Mój pierwszy post, ale od chwili czytam forum i mam parę wątpliwości...
Trochę o mnie... Jestem z wykształcenia elektronikiem, za moich czasów komputery wchodziły do szkół i mało miałem z automatyki.
W domu uczyłem się BASICa na C64, w szkole Turbo Pascal.
Na studiach po trochę miałem C i C++, Linuxa i ekonomii... Do tego kurs Cisco, Microsoftu - wszystkiego po trochę.
W domu lekko przerobiłem instalację elektryczną i trochę znam się na prądzie (w karierze zdobyłem uprawnienia SEPowskie).
16 lat później (obecnie) syn kuzyna podsunął mi pomysł inteligentnego domu, że można (prawie) każdym urządzeniem sterować z Google Home i przypadkiem trafiłem do Was.
Kiedyś kupiłem SONOFFa, podłączyłem i czeka on na wgranie Supli, bo denerwuje mnie oddzielny program do każdej inteligentnej rzeczy.
Na początek kupiłem ESP 8266 01 i na razie poległem na ich programowaniu. Coś się wgrywa, ale nie potrafię zweryfikować, czy to działa... Nawet przez PUTTy wyświetlał krzaczki.
Potem kupiłem Wemos D1 mini i tu udało mi się wgrać przykładowe oprogramowanie z Arduino IDE, a teraz wgrałem ICan-Easy - mogę sterować zaświecaniem diod i mam temperaturę w pokoju z Supli!
Nasunęło mi się parę pytań:
1. Od czego powinienem zacząć? Może jakiś spis tematów co warto przeczytać tu na forum? Na początek czytam prawie wszystko, ale wiecznie na czymś polegam...
2. Jakie układy/moduły najczęściej używacie?
3. a jakie są w miarę proste dla początkujących?
4. Znacie jakieś strony z nauką programowania? Jestem w trakcie przerabiania forbot.pl, ale zamówiony zestaw do nauki z arduino gdzieś zaginął... majsterkowo.pl też już czytam, ale dzień jest za krótki...
Jeśli mnie nie zbanujecie, to spodziewajcie się moich dalszych pytań
Pozdrawiam,
Krzychu.