Nie wiem testowałem maksymalnie na 8, mogę umożliwić wpisania większej wartości to przetestujeszkwiatek67 wrote: Sun Dec 08, 2019 12:54 pmTe 8 max to z czegoś wynika , pytam w sensie czy nie da się 9 szt DS ?krycha88 wrote: Sun Dec 08, 2019 12:24 pmPopełniłem głupi błąd zamiast 8 wpisałem 2 czujniki maksymalniekwiatek67 wrote: Sun Dec 08, 2019 12:18 pm
Przed zainstalowaniem czujników wszystkie sprawdzałem , każdy z osobna , sprawdzałem nawet 5 szt DS jednocześnie .
Jak wszystko zmontowałem ( 8 szt razem , łącznie całe okablowanie ma 13m) to okazało się że moje ESP ciągle się restartuje , zmieniałem rezystory i nic nie pomagało . To wszystko było na wersji V4.5wieczorek wrzucę poprawioną wersję.
ESP8266 Primary GUI - Termostat
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
kwiatek67
Mogę przetestować 9 Ds bo taką mam przygotowaną instalację w kotłowni czyli praktycznie a nie " na stole "krycha88 wrote: Sun Dec 08, 2019 1:10 pmNie wiem testowałem maksymalnie na 8, mogę umożliwić wpisania większej wartości to przetestujeszale teraz 8DS plus 5 kanałów do sterowania to wydaje się dużo.
-
byniom
- Been thanked: 1 time
Chyba coś źle wgrywam programy . Kiedy pisałem wcześniej że wersja 4.9 mi wreszcie się uruchomiła to miałem tak że przed nią miałem wgrany soft wersji 4.8 która nie działała . 4.9 wgrałem bez czyszczenia wemosa i kiedy pojawiło się wreszcie w cloud to widziałem że tam jest też czujnik DHT którego nie ustawiałem . Ustawiałem go w wersji 4.8 czyli tak jak by w wemos zapisały się dwie wersjie programu i to zadziałało . Wymazałem całkowicie wemosa i wgrałem wersję 4.9 i niestety mogę tylko skonfigurować ale w cloud już się nie pojawia. 4.8 tak samo się nie pojawia. Wszystko przy wgrywaniu mam podane tak jak podane w pliku z zrzutu ekranu.
-
Dawid84
byniom czym wgrywasz ten soft
Pozdrawiam
Dawid
Dawid
-
Dawid84
no ok ale tam jest sof tylko z rozszerzeniem .ino niema .bin dla mnie to czarna magia
Pozdrawiam
Dawid
Dawid
-
krycha88
to jest tylko nazwa "Primary_GUI_thermostat.ino.bin" plik to bin.Dawid84 wrote: Sun Dec 08, 2019 3:58 pm no ok ale tam jest sof tylko z rozszerzeniem .ino niema .bin dla mnie to czarna magia
-
byniom
- Been thanked: 1 time
Wymazałem wemosa wgrałem wersję 4.9 i skonfigurowałem telefonem . Zrobiłem reset przyciskiem na wemosie ale w cloud się nie pojawiło . Odłączyłem całkiem od zasilania wemos i ponownie podłączyłem wtedy w cloud się pojawiło ale przy zmianie ustawień w tryb auto lub manual w wemos świeci się ciągle dioda tak jak by się zawiesił . po resecie przyciskiem i ponownym pojawieniu w cloud mogę zmieniać temperaturę ale używając przyciski auto i manual zawiesza wemosa.
-
krycha88
Podeślij mi to co wyświetla monitor portu szeregowego:byniom wrote: Sun Dec 08, 2019 4:22 pm Wymazałem wemosa wgrałem wersję 4.9 i skonfigurowałem telefonem . Zrobiłem reset przyciskiem na wemosie ale w cloud się nie pojawiło . Odłączyłem całkiem od zasilania wemos i ponownie podłączyłem wtedy w cloud się pojawiło ale przy zmianie ustawień w tryb auto lub manual w wemos świeci się ciągle dioda tak jak by się zawiesił . po resecie przyciskiem i ponownym pojawieniu w cloud mogę zmieniać temperaturę ale używając przyciski auto i manual zawiesza wemosa.
https://forbot.pl/blog/4-alternatywy-dl ... no-id27736
-
jethro
Sonoff Basic i termostat v.4.9.2
Podrzucam moje wnioski dla Sonoffa, bo pewnie kilka osób tak jak ja próbuje okiełznać termostat dla w/w urządzonka. Ja testuję wersje RF R2 Power V1.0 z czujnikiem DS18B20 i DHT (AM2301).
DHT podłączony pod GPIO1 (Tx) lub GPIO3 (Rx) działa prawidłowo, temperatura i wilgotność jest odczytywana, przekaźnik po przekroczeniu wartości przełącza się w przeciwny stan (dioda LED miga ok. 1Hz) (po 1h zabawy nie wiem czemu dioda działa normalnie Auto - dioda zgaszona, Manual - dioda świeci ciągle)
DS18B20 podłączony pod GPIO1 (Tx), GPIO2 odczytuje temperaturę, ale nie działa przekaźnik, przy GPIO3 (Rx) nie mogłem już wyszukać DS'a, w okienku "Znajdź DS" wyświetla się GPIO2, mimo wielokrotnego zapisywania i restartowania modułu. Wgranie od nowa softu poprzez przeglądarkę spowodowało, że w zakładce "Znajdź DS" GPIO było 255
Wgrałem, więc "blanka" i od nowa soft po kabelku (NodeMCU Firmware Programmer) i od nowa zabawa
DS odczyt temperatury działa, ale przekaźnik nie, a na DHT temperatura i wilgotność działa i przekaźnik też działa. Jeszcze nie sprawdzałem starszych wersji softu, ale może jest jakiś bug dla DS'a? Czy komuś działa Sonoff z DS'em i przełącza przekaźnik? Czy Kolega @krycha88 mógłby rzucić okiem? 
P.S Kolego @krycha88, soft bardzo fajny, dla mnie mega kawał dobrej roboty (mimo, że jeszcze nie do końca mi działa), gratuluję
P.S2 a jeszcze jakbyś mógł zmienić w menu Aktualizacja ten kolor czcionki nazwy pliku z czarnego na biały to byłoby wyraźniej i jak da radę to komunikat " Czekaj....trwa aktualizacja softu", bo nie wiadomo czy coś idzie czy wisi
Pozdrawiam
Jarek
Podrzucam moje wnioski dla Sonoffa, bo pewnie kilka osób tak jak ja próbuje okiełznać termostat dla w/w urządzonka. Ja testuję wersje RF R2 Power V1.0 z czujnikiem DS18B20 i DHT (AM2301).
DHT podłączony pod GPIO1 (Tx) lub GPIO3 (Rx) działa prawidłowo, temperatura i wilgotność jest odczytywana, przekaźnik po przekroczeniu wartości przełącza się w przeciwny stan (dioda LED miga ok. 1Hz) (po 1h zabawy nie wiem czemu dioda działa normalnie Auto - dioda zgaszona, Manual - dioda świeci ciągle)
DS18B20 podłączony pod GPIO1 (Tx), GPIO2 odczytuje temperaturę, ale nie działa przekaźnik, przy GPIO3 (Rx) nie mogłem już wyszukać DS'a, w okienku "Znajdź DS" wyświetla się GPIO2, mimo wielokrotnego zapisywania i restartowania modułu. Wgranie od nowa softu poprzez przeglądarkę spowodowało, że w zakładce "Znajdź DS" GPIO było 255
P.S Kolego @krycha88, soft bardzo fajny, dla mnie mega kawał dobrej roboty (mimo, że jeszcze nie do końca mi działa), gratuluję
P.S2 a jeszcze jakbyś mógł zmienić w menu Aktualizacja ten kolor czcionki nazwy pliku z czarnego na biały to byłoby wyraźniej i jak da radę to komunikat " Czekaj....trwa aktualizacja softu", bo nie wiadomo czy coś idzie czy wisi
Pozdrawiam
Jarek
Last edited by jethro on Sun Dec 08, 2019 6:28 pm, edited 1 time in total.