. Uwaga na różnice w Mbit i MByte. Rozmiar pamięć flash samego modułu nie ma znaczenia przy warunku, że ma być równy lub większy niż binarka - wiadomo, do większego mniejsze zawsze się zmieści.

Dużo wgrywam, bo dużo kompilacji przygotowuję i testuję i przy tych zasadach nie mam żadnych problemów.
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Tue Jan 03, 2017 1:37 pm

Ok. poszukam esptoola i spróbuje ...

Dzięki.
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Tue Jan 03, 2017 3:14 pm

skasowałem esptool.py
i próbowałem wgrać
Niestety pokazuje mi coś takiego
Attachments
espflashtool.PNG
espflashtool.PNG (100.38 KiB) Viewed 2156 times
Zybi
Posts: 1387
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Jan 03, 2017 3:22 pm

Jeszcze jest kwestia przejściówki. Ja używam ft232. Inni polecają cp2102.
Post Reply