Sonoff Basic RFR3

Marek79
Posty: 6
Rejestracja: ndz lut 10, 2019 9:54 am

pt lis 22, 2019 6:05 pm

Witam,
Mam pytanie czy ktoś wgrywał już do tego Sonofa Suplę? Jeśli tak czy napotkał jakieś problemy i jaki soft wgrywał. Zastanawiam się nad jego zakupem.
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 163
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

śr gru 18, 2019 7:03 am

Marek79 pisze:
pt lis 22, 2019 6:05 pm
Witam,
Mam pytanie czy ktoś wgrywał już do tego Sonofa Suplę? Jeśli tak czy napotkał jakieś problemy i jaki soft wgrywał. Zastanawiam się nad jego zakupem.
Właśnie dzisiaj dotarły do mnie 2 szt.
Wgrałem Multiboard->Sonoff Basic i działa wszystko bez problemu.
20191218_080140.jpg
20191218_080140.jpg (2.92 MiB) Przejrzano 864 razy
rumpelek
Posty: 33
Rejestracja: ndz maja 08, 2016 12:07 pm

śr gru 18, 2019 9:26 pm

Można prosić jakieś drogowskazy... rozkład pinów... i dokładnie skąd ten soft wgrywales ?
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 163
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

czw gru 19, 2019 11:16 am

Piny masz opisane na tym zdjęciu:
https://user-images.githubusercontent.c ... 6bbe20.jpg
Soft pod tym linkiem:
viewtopic.php?f=11&t=3843
Marek79
Posty: 6
Rejestracja: ndz lut 10, 2019 9:54 am

czw gru 19, 2019 2:09 pm

Dzięki za odpowiedź. A czy twoja wersja to RF? Zastanawia mnie czy da radę po zmianie softu dodać pilota. Ze zdjęcia wnioskuję, że nie testowałeś wgrywania softu przez WIFI. Podobno w tym modelu tak można.
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 163
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

pt gru 20, 2019 8:44 am

Marek79 pisze:
czw gru 19, 2019 2:09 pm
Dzięki za odpowiedź. A czy twoja wersja to RF? Zastanawia mnie czy da radę po zmianie softu dodać pilota. Ze zdjęcia wnioskuję, że nie testowałeś wgrywania softu przez WIFI. Podobno w tym modelu tak można.
Moja wersja jest bez RF a nie testowałem wgrywania przez wifi.
Awatar użytkownika
TomekSkarabeusz
Posty: 39
Rejestracja: wt maja 29, 2018 6:14 am

sob gru 21, 2019 4:05 pm

Dla wersji RF trzeba wgrać stary Multiboard (u mnie działa na wersji z listopada 2018). Na ostatniej wersji miga kontrolka RF, ale nie przełącza.
Zobacz temat: viewtopic.php?f=18&t=3885&start=20
rumpelek
Posty: 33
Rejestracja: ndz maja 08, 2016 12:07 pm

sob gru 21, 2019 9:05 pm

ok... piny mam.. soft też....

Wyczyściłem plikiem 1mb...
Oczywiście wciskam przycisk przy podłączaniu zasilania (wkładania programatora do USB).
potem wgrałem Multi... i nic... zero życia... żadna dioda nie świeci... :( Możesz proszę szczegółowo opisać ?

robię ESP Flash Download Tools 1.2

Initial parameters for "ESP Flash Download Tool":
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40MHz
FLASH MODE DOUT
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 8Mbit (1MByte)
multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin-------->0x00000
multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin---->0x40000

i niestety nic... zero życia.
Awatar użytkownika
TomekSkarabeusz
Posty: 39
Rejestracja: wt maja 29, 2018 6:14 am

sob gru 21, 2019 9:18 pm

Robiłem ESP8266Flasher:

BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 1MByte
FLASH SPEED 40MHz
SPI MODE DOUT

Multiboard OK z 27.11.2018

blank_1MB.bin -------> 0x00000
multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin -------> 0x00000
multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin -------> 0x40000
esp_init_data_default.bin -------> 0xFC000

Wgrywam wszystko naraz.

Pamiętaj, że po wgraniu Multiboard nie świeci żadna dioda. Najpierw musisz wybrać moduł: Supla Basic. Zapisać, wyłączyć i ponownie włączyć. Dopiero wtedy miga dioda konfiguracji.
Patryk
Posty: 713
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob gru 21, 2019 9:24 pm

Do wgrywania najlepiej używać tego programu.
viewtopic.php?p=56250#p56250
Do czyszczenia pamięci służy przycisk "ERASE"
Po każdej operacji (typu czyszczenie pamięci, wgrywanie softu itd) resetuj moduł.
I to co Ci post wyżej napisał kolega.
ODPOWIEDZ