Podłączenie ZAMEL SRW-01 do SOMFY Centralis UNO

Sterownik rolet
DannyBoy

Dzień dobry
Czytałem Pana instrukcje dla pytających i widzę że ma Pan cierpliwość dla amatorów takich jak np. Ja
Wynika z tego że zakupiłem cały zestaw do rolet ZAMEL SRW - 01 ale nie sprawdziłem kompatybilności
z moimi sterownikami SOMFY Centralis UNO gdzie są obwody prądowe do których się przyłączyłem
z moim SRW - 01 natomiast osobno są przyłącza góra / dół plus wspólny do sterowania i wynika z tego
że nie ma możliwości wpięcia się do złączy IN1 / IN2 w SRW - 01 aby aplikacja wiedziała jakie jest położenie
rolety.

Schemat SOMFY

https://www.vertico.pl/obrazki/file/Cen ... Uno_IB.pdf

Mogę otwierać i zamykać ręcznie i centralnie z SOMFY i jedną z rolet równiez za pomocą aplikacji
natomiast harmonogram pada z wiadomych powodów.
Jest jakieś rozwiązanie?

Założę się że użytkownicy tych prostych / starych systemów SOMFY chętnie by zmodyfikowali sterowanie
rolet bo powiem szczerze dosyć to "drewniany" system
Dlatego postanowiłem modernizować ale nie wiem czy nie czeka mnie wymiana przełączników naściennych
AMATOR
DannyBoy
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Najprostsze rozwiązanie to wyrzucenie tego sterownika Somfy i wstawienie zwykłych przycisków dzwonkowych do sterowania roletami.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

No i wejścia IN1 i IN2 w SRW-01 nie służą do podłączenia krańcówek.

Tu masz schemat podłączenia: Image
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
DannyBoy

Witam
Przypuszczam że tak się to może zakończyć ale mimo wszystko szukam rozwiązania.
Na dzień dzisiejszy podłączyłem SRW - 01 tak jakby przed sterownik SOMFY
Jeden i drugi działa niezależnie ale jak pisałem aplikacja nie wie jaka jest pozycja rolety
i jak domownicy ( a są przyzwyczajeni żeby sterować ręcznie i z naściennego CENTRALISA tez od Somfy )
...to ja na aplikacji nie mam informacji zwrotnej czy ktoś zamknął czy otworzył......
W załączeniu przesyłam schemat podłączenia który zastosowałem.
Pomimo podejścia amatorskiego a nawet jestem poza skalą - to zastanawiam się czy sterownik Somfy może nadać sygnał swojej pracy
góra / dół jakiś bistabilny czy monostabilny - albo podpiąć jakieś cewki sygnalizujące działanie w obwodach żeby skierować je przez IN 1 / IN 2
AMATOR
DannyBoy
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak bardzo chcesz to spiąć z tą centralą to możesz spróbować takiego połączenia...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
DannyBoy

o......
W takim razie sprawdzam i przepinam
Raport z efektu prac niebawem.
Pozdrawiam
AMATOR
DannyBoy
DannyBoy

Witam ponownie.
Przesyłam krótki raport co nastąpiło:

1. Po podłączeniu zgodnie z nowym schematem - można było uruchamiać roletę z aplikacji SUPLA poprzez ZAMEL SRW-01
2. Sterownik naścienny Somfy CENTRALIS UNO IB miał problem ponieważ tam są trzy przyciski góra/stop/ dół i wyzwalane komendy
po przejściu przez ZAMEL SRW-01 dawały przypadkowy efekt w działaniu rolety. Stop - roleta w górę następnie w dół to stop itd zamiennie...

Czyli klops

Natomiast zastanawiam się jak to jest ze sterowaniem zwykłym dzwonkowym przyciskiem - tam chyba też jest góra/ dół plus stop...?
Czy nie ma stop?
Czy użytkownicy takich dzwonkowych mają albo zamknięte albo otwarte?
Chyba że jest jeszcze inaczej co przeczytałem na naszym wspaniałym forum :-) że trzeba trzymać dzwonek w dół i jak się puści to się zatrzymuje ( w rozumieniu przycisk bistabilny ) a Somfy chyba dawał sygnał monostabilny
Reasumując na sterowniku ZAMEL SRW-01 są ikonki najczęściej stosowane przy przełącznikach bistabilnych więc popełniłem błąd
w doborze sprzętu.
Inaczej - powolutku będę dodawał osprzęt z rodziny ZAMEL plus SUPLA ( mam już dwa ROW - 01 )
A rolety z siedmioma sztukami SRW ........ też ale chyba bez tego drewnianego starego SOMFY :-)

Pozdrawiam
AMATOR
DannyBoy
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

DannyBoy wrote: Tue Dec 10, 2019 11:07 am Natomiast zastanawiam się jak to jest ze sterowaniem zwykłym dzwonkowym przyciskiem - tam chyba też jest góra/ dół plus stop...?
Czy nie ma stop?
Czy użytkownicy takich dzwonkowych mają albo zamknięte albo otwarte?
Chyba że jest jeszcze inaczej co przeczytałem na naszym wspaniałym forum :-) że trzeba trzymać dzwonek w dół i jak się puści to się zatrzymuje ( w rozumieniu przycisk bistabilny ) a Somfy chyba dawał sygnał monostabilny
Większość sterowników rolet do przycisków "dzwonkowych" działa w taki sposób, że wciśnięcie "w dół" uruchamia zamykanie rolety. Wtedy wciśnięcie dowolnego przycisku (góra/dół) powoduje zatrzymanie rolety. Analogicznie działa ruch w górę.
Są też sterowniki na jeden przycisk dzwonkowy. Wtedy działa to na zasadzie sekwencji (podobnie jak większość automatyów bramowych): dół -> stop -> góra -> stop -> dół itd

Czasami są jeszcze inne opcje - np. dłuższe przytrzymanie powoduje ciągły ruch i puszczenie powoduje zatrzymanie. Albo ustawienie jakichś "komfortowych" pozycji.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
DannyBoy

Dziękuję za objaśnienia.
Pozdrawiam
AMATOR
DannyBoy
DannyBoy

Witam!
..... czytając innego posta - była tam mowa o zmianie ustawień z bistabilnego na monostabilny.
To znaczy że trzeba dobrze przeczytać załączoną instrukcję.
Już się zabieram
AMATOR
DannyBoy

Return to “ZAMEL SRW-01”