Rady dla początkującego

Krzychup

Witam na forum.

Mój pierwszy post, ale od chwili czytam forum i mam parę wątpliwości...

Trochę o mnie... Jestem z wykształcenia elektronikiem, za moich czasów komputery wchodziły do szkół i mało miałem z automatyki.
W domu uczyłem się BASICa na C64, w szkole Turbo Pascal.
Na studiach po trochę miałem C i C++, Linuxa i ekonomii... Do tego kurs Cisco, Microsoftu - wszystkiego po trochę.

W domu lekko przerobiłem instalację elektryczną i trochę znam się na prądzie (w karierze zdobyłem uprawnienia SEPowskie).

16 lat później (obecnie) syn kuzyna podsunął mi pomysł inteligentnego domu, że można (prawie) każdym urządzeniem sterować z Google Home i przypadkiem trafiłem do Was.

Kiedyś kupiłem SONOFFa, podłączyłem i czeka on na wgranie Supli, bo denerwuje mnie oddzielny program do każdej inteligentnej rzeczy.

Na początek kupiłem ESP 8266 01 i na razie poległem na ich programowaniu. Coś się wgrywa, ale nie potrafię zweryfikować, czy to działa... Nawet przez PUTTy wyświetlał krzaczki.
Potem kupiłem Wemos D1 mini i tu udało mi się wgrać przykładowe oprogramowanie z Arduino IDE, a teraz wgrałem ICan-Easy - mogę sterować zaświecaniem diod i mam temperaturę w pokoju z Supli!

Nasunęło mi się parę pytań:
1. Od czego powinienem zacząć? Może jakiś spis tematów co warto przeczytać tu na forum? Na początek czytam prawie wszystko, ale wiecznie na czymś polegam...
2. Jakie układy/moduły najczęściej używacie?
3. a jakie są w miarę proste dla początkujących?
4. Znacie jakieś strony z nauką programowania? Jestem w trakcie przerabiania forbot.pl, ale zamówiony zestaw do nauki z arduino gdzieś zaginął... majsterkowo.pl też już czytam, ale dzień jest za krótki...

Jeśli mnie nie zbanujecie, to spodziewajcie się moich dalszych pytań :)

Pozdrawiam,
Krzychu.
Duch__
Been thanked: 6 times

QLQ

Krzychup wrote: Thu Jan 09, 2020 8:10 pm Witam na forum.

Mój pierwszy post, ale od chwili czytam forum i mam parę wątpliwości...

Trochę o mnie... Jestem z wykształcenia elektronikiem, za moich czasów komputery wchodziły do szkół i mało miałem z automatyki.
W domu uczyłem się BASICa na C64, w szkole Turbo Pascal.
Na studiach po trochę miałem C i C++, Linuxa i ekonomii... Do tego kurs Cisco, Microsoftu - wszystkiego po trochę.

W domu lekko przerobiłem instalację elektryczną i trochę znam się na prądzie (w karierze zdobyłem uprawnienia SEPowskie).

16 lat później (obecnie) syn kuzyna podsunął mi pomysł inteligentnego domu, że można (prawie) każdym urządzeniem sterować z Google Home i przypadkiem trafiłem do Was.

Kiedyś kupiłem SONOFFa, podłączyłem i czeka on na wgranie Supli, bo denerwuje mnie oddzielny program do każdej inteligentnej rzeczy.

Na początek kupiłem ESP 8266 01 i na razie poległem na ich programowaniu. Coś się wgrywa, ale nie potrafię zweryfikować, czy to działa... Nawet przez PUTTy wyświetlał krzaczki.
Potem kupiłem Wemos D1 mini i tu udało mi się wgrać przykładowe oprogramowanie z Arduino IDE, a teraz wgrałem ICan-Easy - mogę sterować zaświecaniem diod i mam temperaturę w pokoju z Supli!

Nasunęło mi się parę pytań:
1. Od czego powinienem zacząć? Może jakiś spis tematów co warto przeczytać tu na forum? Na początek czytam prawie wszystko, ale wiecznie na czymś polegam...
2. Jakie układy/moduły najczęściej używacie?
3. a jakie są w miarę proste dla początkujących?
4. Znacie jakieś strony z nauką programowania? Jestem w trakcie przerabiania forbot.pl, ale zamówiony zestaw do nauki z arduino gdzieś zaginął... majsterkowo.pl też już czytam, ale dzień jest za krótki...

Jeśli mnie nie zbanujecie, to spodziewajcie się moich dalszych pytań :)

Pozdrawiam,
Krzychu.
Tez tak bylo ze mną w 2017 roku jak znalazłem projekt domofonu w Supli. . Od esp01 się zaczęło też. Z Arduino tez nic nie czailem. Dasz rade, trzeba tylko chciec. Ale uważaj abyś nie uzależnił się od Supli tak jak ja :D
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
piomar2

Mój staż w Supli datuję od kwietnia 2019 r. "Młodziak" chociaż nie wiekiem. Z zawodu elektronik "starej" daty. Zacząłem od TG 2 (tranzystor germanowy :lol: ) potem Atari 800XL. Elektronika to SUPER dziedzina. Ciągle coś nowego. 10 lat temu wybudowałem dom na wsi i oczywiście naszpikowałem go różnymi rozwiązaniami technicznymi. Kiedy trafiłem na Suplę to "zakochałem się". Pasjonuje mnie tutaj różnorodność zagadnień, rozwiązań i podejść do elektroniki. Formuła Supli daje wiele możliwości rozwoju. Zawsze można liczyć na pomoc ze strony innych suplowiczów :D . Ta pomoc jest międzynarodowa! Tu przykładem jest mój guru @elmaya. Powszechnie znany fachman, który zawsze pomoże. Oczywiście to nie jeden przykład. Nie będę wymieniał dalej ale jak poczytasz trochę forum to "ogarniesz" liderów (szacun !!!). I tak jak napisał @QLQ można się uzależnić. Tak jest ze mną. Dzień zaczynam od przeglądu forum. Przez lata nagromadziłem sporo maneli i dalej ściągam elementy z Chin i ... bawię się Suplą bez opamiętania. Arduino, mega, nano, esp 01, wemos mini itp to sprzęt, rozwiązania i tematy, które pozwalają się oderwać od brutalnego życia. Polecam gorąco!!!
Myślę, że zacząć trzeba od...forum bo to kopalnia wiedzy i pomysłów.

Pozdrawiam
Krzychup

Dzięki za linki i słowa otuchy. W wolnej chwili czytam forum, bo jest tego mnóstwo, ale wiele tematów się powtarza i ciężko znaleźć odpowiedź na moje pytanie... więc czytam i czytam i ...
Pierwsze początki z ESP 01 zakończyły się nieciekawie, ale jak wemos odpalił, to zrodziło się masę pomysłów, tylko chcę to przełożyć na układy.

Na razie mam pomiar temperatury w pokoju i nie mogę się doczekać kolejnych czujników temp. Na przesyłkę z Chin bym się nie doczekał, więc kolejna kasa poszła na znanym portalu...
W planie mam opomiarować kotłownię i mój Sonoff czeka na softa.
Patryk

Krzychup wrote: Sat Jan 11, 2020 2:19 pm W planie mam opomiarować kotłownię i mój Sonoff czeka na softa.
A więc zapoznaj się z tym tematem:
viewtopic.php?f=11&t=5233
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Patryk wrote: Sat Jan 11, 2020 2:51 pm
Krzychup wrote: Sat Jan 11, 2020 2:19 pm W planie mam opomiarować kotłownię i mój Sonoff czeka na softa.
A więc zapoznaj się z tym tematem:
viewtopic.php?f=11&t=5233
Jak o kotłowni mowa to możesz jeszcze zajrzeć tu:
viewtopic.php?f=24&t=5276
Krzychup

Dzięki wszystkim za rady - dziś popełniłem (do końca) kotłownię. Już mam pomysły na v2.

Na początek mam 3 termometry i przekaźnik, który załącza mi pompę CWU.
Skorzystałem z Wemosa, ponieważ ma na płytce wyjście 5V do przekaźnika i termometrów.

Tu napotkałem parę pytań:
1. Jak zasilacie układy?
2. Czy można wykorzystać 5V z Wemosa do sterowania dwoma przekaźnikami, czy lepiej ominąć płytkę i zasilić bezpośrednio?
3. Jak dołączacie czujniki, przekaźniki do układu? Lutujecie bezpośrednio do płytki/lutujecie do goldpinów/do goldpinów listwy i do nich kable?
Praktycznie miałem do podłączenia 4 kable...
4. Czy obudowy nie zakłócają wifi z modułu?
Pozdrawiam,
Krzychu.
Kot_1.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
piomar2

Gratulacje! Początek świetny.
Co do Twoich pytań to:
1. Zasilanie układów uzależniam od tego do składam. Jeśli jest to wemos mini lub nodemcu i podłączam takie czujniki jak DS18B20, BME280 lub podobne elementy o małym poborze to zasilam z usb lub "byle czego" 5V (np. power banku). Jeżeli natomiast używam w układzie przekaźników, wielu diod świecących itp to używam mocniejszych źródeł: zasilacze, akumulatory.
Na fotce (po prawej) pokazuję różne modele przetwornic (z Chin) które używam do różnych projektów. Służą do obniżania zasilania z np 5 V do 3,3 do układów ESP 01 jak również z wyższych napięć do wartości 3,3 lub 5V.
2. Przy przekaźnikach lepiej zasilać je bezpośrednio z zasilacza (ja używam takich) .
3. Ja lutuję goldpiny do wemosa, następnie gniazda-goldpiny do płytki uniwersalnej a na niej już można działać.
4. Jeżeli obudowy nie są metalowe to nie ma problemu.
IMG_20200114_192443.jpg
Maniek913

Ja również głównie korzystam z płytek prototypowych np: ostatnia moja konstrukcja:
DSCN1631.JPG
A co do twoich pytań:
1 Do trzech przekaźników wystarczy przetwornica Hi-Link 5W
2 Lepiej ominąć
3 Najprościej płytka prototypowa (nieco większa)z wlutowanymi gniazdami żeńskimi do goldpinów do osadzenia płytki wemos i złącza srubowe ARK lub znowu goldpiny do peryferiów
4 Jeżeli metalowe to oczywiście
Powodzenia
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”