ESP8266 Primary GUI - Termostat

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 898
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sty 14, 2020 4:43 pm

Na jakim typie przewodu masz te czujniki? Problem może występować na skrętce komputerowej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 54
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm

wt sty 14, 2020 4:45 pm

Kabel typowy do alarmu 6cio żyłowy, nie skrętka. Spróbuję z 2k2
Duch__
Posty: 695
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 14, 2020 4:46 pm

Rezystory do przetestowania:
4k7
3k3
2k2
1k
470 <- u mnie na tym chodzi 13 czujników DS18b20 (przewody od 5 do 20 metrów).
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 898
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sty 14, 2020 4:49 pm

O... I dobry @Duch__ podał sprawdzoną wartość rezystora. :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Duch__
Posty: 695
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 14, 2020 4:51 pm

Robert Błaszczak pisze:
wt sty 14, 2020 4:49 pm
O... I dobry @Duch__ podał sprawdzoną wartość rezystora. :D
Nie. To już się robi poprostu nudne... średnio raz w tygodniu udzielam identycznej odpowiedzi i innym obeznanym w temacie też proponuje. Nie udzielajcie odpowiedzi typu ja bym dał to czy tamto... prosto z mostu: Taki zakres do sprawdzenia.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Maniek913
Posty: 223
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

wt sty 14, 2020 4:55 pm

Duch__ pisze:
wt sty 14, 2020 4:46 pm
Rezystory do przetestowania:
4k7
3k3
2k2
1k
470 <- u mnie na tym chodzi 13 czujników DS18b20 (przewody od 5 do 20 metrów).
Też mnie interesuje ten temat - pamiętasz? kiedyś pisaliśmy z sobą , do tej pory nie mam tego ogarniętego , teraz pracuję z softem Primary V2 autorstwa krycha88, i wreszcie są postępy, ale dziwne rzeczy dzieją się po przejściu na zasilanie sieciowe. Mógłbyś przybliżyć jak masz rozwiązany odczyt swojej sieci czujników?
Jakie urządzenie, jakie zasilanie, jaki soft
Duch__
Posty: 695
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 14, 2020 4:59 pm

viewtopic.php?f=24&t=4108

Zasilanie z zasilacza 12V poprzez przetwornicę STEP-DOWN do 3.3V. Moduł to ESP-01 z 1Mbit pamięci Flash. Całość umieszczona w rozdzielni elektrycznej.
Ostatnio zmieniony wt sty 14, 2020 5:01 pm przez Duch__, łącznie zmieniany 1 raz.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Maniek913
Posty: 223
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

wt sty 14, 2020 5:01 pm

No tak.ale to nie supla :(
Duch__
Posty: 695
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 14, 2020 5:01 pm

Kto co woli.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Maniek913
Posty: 223
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

wt sty 14, 2020 5:14 pm

Problem w tym że zachęcony testami "na stole" zbudowałem sobie fajny gadżet : https://www.youtube.com/watch?v=6ooas9LRzUI który łączy potrzebne funkcje w kuchni (załączenie oświetlenia blatu, wskazywanie temp, wilgotności i ciśnienia w kuchni i przy okazji wizualizuje temperatury w domu,a po zabudowie jest problem. Teraz mam "dziurę" w osprzęcie :lol: i pretensje żony :cry:
ODPOWIEDZ