Dzień dobry.
Chciałem się dopytać, jak połączyć ten sterownik do napędu Somfy elixo 800 230V( nie jest to niestety taki sam układ jak somfy elixo 500 3s już tu opisywany). Jestem zielony, sam wykonałem bramę, sam ją montowałem i sam montowałem napęd, ale wszystko z instrukcją, nie chciał bym czegoś uszkodzić, a nie czuje się mocny w automatyce.
Proszę o pomoc specjalisty, do których styków napędu podpiąć które styki sterownika(dołączać zdjęcie z instrukcji).
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Podłączenie do napędu bramy Somfy Elixo 800 230V
-
goku22
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Zgodnie z
https://service.somfy.com/downloads/pl_ ... tracje.pdf
gdy DIP switch 4 jest ustawiony na OFF.
12 łączysz zworką z 10 w Elixo.
9 z Elixo podłączasz do IN1 lub IN2 i powinieneś mieć stan otwarcia bramy o ile jest on tam sygnalizowany.
(czasami sterowniki tylko sygnalizują ruch bramy)
https://service.somfy.com/downloads/pl_ ... tracje.pdf
gdy DIP switch 4 jest ustawiony na OFF.
12 łączysz zworką z 10 w Elixo.
9 z Elixo podłączasz do IN1 lub IN2 i powinieneś mieć stan otwarcia bramy o ile jest on tam sygnalizowany.
(czasami sterowniki tylko sygnalizują ruch bramy)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
goku22
pzygmunt
Bardzo dziękuję za pomoc.
Generalnie jest ok, ale mam tylko wskazania otwarcia lub zamknięcia w zależności czy połączę do IN1 czy IN2.
W napędzie są krańcówki otwarcia i zamknięcia, ale za bardzo się na tym nie znam...
Dało by się coś zrobić żeby mieć obie pozycję(otwarcie, zamknięcie)?
Bardzo dziękuję za pomoc.
Generalnie jest ok, ale mam tylko wskazania otwarcia lub zamknięcia w zależności czy połączę do IN1 czy IN2.
W napędzie są krańcówki otwarcia i zamknięcia, ale za bardzo się na tym nie znam...
Dało by się coś zrobić żeby mieć obie pozycję(otwarcie, zamknięcie)?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie bardzo rozumiem. Wystarczy jak podłączysz wyjście sygnalizujące stan po IN1 lub pod IN2 i będziesz w aplikacji widział czy brama jest otwarta czy zamknięta. Jeśli potrzebujesz wiedzieć czy osiągnęła pełne otwarcie/ pełne zamknięcie to musisz użyć obu IN1 i IN2 z wykorzystaniem dodatkowych czujników.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
goku22
Ok, rozumiem. Zaproponuj proszę jakiś najprostszy czujnik stykowy, magnetyczny żeby bez problemów działał to domontuje na jednej skrajnej pozycji. Najlepiej żeby go zasilić z napędu...
Mam jeszcze pytanie, jakiej aplikacji użyć IFTTT, żeby w niej wpisać link bezpośredni do otwierania/zamykania bramy.
Mam jeszcze pytanie, jakiej aplikacji użyć IFTTT, żeby w niej wpisać link bezpośredni do otwierania/zamykania bramy.
-
goku22
Wszystko działa, również komendy głosowe przez ifttt.
Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.
Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.