Drodzy przeglądałem całe forum i nie znalazłem rozwiązania tzn najprawdopodobniej potrzeba innego softu ale nie mogę go znaleźć. Linki do softu zchmielak nie działają. Proszę o pomoc:)
Ale do rzeczy:
Sonoff Basic, wgrany multiboard, wybrany soft do Basic, na gpio14 (Key) walutowany kabel do zewnętrznego przełącznika (bistabilnego), do ów kabelka (gpio14) podciągnięty rezystor 4,7k do vcc, w ustawieniach wybrany button bistabilny.
Zewnętrzny przełącznik bistabilny (taki zwykły do światła, nie dzwonkowy) zachowuje się jak monostabilny (dzwonkowy). W jednej pozycji włącza i wyłącza a w drugiej po kilku sekundach Sonoff przechodzi w tryb konfiguracji.
Po zmianie w ustawieniach na button na monostabilny bez zmian, takie samo zachowanie. Co robię źle?? Pomocy bo już nie ogarniam. A potrzebuje, żeby Sonoff działał ze zwykłym przełącznikiem a nie dzwonkowy.
Sonoff Basic + zewnętrzny przełącznik
-
Niebanalny_J
Trochę po testowałem.
Wgrałem ican easy. Ustawiłem wszystkie gpio pod sonoff Basic i ustawiłem gpio0 na bistabilny - eureka włącznik zew działa jak bistabilny. Pytanie, czy gpio14 to napewno Key? Bo zachowuje się jakby był połączony z gpio0.
Wgrałem sonoff th i po gpio 1 ustawiłem włącznik zew jak bistabilny - eureka działa!
Rozwiązanie mnie bardzo zadawała z jednym wyjątkiem.
Jak zabraknie prądu a włącznik zewnętrzny pozostanie zwarty to po powrocie zasilania sonoff nie wstaje. Jeżeli włącznik zew jest w pozycji rozwartej to po powrocie zasilania sonoff działa bez zarzutu. Macie jakieś rozwiązanie na ten problem? W takim układzie przy brakach prądu będzie trzeba zawsze resetować sonoffy, przy których włączniki były zwarte.
Wgrałem ican easy. Ustawiłem wszystkie gpio pod sonoff Basic i ustawiłem gpio0 na bistabilny - eureka włącznik zew działa jak bistabilny. Pytanie, czy gpio14 to napewno Key? Bo zachowuje się jakby był połączony z gpio0.
Wgrałem sonoff th i po gpio 1 ustawiłem włącznik zew jak bistabilny - eureka działa!
Rozwiązanie mnie bardzo zadawała z jednym wyjątkiem.
Jak zabraknie prądu a włącznik zewnętrzny pozostanie zwarty to po powrocie zasilania sonoff nie wstaje. Jeżeli włącznik zew jest w pozycji rozwartej to po powrocie zasilania sonoff działa bez zarzutu. Macie jakieś rozwiązanie na ten problem? W takim układzie przy brakach prądu będzie trzeba zawsze resetować sonoffy, przy których włączniki były zwarte.
-
Patryk
A więc odpowiadając na Twoje pytania.
1.W obecnych sonoffach basic NIE ma wyprowadzonego gpio14. ( Wiem, że istnieją na necie info, że Key to gpio14, ale jest to błędna informacja).
2. Gpio1 ( TX ) NIE może być zwarty do masy ( GND ), podczas załączenia.
Dla tego gpio1 NIE nadaje się do wyłaczników bistabilnych, kontaktronów itd.
Możesz spróbować ustawić ten wyłacznik na gpio3 ( RX ) i powinno Ci wszystko działać prawidłowo.
1.W obecnych sonoffach basic NIE ma wyprowadzonego gpio14. ( Wiem, że istnieją na necie info, że Key to gpio14, ale jest to błędna informacja).
Możesz spróbować ustawić ten wyłacznik na gpio3 ( RX ) i powinno Ci wszystko działać prawidłowo.
-
Niebanalny_J
Patry dziękuję za odp.Patryk wrote: Tue Dec 17, 2019 3:48 pm A więc odpowiadając na Twoje pytania.
W jaki sposób podpiąć wyłącznik pod gpio 3? korzystam Multiboard od Espablo niestety pod gpio3 nie ma opcji ustawienia buttona. Masz może jakiś inny soft albo sposób jak to zrobić?
-
Gang
Patryk A co jest pod tym keyem? Bo mi działa....Patryk wrote: Tue Dec 17, 2019 3:48 pm A więc odpowiadając na Twoje pytania.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
Patryk
Cytat jednego z komentarzy:
" GPIO14 nie jest nigdzie wyprowadzony. KEY to GPIO0 "
viewtopic.php?p=44308#p44308
" GPIO14 nie jest nigdzie wyprowadzony. KEY to GPIO0 "
viewtopic.php?p=44308#p44308
-
Gang
To po diabła ja się męczyłem z tym lutowaniem
, brałem info z tej samej strony, ale przed zmianami
na szczęście z przyciskiem dzwonkowym działa idealnie.
dzięki!
na szczęście z przyciskiem dzwonkowym działa idealnie.
dzięki!
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli