Sterowanie roletami ESP

tytustytus15

Witam wszystkich,
przymierzam się do budowy sterowania roletami w domu, ze wszystkich łączników poprowadziłem przewody do skrzynki (8x0,5). Po głowie chodził mi sterownik PLC ale poczytałem trochę o Supli i wygląda to interesująco, jednak mam Parę pytań:
Chciałbym układ zbudować na ESP-12f lub podobnym, i tutaj pytanie ponieważ nie doczytałem się konkretnej informacji czy oprogramowanie np.firmware multiboard będzie działał na tej płytce oraz czy uzyskam na niej funkcjonalność sterowania roletami jak przy modułach Zamel-a?
Drugie pytanie to czy jest możliwość sterowania w Supli roletami centralnie, z przycisku i z aplikacji?

Pozdrawiam
Tomek
pzygmunt
Been thanked: 59 times

1. Tak
2. Jeśli Twój układ będzie miał wejście centralnego sterowania to tak. Jeśli nie to będziesz musiał poczekać na obsługę wejść. Możesz też zbudować centralny przycisk oparty o linki bezpośrednie. Grupowe sterowanie z aplikacji jest dostępne
SUPLA.... Nareszcie w domu.
tytustytus15

Dziękuje za odpowiedź,
ESP-12F już zamówiony, jeśli będę miał jakieś problemy pozwolę sobie napisać.

Pozdrawiam
Tomek
Zibi

Ja tylko jeszcze dodam, że jeśli chcesz realizować na esp to polecam soft Espablo Incan easy przypisujesz sobie gpioo. Płytka wemos d1 mini i relay x2. I masz sterowanie rolet. Ja jeszcze dodatkowo zrobiłem przez arduino jakby mi brakło internetu to steruje pilotem od TV, bo na pilocie nie wykorzystuje wszystkich guzików a nie chciałem robić dodatkowych pilotów w domu.
pirat
Been thanked: 1 time

Też myślę nad wykorzystaniem wemos d1mini i zrobieniem do niego płytki z dwoma przekaźnikami do rolet
Mam takie pytanie jak jest zabezpieczone włączenie się dwóch przekaźników na raz w przypadku jakiejś awarii esp jak to np. wygląda w modułach zamela?

Mam pomysł na dodatkowe 2 przekaźniki lub przekaźniki z podwójnymi stykami które zapobiegną takim przypadkowym awariom jak to u was jest rozwiązane?

Może sobie nie potrzebnie zawracam głowę :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

pirat wrote: Sat Dec 21, 2019 10:15 pm Też myślę nad wykorzystaniem wemos d1mini i zrobieniem do niego płytki z dwoma przekaźnikami do rolet
Mam takie pytanie jak jest zabezpieczone włączenie się dwóch przekaźników na raz w przypadku jakiejś awarii esp jak to np. wygląda w modułach zamela?

Mam pomysł na dodatkowe 2 przekaźniki lub przekaźniki z podwójnymi stykami które zapobiegną takim przypadkowym awariom jak to u was jest rozwiązane?

Może sobie nie potrzebnie zawracam głowę :)
Możesz to zabezpieczyć "sprzętowo". Pod jeden przekaźnik pod wyjście NC podłącz przewód "góra", a pod NO "dół". Drugim przekaźnikiem włączasz zasilanie, które leci na pierwszy przekaźnik.
W takim układzie nie da się dać napięcia na oba kierunki jednocześnie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pirat

Sprzętowo będzie najbezpieczniej

@klew Dzięki za podsuniecie pomysłu to wydanie się najsensowniejsze rozwiązanie jedno gipo załącza dwa przekaźniki np.góra a drugie gipo tylko jeden np.dół ja tak to rozumie

Tylko jak sprzętowo zrobić aby drugi przekaźnik nie załączał pierwszego jakąś diodę która w jednym kierunku przepuści prąd?
Chciałbym skorzystać z gotowych softów bez modyfikacji

Ciekaw jestem użytkownicy supli mają jakieś zabezpieczenia odnośnie takiej sytuacji
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Oprogramowanie pilnuje aby oba przekaźniki nie zostały załączone w tym samym czasie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
elmaya

even so a hardware protection is very easy
Untitled Sketch_bb.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pirat

@elmaya dzięki za rozwianie moich wątpliwości teraz już wiem jak to rozwiązać zabieram się za schemat jak coś naskrobie ;) to wrzucę na forum do oceny chciał bym to zrobić na wemos d1mini soft inCan taki moduł budżetowy :)

Return to “Ogólna dyskusja”