Połączenie do wifi po przerwie w dostępie do internetu

wsosniak
Been thanked: 1 time

no niestety , taki jest rezultat zabawy z chińskim pseudoatestowanym badziewiem z softem xxxxxxxxxxxxx.

Ku przestrodze : co do dziwnego zachowania moich ROW SRW SLW : coś mi się wydaje , a w zasadzie to jestem prawie pewnien , że to wina mojego routera, ktory nie radzi sobie z dużą ilością połączeń na raz ( w całym domu mam ponad 70 różnych urządzeń przyłączonych do routera - nie tylko urządzeń Supli) nie radzi sobie z dużym transferem danych, ...... . Moze i z 10-cioma urządzeniami sobie radził ok , ale nie z tyloma. Teraz mi się tak nawet skojarzyło : bardzo rzadko ale też czasami, nawet komp traci w dziwny sposób połączenie z internetem ( komórki chodzą, inne urządzenia tez.... a komp nie wiadomo czemu nie ). Jedynie restart kompa naprawia całą sytuację ( zachowanie bardzo podobne do tego co mi się przydarzyło wczoraj z urządzeniami Zamela ) - tak jakby router, po restarcie kompa, zwolnił zasoby dla tego połączenia , i po restarcie kompa na nowo je przydzielił. Chyba mnie czeka wymiana routera :) Zgadnijcie ? router made in .... ? :)
jak ja niecierpie tego chińskiego badziewia ! :) ale tak to jest : skąpy dwa razy traci :) trzeba wydać kasę na porządny sprzęt.
Kiedyś mi jeden znajomy, który nie narzeka na brak funduszy, powiedział : "mnie nie stać jest wydawać pieniądze dwa razy na to samo" i dlatego nie narzeka na brak funduszy :) a ile razy ja się na to "naciąłem" :)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Osobiście polecam Ubiquity. Kilka tygodni temu wpadł mi w ręce ich nowy sprzęt o nazwie Amplifi... w miejscu gdzie to uruchamiałem był spory problem z WiFi z uwagi na 70 innych accesspointów. Wymiana routera na Amplifi spowodowała, że użytkownicy zapomnieli, że coś takiego jak router/access point u nich istnieje.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
PuteR

Ja u siebie w domu mam własnie ubiquita i mimo wszystko zauważam ten problem chociaż dla supli mam stworzoną oddzielną sieć. Zasilanie też bym odrzucił bo o ile wcześniej na danym urządzeniu problem zauważałem to po zmianie softu na inny niż multiboard problem znikł. Soft jest spoko i w kilku urządzeniach dalej go mam ale szkoda że espablo go juz dalej nie rozwija.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

... co do chińskiego "badziewia". Generalnie z (prawie) wszystkiego da się wykrzesać przyzwoite działanie. Trzeba "tylko" temu poświęcić odpowiednią ilość czasu... to dotyczy sprzętu jak i oprogramowania (często obu jednocześnie). Nie zawsze budowa "zabawek" z toturiali wychodzi tak jakbyśmy tego chcieli, szczególnie jeśli nasza wiedza sprowadza się do umiejętności wykonywania instrukcji z poradnika. Diabeł tkwi w szczegółach i one decydują czy coś jest pro czy jest zabawką. Elektronika to nie PC-et na którym instalujemy oprogramowanie i działa. Nie ma w niej często miejsca na warstwę, która chroni nas przed zrobieniem sobie krzywdy. Niemniej jednak DIY daje dużo satysfakcji. Dlatego takie projekty jak Supla stanowią pewną bazę, która umożliwia budowanie urządzeń DIY jak i urządzeń PRO w zależności od posiadanej wiedzy, umiejętności i doświadczenia.

@wsosniak.... zacząłbym od zmiany routera, a być może "chińskie badziewie" zacznie też lepiej działać.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
vitia

wsosniak wrote: Sun Jan 05, 2020 10:44 am
i pewno to była taka "prosta przerwa w dostawie prądu" gdzie po wyłączeniu pradu o 22:00 i włączeniu o 23:00 , urządzenia wstały , router też wstał sobie bez problemów i po około 1 minucie przyłączył urządzenia do wifi ,a te bez problemu połączyły się z cloud-em.
Ten wcześniejszy brak prądu musiał być bardziej "skomplikowany" (być moze dostawca prądu załączał prąd i zaraz potem wyłączał ponownie, .... i tak kilka razy ...do tego dostawca internetu mógł też szwankować...) i te Twoje urządzenia z multiboardem na pokładzie nie pozbierały się po tym procesie.
Obie awarie były jednakowe. Cała wieś bez prądu, prąd włączony "na raz". A Internet - router wstał i większość urządzeń podłączyło się do niego. Netu nie było przed routerem jeszcze ok 1-2h dłużej. A za pierwszym razem nie wstały Suplosprzety, za drugim wstały.
To nie skarga, a raczej zapytanie czy to norma. I ew. zwrócenie uwagi na coś, co można poprawić. O ile można 🙂
PioKar

vitia wrote: Sun Jan 05, 2020 5:15 pm
wsosniak wrote: Sun Jan 05, 2020 10:44 am
i pewno to była taka "prosta przerwa w dostawie prądu" gdzie po wyłączeniu pradu o 22:00 i włączeniu o 23:00 , urządzenia wstały , router też wstał sobie bez problemów i po około 1 minucie przyłączył urządzenia do wifi ,a te bez problemu połączyły się z cloud-em.
Ten wcześniejszy brak prądu musiał być bardziej "skomplikowany" (być moze dostawca prądu załączał prąd i zaraz potem wyłączał ponownie, .... i tak kilka razy ...do tego dostawca internetu mógł też szwankować...) i te Twoje urządzenia z multiboardem na pokładzie nie pozbierały się po tym procesie.
Obie awarie były jednakowe. Cała wieś bez prądu, prąd włączony "na raz". A Internet - router wstał i większość urządzeń podłączyło się do niego. Netu nie było przed routerem jeszcze ok 1-2h dłużej. A za pierwszym razem nie wstały Suplosprzety, za drugim wstały.
To nie skarga, a raczej zapytanie czy to norma. I ew. zwrócenie uwagi na coś, co można poprawić. O ile można 🙂
I ja potwierdzam że czasem wszystko wstaje a czasem niektóre urządzenia ( z ponad 30 ) nie wstają.
Gdzieś kiedyś wyczytałem by region na routerze ustawić na Taiwan bo oni mają inne normy i w takim ustawieniu wifi jest mocniejsze.
Mam tak ustawione ze dwa miesiące i z połączeniem urządzeń nie mam problemu.
Ale nikomu na siłę nie wmawiam że to działa.
Może to placebo na moja głowę być.
ps: multiboard jest super projektem naszego kolegi szacun dla niego. ale teraz doszło kilku nowych fascynatów i przyznaję że ich programy nie mają problemu z nawiązywaniem ponownego połączenia.
Doszło do tego że jak potrzebowałem odczytu temperatury w miejscu gdzie nic nie działało to wgrzałem termostat od @elmaja i aktywny mam tylko termometr.
wsosniak
Been thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Sun Jan 05, 2020 3:35 pm ... co do chińskiego "badziewia". ...... Trzeba "tylko" temu poświęcić odpowiednią ilość czasu... to dotyczy sprzętu jak i oprogramowania (często obu jednocześnie).
bardzo dużo czasu poświeciłem na DIY, zbyt dużo, A to :
pzygmunt wrote: Sun Jan 05, 2020 3:35 pm .............Niemniej jednak DIY daje dużo satysfakcji. ......
tej straty czasu już mi nie rekompensuje. Wolę kupić coś od Zamela i potem pobawić się scenami , skrypatmi ..... - no ale oczywiście , kto co lubi i woli :)
pzygmunt wrote: Sun Jan 05, 2020 3:35 pm ...... zacząłbym od zmiany routera, a być może "chińskie badziewie" zacznie też lepiej działać.
nie zacznie bo dłubanie DIY w większości przypadków (moim też) to czysta amatorka , i raz lepiej to wychodzi a raz gorzej - no może trochę lepiej będzie działać :) . Żeby to naprawdę dobrze robić trzeba mieć odpowiednie (inżynierskie) podstawy , wiedzę na temat tych urządzeń jak i samego programowania, i tym się zawodowo zajmować . Dawno dawno temu na studiach jeden dokorek od programowania sterowników S7 powiedział nam na wykładzie : "nawet najgorszy informatyk/automatyk/elektronik po studiach z odpowiednimi podstawami będzie lepszym programistą od domorosłego mądrali" . Ja się z tym w 100% zgadzam.

A router i tak wymienie :)
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Patrząc na to od strony softu na Arduino ide, to tam dość trudno znaleźć co może być nie tak.
Oczywiście klikanie przekaźników przy połączeniu to wynik działania softu, tak samo wiele innych potencjalnych problemów.
Samo połączenie z siecią to z reguły kilka prostych linijek kodu.
U mnie kilka razy stało się tak, że urządzenie łączyło się z wifi, ale już do serwera nie mogło się połączyć. Reset urządzenia nie pomagał. Dopiero wyłączenie i włączenie punktu dostępu powodowało że wszystko ruszało (tutaj akurat sieć udostępniana przez telefon).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
miko1282
Has thanked: 1 time

Też miałem wczoraj problem z modułami, reset routera nie pomagał dopiero restart ich samych pomógł, padła brama, oświetlenie, i gniazdka
krycha88
Been thanked: 5 times

z mojej obserwacji problem pojawia w momencie gdy połączenie wifi jest ale zanika internet. Wtedy urządzenie po powrocie internetu ciągle wyświetla status STATUS_REGISTER_IN_PROGRESS i tylko tyle. Problem jest taki, że jest to bardzo losowe i nie wiem do końca kiedy urządzenie się zawiesza.

Problem powtarza się Multiboard na Arduino dużo rzadziej ale też potrafi się zawiesić.
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Pomoc”