Witam wszystkich,
przymierzam się do budowy sterowania roletami w domu, ze wszystkich łączników poprowadziłem przewody do skrzynki (8x0,5). Po głowie chodził mi sterownik PLC ale poczytałem trochę o Supli i wygląda to interesująco, jednak mam Parę pytań:
Chciałbym układ zbudować na ESP-12f lub podobnym, i tutaj pytanie ponieważ nie doczytałem się konkretnej informacji czy oprogramowanie np.firmware multiboard będzie działał na tej płytce oraz czy uzyskam na niej funkcjonalność sterowania roletami jak przy modułach Zamel-a?
Drugie pytanie to czy jest możliwość sterowania w Supli roletami centralnie, z przycisku i z aplikacji?
Pozdrawiam
Tomek
Sterowanie roletami ESP
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
1. Tak
2. Jeśli Twój układ będzie miał wejście centralnego sterowania to tak. Jeśli nie to będziesz musiał poczekać na obsługę wejść. Możesz też zbudować centralny przycisk oparty o linki bezpośrednie. Grupowe sterowanie z aplikacji jest dostępne
2. Jeśli Twój układ będzie miał wejście centralnego sterowania to tak. Jeśli nie to będziesz musiał poczekać na obsługę wejść. Możesz też zbudować centralny przycisk oparty o linki bezpośrednie. Grupowe sterowanie z aplikacji jest dostępne
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
tytustytus15
Dziękuje za odpowiedź,
ESP-12F już zamówiony, jeśli będę miał jakieś problemy pozwolę sobie napisać.
Pozdrawiam
Tomek
ESP-12F już zamówiony, jeśli będę miał jakieś problemy pozwolę sobie napisać.
Pozdrawiam
Tomek
-
Zibi
Ja tylko jeszcze dodam, że jeśli chcesz realizować na esp to polecam soft Espablo Incan easy przypisujesz sobie gpioo. Płytka wemos d1 mini i relay x2. I masz sterowanie rolet. Ja jeszcze dodatkowo zrobiłem przez arduino jakby mi brakło internetu to steruje pilotem od TV, bo na pilocie nie wykorzystuje wszystkich guzików a nie chciałem robić dodatkowych pilotów w domu.
-
pirat
- Been thanked: 1 time
Też myślę nad wykorzystaniem wemos d1mini i zrobieniem do niego płytki z dwoma przekaźnikami do rolet
Mam takie pytanie jak jest zabezpieczone włączenie się dwóch przekaźników na raz w przypadku jakiejś awarii esp jak to np. wygląda w modułach zamela?
Mam pomysł na dodatkowe 2 przekaźniki lub przekaźniki z podwójnymi stykami które zapobiegną takim przypadkowym awariom jak to u was jest rozwiązane?
Może sobie nie potrzebnie zawracam głowę
Mam takie pytanie jak jest zabezpieczone włączenie się dwóch przekaźników na raz w przypadku jakiejś awarii esp jak to np. wygląda w modułach zamela?
Mam pomysł na dodatkowe 2 przekaźniki lub przekaźniki z podwójnymi stykami które zapobiegną takim przypadkowym awariom jak to u was jest rozwiązane?
Może sobie nie potrzebnie zawracam głowę
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Możesz to zabezpieczyć "sprzętowo". Pod jeden przekaźnik pod wyjście NC podłącz przewód "góra", a pod NO "dół". Drugim przekaźnikiem włączasz zasilanie, które leci na pierwszy przekaźnik.pirat wrote: Sat Dec 21, 2019 10:15 pm Też myślę nad wykorzystaniem wemos d1mini i zrobieniem do niego płytki z dwoma przekaźnikami do rolet
Może sobie nie potrzebnie zawracam głowę![]()
W takim układzie nie da się dać napięcia na oba kierunki jednocześnie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pirat
- Been thanked: 1 time
Sprzętowo będzie najbezpieczniej
@klew Dzięki za podsuniecie pomysłu to wydanie się najsensowniejsze rozwiązanie jedno gipo załącza dwa przekaźniki np.góra a drugie gipo tylko jeden np.dół ja tak to rozumie
Tylko jak sprzętowo zrobić aby drugi przekaźnik nie załączał pierwszego jakąś diodę która w jednym kierunku przepuści prąd?
Chciałbym skorzystać z gotowych softów bez modyfikacji
Ciekaw jestem użytkownicy supli mają jakieś zabezpieczenia odnośnie takiej sytuacji
@klew Dzięki za podsuniecie pomysłu to wydanie się najsensowniejsze rozwiązanie jedno gipo załącza dwa przekaźniki np.góra a drugie gipo tylko jeden np.dół ja tak to rozumie
Tylko jak sprzętowo zrobić aby drugi przekaźnik nie załączał pierwszego jakąś diodę która w jednym kierunku przepuści prąd?
Chciałbym skorzystać z gotowych softów bez modyfikacji
Ciekaw jestem użytkownicy supli mają jakieś zabezpieczenia odnośnie takiej sytuacji
-
elmaya
even so a hardware protection is very easy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.