Sonoff Basic + zewnętrzny przełącznik

Niebanalny_J

Drodzy przeglądałem całe forum i nie znalazłem rozwiązania tzn najprawdopodobniej potrzeba innego softu ale nie mogę go znaleźć. Linki do softu zchmielak nie działają. Proszę o pomoc:)

Ale do rzeczy:

Sonoff Basic, wgrany multiboard, wybrany soft do Basic, na gpio14 (Key) walutowany kabel do zewnętrznego przełącznika (bistabilnego), do ów kabelka (gpio14) podciągnięty rezystor 4,7k do vcc, w ustawieniach wybrany button bistabilny.

Zewnętrzny przełącznik bistabilny (taki zwykły do światła, nie dzwonkowy) zachowuje się jak monostabilny (dzwonkowy). W jednej pozycji włącza i wyłącza a w drugiej po kilku sekundach Sonoff przechodzi w tryb konfiguracji.

Po zmianie w ustawieniach na button na monostabilny bez zmian, takie samo zachowanie. Co robię źle?? Pomocy bo już nie ogarniam. A potrzebuje, żeby Sonoff działał ze zwykłym przełącznikiem a nie dzwonkowy.
Niebanalny_J

Trochę po testowałem.

Wgrałem ican easy. Ustawiłem wszystkie gpio pod sonoff Basic i ustawiłem gpio0 na bistabilny - eureka włącznik zew działa jak bistabilny. Pytanie, czy gpio14 to napewno Key? Bo zachowuje się jakby był połączony z gpio0.

Wgrałem sonoff th i po gpio 1 ustawiłem włącznik zew jak bistabilny - eureka działa!
Rozwiązanie mnie bardzo zadawała z jednym wyjątkiem.
Jak zabraknie prądu a włącznik zewnętrzny pozostanie zwarty to po powrocie zasilania sonoff nie wstaje. Jeżeli włącznik zew jest w pozycji rozwartej to po powrocie zasilania sonoff działa bez zarzutu. Macie jakieś rozwiązanie na ten problem? W takim układzie przy brakach prądu będzie trzeba zawsze resetować sonoffy, przy których włączniki były zwarte.
Patryk

A więc odpowiadając na Twoje pytania.
1.W obecnych sonoffach basic NIE ma wyprowadzonego gpio14. ( Wiem, że istnieją na necie info, że Key to gpio14, ale jest to błędna informacja).
2. Gpio1 ( TX ) NIE może być zwarty do masy ( GND ), podczas załączenia.
Dla tego gpio1 NIE nadaje się do wyłaczników bistabilnych, kontaktronów itd.
Możesz spróbować ustawić ten wyłacznik na gpio3 ( RX ) i powinno Ci wszystko działać prawidłowo.
Niebanalny_J

Patryk wrote: Tue Dec 17, 2019 3:48 pm A więc odpowiadając na Twoje pytania.
1.W obecnych sonoffach basic NIE ma wyprowadzonego gpio14. ( Wiem, że istnieją na necie info, że Key to gpio14, ale jest to błędna informacja).
Możesz spróbować ustawić ten wyłacznik na gpio3 ( RX ) i powinno Ci wszystko działać prawidłowo.
Patry dziękuję za odp.
W jaki sposób podpiąć wyłącznik pod gpio 3? korzystam Multiboard od Espablo niestety pod gpio3 nie ma opcji ustawienia buttona. Masz może jakiś inny soft albo sposób jak to zrobić?
Gang

Patryk wrote: Tue Dec 17, 2019 3:48 pm A więc odpowiadając na Twoje pytania.
Patryk A co jest pod tym keyem? Bo mi działa.... ;) może faktycznie coś jest zmostkowane, nie mówię że nie.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Patryk

Cytat jednego z komentarzy:
" GPIO14 nie jest nigdzie wyprowadzony. KEY to GPIO0 "

viewtopic.php?p=44308#p44308
Gang

To po diabła ja się męczyłem z tym lutowaniem :D, brałem info z tej samej strony, ale przed zmianami ;)
na szczęście z przyciskiem dzwonkowym działa idealnie.

dzięki!
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:

Return to “Pomoc”